slawex1983 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Witam zastanawiam się nad zakupem owego zasilacza. Wyczytałem, że posiada układ pomiaru mocy Power watcher. Do czego on służy? Czy ten zasilacz posiada wtyczkę ATX 8pin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Gdzie to wyczytałeś ze posiada funkcję pomiaru mocy? Z tego co wiem to poprzednie (dużo słabsze niż CAV500 A12S) niektóre modele Pentagrama miały malutki wyswietlacz na którym podawana była wartość aktualnego poboru mocy. U mojego CAV500 nic takiego nie widzę. Posiada też wtyczke ATX 8-pin. Ogólnie świetny i bardzo cichy zasilacz. Siedzi u mnie w budzie od 3 miesiecy i zapomniałem że mam zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Tutaj: http://www.allegro.pl/item460072049_pentag...d_multi_pc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Tutaj: http://www.allegro.pl/item460072049_pentag...d_multi_pc.html Specyfikacje na aukcjach Allegro to nie zawsze jest prawda. Widzę że tam pisze o 3 samodzielnych liniach +12v a przecież są dwie o obciążeniu do 18A. (linia +12v może uciągnać napięcie 432W) Specyfikacje radzę sprawdzać na stronie firmowej producenta a nie na Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Widzę że tam pisze o 3 samodzielnych liniach +12v a przecież są dwie o obciążeniu do 18A.No właśnie. To też mi się nie zgadzało. Generalnie myślę o tym modelu http://www.pentagram.pl/produkty/zasilacze...0_a12s_p_9004_4 Co o nim sądzisz? Szczególnie istotna jest dla mnie cisza. Oczywiście ma on zasilać nowego kompa, a nie to co w sigu. Dzięx Edytowane 18 Października 2008 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Ten Pentagram to bardzo dobry zasilacz. Produkt Sirteca a to renomowany producent. Spokojnie możesz brać. Jest bardzo cichy i w tym porównywalny do najcichszych zasilaczy znacznie droższych od niego. Ma specjalnie profilowany wentylator tzw struktura piłeczki golfowej co czyni go znacznie cichszego niż większośc porównywalnych do niego produktów. W cenie do 170 zł nie dostaniesz lepszej 500-tki. Taki Corsair CMPSU-450VXEU to już koszt najmniej (wg. skapiec.pl) 221 zł. Bliźniaczy Chieftec CFT-500A-12S (też robiony przez Sirteca) kosztuje od 236 zł wzwyż i do tego znacznie jest glośniejszy. Jedynym konkurentem CAV500 a12s jest Ocz StealthXStream 500W SLI (od 195 zł) ale nie jest tak cichy. W tym Pentagramie brakuje mi tylko 8pinowej wtyczki do kart graficznych (są dwie 6-pinowe) ale przy najmocniejszych kartach graficznych w rodzaju Radeon 4870 podobno stosuje się przejściówki. Napisz jaki zestaw będziesz składał to doradzi się odpowiedni zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) A więc płytę główną już kupiłem: Gigabyte GA-MA790GP-DS4H http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/g...gp-ds4h_10.html Pamięć też już mam: A-Data Vitesta Extreme 2x2 GB 1066 MHz Karty graficznej nie będe kupował (płyta ma zintegrowaną, to mi pewnie wystarczy). Nad procesorem się zastanawiam. Niby miałem zamiar czekać na Phenomy 45 nm, ale chyba nie warto. Pokażą się za kilka miesięcy z zapowiedzią, że pod koniec 2009 będą 30nm itd. więc pewnie Phenom 9950 125W. Jeszcze jedna ważna kwestia. Otóż ta płyta w górnym lewym rogu (koło PS/2) ma złącze ATX 8pin. Czy ten pentagram ma taką wtyczkę, czy nie? Bo różnie o tym słyszę. Dzięki za pomoc. PS. Jeżeli ktoś zacznie mi pisać o Intelu itd, to niech sobie daruje. Rozważyłem tą opcję i AMD bardziej mi pasuje. Edytowane 19 Października 2008 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) Moim zdaniem na Deneba warto będzie poczekać. Z obecnych procków AMD