Skocz do zawartości
damian1985

Zbyt Długie Wczytywanie Visty

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mój problem polega na tym, iż od kilku dni vista strasznie długo się ładuje

od momentu wejścia do windows'a dysk pracuje jeszcze ok 5-7min zanim się uspokoi

dodam tylko, że autostart ogranicza się do asystenta sieci bezprzewodowej i antywirusa, a w menadżerze zadań są informacje o tym, że to windows wykonuje jakieś procesu

ponadto problem pojawił się po czyszczeniu systemu z śmieci programem CCleaner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mój problem polega na tym, iż od kilku dni vista strasznie długo się ładuje

od momentu wejścia do windows'a dysk pracuje jeszcze ok 5-7min zanim się uspokoi

dodam tylko, że autostart ogranicza się do asystenta sieci bezprzewodowej i antywirusa, a w menadżerze zadań są informacje o tym, że to windows wykonuje jakieś procesu

ponadto problem pojawił się po czyszczeniu systemu z śmieci programem CCleaner.

ja czyszcze codziennie pare razy ccleanerem wszystko co sie da i nie mam potem problemow, moze masz zaznaczone w ccleanerze "automatycznie czysc komputer podczas startu systemu''? bo jak to nie ta opcja to niemozliwe zeby ccleaner nabroil bo uzywam go na viscie pare razy dziennie z zaznaczonym wszystkim co dostepne i nic.

przeskanuj autostart hijackthisem i odznacz co nie potrzebne.

zdrowie ']

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Superfetch zapełnia pamięć. Zignorować pracę dysku (no chyba, że głośno chodzi i się nie da ;)), korzystać z systemu jak by nic się nie działo. Jesteś pewien, że dzieje się tak od niedawna? Jak długo masz Vistę? Ile RAMu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem Vixsata Ultimate x64 system chodzi cacy i płynie ale wczytywanie systemu trwa nie cała minutę...dlatego narzekam bo wcześniej ładowała się z 15 sekund i nagle coś takiego że się wydłużył z 3 razy, w auto starcie tylko program do razera.Logi czyste itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem Vixsata Ultimate x64 system chodzi cacy i płynie ale wczytywanie systemu trwa nie cała minutę...dlatego narzekam bo wcześniej ładowała się z 15 sekund i nagle coś takiego że się wydłużył z 3 razy, w auto starcie tylko program do razera.Logi czyste itp...

To chyba taka uroda Visty. U mnie w minutę jest pulpit po odpaleniu kompa, ale co z tego skoro po zalogowaniu potrafi kilkanaście minut mielić z dysku. Jak sobie zobaczycie co miele to mielą procesy visty te pliki które ostatnio były wykonywane. Strasznie to denerwujące. Pod XP nie ma czegoś takiego. Dlatego siędzę na XP...

Nie wiem czy jest sposób aby Vista nie przetrawiała tych plików np 3dmarka skoro my sami nie odpalamy tej aplikacji a odpalaliśmy ją jakieś na 2 restarty temu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się podoba własnie to, że Vista po starcie sobie to wszystko wczytuje. Nie powoduje to wcale strasznego spowolnienia np. uruchamiania programów, bo... uruchamiają się wtedy z taką szybkością, jak w XP ;)

Natomiast jedną z najfajniejszych rzeczy w Viście jest to, że np. Firefox 3, który pod XP startuje dobre 5 sekund i jest mułowaty przez kolejne kilka sekund, tutaj uruchamia się w 1 sekundę i nic nie mieli dyskiem - dzięki temu, że Vista sobie dograła firefox.exe i pewnie m.in. mega-rozrośnięty places.sqlite, wszystko odbywa się szybciusieńko.

edit - dodam może jeszcze, że pod XP bardziej przeszkadza mi to, że po zalogowaniu widzę pulpit, ale prawie nic nie można zrobić, bo startują wszelkiej maści usługi jeszcze i inne duperelki są doczytywane. Pod Vistą, pulpit po zalogowaniu jest niemal natychmiast gotowy i zanim uruchomią się niektóre mniej potrzebne usługi i zanim Superfetch zacznie robić swoje, ja już mogę coś robić - skopiować plik, uruchomić tlena, cokolwiek.

Paradoksalnie, dzięki Superfetch, pod Vistą jest _mniej_ mielenia dyskiem - przy uruchamianiu często używanych programów, są one niemal w całości wczytywane z pamięci.

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi