bonnou Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) Jest taka sprawa. Brat kupuje nowy komputer. Kupował w miejskim sklepie, złożyli mu następujący zestaw : Procesor Core 2 Quad, nie wiem jaki model, wiem ze dosyć nisko taktowany. MoBo Nie wiem jakie ... RAM 4GB DDR2, nic nie wiadomo o firmie. Grafika GF 9600(najprawdopodobniej) GSO Zasialcz I tu zonk, jakiś 400W pewnie no-name , typu I-boX itp. ... Czyli zestawik całkiem dobry, przyszłościowy. Ale teraz ma propozycje na drugi zestaw. Procesor AMD Phenom x3, nic więcej nie wiem, podobno wydajny. MoBo Coś na AM2+ RAM 3GB DDR2 Grafika GF9500GT ... wybaczcie ale przecież to crap ... Odtwarzacz Blue-ray Teraz mam kilka pytań ! 1.) Który zestaw jest bardziej opłacalny ? 2.) Może dało by się coś dobrego złożyć z połączenia tych dwóch konfiguracji ? Jeżeli ten X3 będzie wysoko taktowany, to może warto do niego dołożyć tego GF 9600 GSO ? 3 GB RAM jest ilością wystarczającą. 3.) Prosił bym o wypisanie modeli Phenom'a x3 ( model i takty, bo cache sam znalazłem. ) Prosił bym o w miarę możliwie szybką pomoc ! Edytowane 8 Października 2008 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 to się nazywa składanie komputera przez sklep - nie podamy wam co jest dokładnie w środku, ale na pewno będzie "wydajny"! Według mnie żaden, chociaż z tych dwóch to pewnie ten na intelu, ale to jest jakby wybierać, które g***o jest ładniejsze - żadne. 1. do czego komp? 2. dlaczego musi byc na miejscu? 3. jeżeli 2:tak to czy moga złożyć zestaw proponowany przez Ciebie 4. ile kasy 5. jeżeli 2 i 3:tak to ile % droższy sprzęt jest w tym sklepiku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Żaden nie jest dobry, radzę kupno komputera w internecie na części niż w jakimś miejskim sklepie bo po prostu tam się pewnie słabo znają i wciskają mało wydajne nieprzemyślane zestawy takie jakie właśnie ty podałeś , napisz ile brat ma kasy na nowy komputer to coś fajnego się złoży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 X3 8400 2,1hgz 8450 2,1ghz 8600 2,3ghz 8650 2,3ghz 8750 2,4ghz 95gt.Porażka Q i 96? Również porażka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 1. do czego komp? Kompa składany "pod" GTA 4 itp. Głównie gry. 2. dlaczego musi byc na miejscu? Dobre pytanie, ale chyba dlatego, że kiedyś "nie udał" się zestaw kupiony przez sieć. 3. jeżeli 2:tak to czy moga złożyć zestaw proponowany przez Ciebie Podejrzewam, że można się z nimi dogadać, więc raczej tak. 4. ile kasy Ok 2000zł 5. jeżeli 2 i 3:tak to ile % droższy sprzęt jest w tym sklepiku Uważam że w tym sklepie jest sporo "przebitka". X3 8400 2,1hgz 8450 2,1ghz 8600 2,3ghz 8650 2,3ghz 8750 2,4ghz 95gt.Porażka Q i 96? Również porażka To wszystkie ? Jakoś te 2.4ghz na rdzeń+ 1.5MB cache L2 nie robi wrażenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 i 2mb L3 Ja tylko mówię co jest... że wrażenia na tobie nie robi nie moja sprawa. Rozumiem kupić pc w zwykłym sklepie,ale wybierając samemu części. Kupować gotowe zestawy proponowane przez sklep? Moim zdaniem oszustwo i strata kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) obudowę, dvd, hdd i system(jaki?) uwzględniamy? Edytowane 8 Października 2008 przez halo?