Hakenbusz Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Witam, ostatnio kupiłem E2180 i chciałbym go podkręcić ze względu że ogranicza mi kartę graficzną. Mam pytanie ile da się z niego wyciągnąć na boxowym chłodzeniu. I czy wystarczy podnieść tylko FSB, a napięcia nie ruszać? Sprzęt: Procesor: Dual Core E2180 Płyta główna: Gigabyte GA-P35-S3G Ram: A-Data PC800 Extreme Edition CL5 Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Na sprzecie brata (e2180, ep-31-ds3l, Goodram 2GB (800MHz)) nie chciał wstać na 3.0 bez podniesienia napiecia do 1.425V (Modecom MC-350 2.0 ATX) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Wszystko zależy jaki masz egzemplarz. Jeśli będziesz miał szczęście to pójdzie na 3ghz i nawet na nim napięcia ruszać nie będziesz musiał. Na początek daj dzielnik pamięci na 1:1 (w Gigabytach będzie to chyba memory frequency for i tam masz x2, x2.5 i takie tam) to wszystko po to żeby Cie ram przy OC procka nie ograniczał, przy okazji daj Memory czy tam DDR2 Voltage na 2v (czyli +0,2v). Potem jedziesz z FSB do góry. na poczatek proponuje dać FSB 270 co da 10x270=2700 mhz i potestuj stabilność, potem znów FSB do góry i jak coś będzie nie stabilnie to zwiększ lekko napięcie na CPU pilnując przy tym ustawień ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Mi ten procek z scythe ninja przy wolnych obrotach na def V poszedł na 2,8Ghz co mi raczej wystarcza. Jedynie to musiałem na pamięciach trochę podbić, ale to już sobie musisz dostosować jak Ci najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakenbusz Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Nie wiem czemu ale na płycie Gigabyte GA-P35-S3G nie mogę zwiększyć wartości szyny FSB ani o 1MHz!!! po prostu 200 i koniec...!!! w przeciwnym wypadku resetuje się i powraca do standardowych... :/ Ma ktoś jakiś pomysł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) Byc moze kiedy ruszasz FSB o 1mhz - przestawia sie tez czestotliowsc ramow np na 1333 - zwroc na to uwage zeby ramy byly na odpowiednich taktach i smignij procka gdzies na fsb 233. Potem jedz dalej ... Edytowane 13 Października 2008 przez Snooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakenbusz Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Najlepiej będzie jak zobaczycie mój BIOS: http://img401.imageshack.us/my.php?image=bioszi0.jpg Co tu może nie grać, że nie mogę podnieść FSB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) Jak rozumiem przy probach oc :) zmieniasz CPU Host Clock Control na Enabled :P Hmm moze timingi pamieci za mocno ustawione ? Ustaw je manulanie jak z SPD - tRAS daj na 18 Preformance Enhance na normal czy cos w tym stylu :) Edytowane 13 Października 2008 przez Snooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...