szymon147 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Konfiguracja sprzętu: e6750 gigabyte p35 ds3r ocz 2gb 800 upentargram freezone alcu Postanowiłem się zabrać za oc. Robiłem wszystko tak jak trzeba. Tzn Njapierw pomiar temperatur przy 100% obciązeniu, po zmianach test orthosem. Robiłem tak pozornie wszytsko dobrze, aż doszedłem do taktowania fsb 400 mHz, wtedu ustawiłem stosunek ram do pamięci na 2.40 co odpowiada 1:1. Podniosłem lekko napięcie z 135 na 1.41 i komputer wstał. Zadowolny chciałem zrobić scrrena z cpu-z i tu nastał zonk. Mnożnik spadł z x8 do x6. Tak jest przy każdej częstotliwości fsb, nawet wtedy gdy zmieniam ją na standart czyli 333 mnożnik wynosi x6 i mam zamiast 2,66 1,8. W czym problem? Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Konfiguracja sprzętu: e6750 gigabyte p35 ds3r ocz 2gb 800 upentargram freezone alcu Postanowiłem się zabrać za oc. Robiłem wszystko tak jak trzeba. Tzn Njapierw pomiar temperatur przy 100% obciązeniu, po zmianach test orthosem. Robiłem tak pozornie wszytsko dobrze, aż doszedłem do taktowania fsb 400 mHz, wtedu ustawiłem stosunek ram do pamięci na 2.40 co odpowiada 1:1. Podniosłem lekko napięcie z 135 na 1.41 i komputer wstał. Zadowolny chciałem zrobić scrrena z cpu-z i tu nastał zonk. Mnożnik spadł z x8 do x6. Tak jest przy każdej częstotliwości fsb, nawet wtedy gdy zmieniam ją na standart czyli 333 mnożnik wynosi x6 i mam zamiast 2,66 1,8. W czym problem? Prosze o pomoc. o jejku na prawdę to piszesz ? EIST wyłącz opada ci mnoznik by oszczedzać energię w idle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Wylacz EIST (enhanced intel speedstep technology) w biosie albo zmien schemat zarzadzania energia w winie na "always on" albo "home/ office desktop" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon147 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Wyłączyłem. Cpu-z pokazuje dalej 2,4 a inne programy 3,2. Czemu ufac? Jak ustawic memory multiplier? 2.00 czy 2.4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Puść w tle np. Othossa, od razu ci mnożnik skoczy na x8 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon147 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Zgadza się. A jak z tym mnożnikiem pamięci. Tego nie jestem pewien... edit. Ustawiłem 1:1 i są w sam raz na 800. Teraz tetsuje temp i stabilnośc Sorry za post pod postem. Doszedłem do końca testowania stabilności. Napięcie wynosi 1,4225(cos kolo tego) Temperatury speedfan:53 stopnie, TAT 51, Coretemp 68!!. Któremu wierzyc? Jesli coretemp wskazywałby prawidłowo to jestem na granicy. A potem już tylko wymiana chłodzenia. W sumie chciałem osiągnąc to 3400, ale nie wiem czy warto próbowac dalej przy takich temperaturach. Doradźcie coś.Pliz :] Edytowane 7 Października 2008 przez szymon147 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Zobacz co pokaże najnowszy RealTemp a to chłodzenie to masz jakie? pentagram HP-100? Hp120 Alcu? czy jakieś inne? Bo jak te starsze to wtedy kiepsko schłodzisz tego E6750. Potrzebne mu aż takie napięcie? Może zejdzie niżej? Podpowiem Ci że...wyższe napięcie na NB (chipset albo na płytach gigabyte nazywa się MCH) często pomaga w uzyskaniu większej stabilności na mniejszym napięciu procesora ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon147 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Na Realtempie temp wynosi 63 stopnie. Chłodzenie mam takie jak ty. Myślę o zmianie bo gdy teraz chodzi na 3140 obr/min to jest strasznie denerwujący. Scythe ninja albo mugen starczyłyby aby starac sie go wykręcic na 3,4 albo 3,6? Na niższym napięciu nie chciał utrzymac stabilności. Jutro postaram się zastosowac do twoich rad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 No fakt na maxa jest głośne, oczywiście mugen nadałby się jak najbardziej, ewentualnie pentagram karakorum. tak jak mówiłem postaraj sie po manipulować napięciem MCH Voltage, ewentualnie o oczko lub dwa, wyżej daj napięcie VTT FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...