Skocz do zawartości
vasilij

Wybrzuszony Kondensator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż mam płytę Gigabyte GA-k8NF-9. Ostatnio przy uruchamianiu kompa, uruchomił się dopiero po restarcie. Teraz nie mogę całkowicie go uruchomić. Speaker nie daje piknięcia (w ogóle ni pyka), obraz się nie pojawia na monitorze. Otworzyłem obudowe i zauważyłem wybrzuszony kondensator koło sekcji zasilania proca. Więc:

- Czy może to byc spowodowane, że płyta była zasilana tylko! złączem ATX 20 pin oraz ATX12V 4-pin.

- Czy może to byc wina produktu zasilaczopodobnego marki Feel

Reszta Confa

Athlon 3000+ (s939)

2*512 Good ram

Seagate 120 GB (ATA)

jakiś napęd płyt+dyskietek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Czy może to byc spowodowane, że płyta była zasilana tylko! złączem ATX 20 pin oraz ATX12V 4-pin.

- Czy może to byc wina produktu zasilaczopodobnego marki Feel

Pierwsza przyczyna którą podejrzewasz to nie to ;] Prędzej druga, kiepskie zasilanie mogło się n to przełożyć. Możliwe tez że kondensatory były mocno zakurzone, ewentualnie poprostu mniej trwała sztuka płyty Ci się trafiła ale podejrzewałbym właśnie zasilacz lub zakurzone, zabrudzone kondensatory, takie elektrolitowe trzeba czyścić, tym lepiej dla ich trwałości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrzuszony kondensator oznacza :

Falujace napiecie z zasilacza ( cienki zasilacz )

Duza temperatura w budzie

Jesli 1 z kondesatorów był wybrzuszony oznacza to ze inne tez juz dostały " po łbie " a ze napisałes ze po resecie dopiero wstał tym bardziej..

Najpierw podstaw inny lepszy zasilacz i zobacz czy wogole płyta wstanie jesli tak to masz do wymiany kondesatory po pierwotnej stronie zasilania PWM proca oraz po wtórnej ( nawet jesli sa niewybrzuszone ! )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi