Atticus Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Witam! Planuję zakup zestawu komputerowego za ok. 2000 zł. Z zestawów Miguela wybrałem ten: Procesor : Intel Core2Duo E7200 - 339 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : Gigabyte EP45-DS3L - 295 zł RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 220 zł Karta Graficzna : Palit Radeon HD4870 512MB - 699 zł Zasilacz: Pentagram PSF-460-P12S - 140 zł HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 165 zł Napęd: nie potrzebuję. I teraz kilka pytań: - Planuję postawić na komputerze jakiegoś linuxa, prawdopodobnie Ubuntu. Z radeonem x1650 na moim starym komputerze walczyłem przez kilka dni i nie udało mi się skłonić go do posłuszeństwa :) Dlatego potrzebuję karty o dobrych sterownikach na linuxa. Z tego co wiem sytuacja wygląda dużo lepiej jeżeli chodzi o karty nvidii - czy to prawda? Jeżeli tak to jaką wybrać? Ze starą kartą nvidii nie miałem nigdy problemów, więc chyba wolałbym coś tej firmy :) -Za parę lat (jak trochę potanieją ;) planuję kupić procesor czterordzeniowy. Czy z tą płytą nie będzie problemów? Jeżeli nie ta, to jaka inna? -Jaki system operacyjny najlepiej postawić żeby dobrze obsługiwał procesory wielordzeniowe? Na pewno będę instalował jakiś windows i jakiegoś linuxa. Vista czy XP? Jaka dystrybucja linuxa? -Jaką obudowę wybrać? Ważne, żeby miała wyloty powietrza z przodu i z tyłu - komputer będzie stał w "szafce" więc po bokach będzie zabudowany. -Zainwestować trochę w dodatkowe 2gb RAM czy na razie się nie opłaca? Wygląda, że na ten komputer, razem z obudową (monitor mam) będę mógł przeznaczyć maksymalnie 2500 zł ale jeżeli znajdziecie coś ciekawego trochę powyżej tej kwoty to postaram się znaleźć fundusze. Przepraszam za dużą ilość pytań ale od czasu kiedy wiedziałem coś o sprzęcie wszystko się zmieniło ;) Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 (edytowane) I teraz kilka pytań: - Planuję postawić na komputerze jakiegoś linuxa, prawdopodobnie Ubuntu. Z radeonem x1650 na moim starym komputerze walczyłem przez kilka dni i nie udało mi się skłonić go do posłuszeństwa :) Dlatego potrzebuję karty o dobrych sterownikach na linuxa. Z tego co wiem sytuacja wygląda dużo lepiej jeżeli chodzi o karty nvidii - czy to prawda? Jeżeli tak to jaką wybrać? Ze starą kartą nvidii nie miałem nigdy problemów, więc chyba wolałbym coś tej firmy :) - Zarówno nV jak i Ati ma sterowniki do Linuxa tak więc chyba nie powinno tu być żadnego problemu. Generalnie rzecz biorąc Ati dało Nvidii popalić ostatnimi czasy, ich karty są lepsze a cena taka sama a anwwet mniejsza niż i zielonych. -Za parę lat (jak trochę potanieją ;) planuję kupić procesor czterordzeniowy. Czy z tą płytą nie będzie problemów? Jeżeli nie ta, to jaka inna?- nie będzie -Jaką obudowę wybrać? Ważne, żeby miała wyloty powietrza z przodu i z tyłu - komputer będzie stał w "szafce" więc po bokach będzie zabudowany.Za 179 zł masz CoolerMAstera Centurion C5. Posiada 2 wentyle - jeden wieje powietrzej do środka obudowy ( znajduje się on na froncie ) a drugi wywiewa ciepłe powietrze ( znajduje się a tyle obudowy ). To tylko przykład, niech się jeszcze inni forumowicze wypowiedzą. -Zainwestować trochę w dodatkowe 2gb RAM czy na razie się nie opłaca?- do Visty by się przydało, do XP nie koniecznie. Tyle ode mnie, zdrówka ;) Edytowane 3 Października 2008 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Moim zdaniem kup ASUS P5Q,trochę droższe,ale lepszy.Płyty Giga z "L" na końcu nie są najlepsze (zwykle) do O\C. Spokojnie przerzucisz się na taniejące (miejmy nadzieję) Quady. Prócz tych "ale" zestaw ładny i przyjemny. Zarówno nV jak i Ati ma sterowniki do Linuxa tak więc chyba nie powinno tu być żadnego problemu. Generalnie rzecz biorąc Ati dało Nvidii popalić ostatnimi czasy, ich karty są lepsze a cena taka sama a anwwet mniejsza niż i zielonych. To całkowita prawda.Serią HD40xx ATI dobiło NV,w kilku przedziałach cenowych. NV nie patzryła na to z luzem.Obniża ceny swoich kart,jednak nie oszukujmy się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...