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 to zeby sie przełamac i przekonać do zestawów z netu proponuje zakup calego zestawu /jakiejs skladanki z tego co podaje Miquel na listopad/ w esc.pl. Komputer dojedzie zlozony, sprawdzony, dzialajacy, w wybranej przez Ciebie konfiguracji z bardzo mala szansa ze za cokolwiek przepłaciłeś. A różnica w zestawie za 2tys ze sklepu osiedlowego a dobrego internetowego będzie baaardzo wyczuwalna w nowych grach. No chyba ze grasz 800x600:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 i 2mb L3 Ponoć "powolna" jest ta pamięć. Ja tylko mówię co jest... że wrażenia na tobie nie robi nie moja sprawa. Dziękuje za podanie info odnośnie Procków, ale w porównaniu z Core2Quad'ami które mają od 6-12mb cache L2 to 2mb nie robi wrażenia. Rozumiem kupić pc w zwykłym sklepie,ale wybierając samemu części. Kupować gotowe zestawy proponowane przez sklep? Moim zdaniem oszustwo i strata kasy. części trochę można dobrać, ale tylko tyle co oni mają w sklepie. Starta kasy ? A i owszem. obudowę, dvd, hdd uwzględniamy? DVD HDD już wybrany , dysk 750GB albo 500GB , nie wiem jaki i co. Obudowa, a czy to ważne jaka xD ? zakup calego zestawu /jakiejs skladanki z tego co podaje Miquel na listopad/ w esc.pl. Zestawy Miguela są świetne, ale czy na pewno ten zestaw by Miguel jest lepszy ? ? ? 2150 zł: Procesor : AMD Athlon X2 5000+ Brisbane 65nm - 175 zł Chłodzenie Procesora : Thermalright SI-128 - 79 zł + Xthermal BFT 120 Pro - 45 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : Gigabyte MA74GM-S2H - 175 zł RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 90 zł Karta Graficzna : Palit Radeon HD3870 512MB - 290 zł HDD : 2x Samsung 640GB 16MB Cache F1 RAID - 420 zł Napęd : Pioneer DVR-216 SATA (nagrywarka DVD) - 90 zł lub LG GGW-H20L - 699 zł (nagrywarka Blu-Ray) Obudowa : Antec NSK2480 - 369 zł Tuner TV : TechniSat SkyStar HD - 359 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 DVD HDD już wybrany , dysk 750GB albo 500GB , nie wiem jaki i co. Obudowa, a czy to ważne jaka xD ?wiesz chodzi mi o to, czy jak będę próbować coś złożyć do tych 2tys to mam uwzględniać wydatek na hdd, dvd, obudowe i system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Dysk już jest i DVD a obudowę zaproponuj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 ESC.pl: e8400 asus p5q pro a-data EE 2x2gb 800mhz cl4 Palit hd4850 Sonic 512MB DDR3 Cooler Master Elite 33x (twój wybór co do wyglądu) Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] SUMA: 1976 zł Twój sklepik: e5200 Gigabyte EP45-DS3L /intel P45/ a-data EE 2x2gb 800mhz cl4 Palit hd4850 512MB DDR3 Cooler Master Elite 33x (twój wybór co do wyglądu) Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] 1600 z esc.pl więc te ~2tys w twoim sklepie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Twój sklepik: e5200 Gigabyte EP45-DS3L /intel P45/ a-data EE 2x2gb 800mhz cl4 Palit hd4850 512MB DDR3 Cooler Master Elite 33x (twój wybór co do wyglądu) Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] 1600 z esc.pl więc te ~2tys w twoim sklepie hehe , skąd wiesz jakie ceny ma ten sklepik To nie jest mój sklepik :P A może to taki mały esc.pl xD ? Ten pierwszy zestawik jest idealny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 :) tak po prostu powiedziałeś, ze jest drożej w nim, czyli tak mniej więcej ~67 zł drożej na każdym elemencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Ten pierwszy zestawik to ideał... Co do esc.pl,bardzo dobry sklep.Tani i pewny.Komp doszedł złożony,nawet wgrali nowy BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Drożej ale chyba pamięć RAM nie kosztuje tam 120zł/1GB DDR 2 :P Zestaw został wybrany, Gdy będę miał dokładniejsze informacje, co to za maszyna itp, to z edytuje posta i Wam napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...