to na dziś dzień chyba najlepszym zakupem jest AMD Phenom X3 8750 Black Edition (kręci się nawet na 3,4-3,5 Ghz (chyba ze nie kręcisz). Tu masz świeży test tego trójrdzeniowca: http://pclab.pl/art33987.html Płytę główna bardzo dobrze wybrałeś, ma mostek pólnocny SB750 i to jest to. Jeśli korzystać będziesz z grafiki zintegrowanej to spokojnie wystarczy ci dobry zasilacz 400W a ten Pentagram będzie miał naprawdę niewiele pracy do zrobienia. Na 100% ma wtyczke ATX 8pin bo sam otwarłem budę aby to wczoraj sprawdzić. No dobra raz jeszcze zdejmę pokrywę aby pokazać 8pinowe ATX (mam podpięte zasilanie 4-pinowe). Fotka poniżej i jasno widać 8 pinów ATX. Edytowane 19 Października 2008 przez rcicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) Póki co starczyłby mój Chieftec (podobno w gniazdo 8 pin można podłączyć standardowe 4 pin i też działa). Jednak wg mnie to półśrodek. Do nowego kompa musi być nowy zasilacz, a Pentagram jest dość obiecujący. Grafikę PCI-E pewnie kiedyś kupię, więc pewien zapas mocy zawsze się przyda. Jaki procesor ostatecznie wybiorę - na razie sam nie wiem (płytę i ram kupiłem już teraz ze względu na rosnące ceny :) ). Dzięki za pomoc. Napiszę jak skompletuje sprzęt. Chłodzenie wygląda dość interesująco. Pasuje do AM2? Jeżeli boxowe będzie do bani to też będę musiał się zainteresować czymś lepszym. Edytowane 20 Października 2008 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Póki co starczyłby mój Chieftec (podobno w gniazdo 8 pin można podłączyć standardowe 4 pin i też działa). Jednak wg mnie to półśrodek. Do nowego kompa musi być nowy zasilacz, a Pentagram jest dość obiecujący. Grafikę PCI-E pewnie kiedyś kupię, więc pewien zapas mocy zawsze się przyda. Jaki procesor ostatecznie wybiorę - na razie sam nie wiem (płytę i ram kupiłem już teraz ze względu na rosnące ceny :) ). Dzięki za pomoc. Napiszę jak skompletuje sprzęt. Chłodzenie wygląda dość interesująco. Pasuje do AM2? Jeżeli boxowe będzie do bani to też będę musiał się zainteresować czymś lepszym. Fakt, że dobrze mieć zapas mocy w zasilaczu bo nigdy nie wiadomo czy czegoś nie dokupimy (np. karta graficzna) lub wymienimy procesor. Zasilacz to podstawa i nie ma co na niego zbytnio oszczędzać. Podobnie płyta główna. To chłodzenie na Pentium Dual Core e2160 to CoolerMaster Hyper TX 2. Naprawdę jest znakomite, dość ciche i wydajne. Nie trzeba wyjmować płyty głównej aby je zamontować. Kupiłem je za 56 zł i nie ma w tej cenie nic lepszego. Ponoc pasuje też pod AMD tak przynajmniej pisało w instrukcji. Obudowa komputera musi być jednak dość szeroka bo chłodzenie to wystaje ponad płytę główna na wysokość prawie 14 cm. Edytowane 20 Października 2008 przez rcicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Taka rakieta za tak niską cenę?!?! Dobrze, że na Ciebie trafiłem :) Chyba kupię :) Jak się sprawuje w porównaniu do boxowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Jest znacznie cichszy i o wiele lepiej chłodzi procesor. Śmiało polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) OK. Nowy sprzęt już działa. Potwierdzam wysoką jakość Pentagrama. Jest cichutki i widać, że starannie wykonany. Wygodne molexy, kable w oplotach. Mnogość wtyczek. O dziwo boxowe chłodzenie Phenoma jest całkiem przyzwoite. Na idle praktycznie nic nie słychać. Dopiero przy maksymalnym obciążeniu CPU wiatraczek w końcu wkręca się na obroty. Jednak nie jest to jakiś dokuczliwy dźwięk (nie gwiżdże, nie wprowadza komputera w drgania). Póki co wstrzymam się z zakupem CoolerMastera:) Edytowane 21 Listopada 2008 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...