GreyT Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Hi, Posiadam płytę główną ECS K7VZA REV. 3.0 i kartę graficzną Radeon 9000 Excalibur. System - Win XP Pro. Mój problem jest następujący: W każdym programie, który podaje mi info o sprzęcie ( np. WCPUiD) wyświetla mi się, że mam ustawione AGP x2. Płyta obsługuje AGP x4, karta graficzna również. W biosie mam ustawione na AGP x4 i nie mam pojęcia, dlaczego pod windows'em programiki pokazują mi x2 :( Próbowałem kilka biosów do MOBO ( 3.2c , 3.6a , 3.7 ) , próbowałem też różne stery do grafiki, directx'a 8.1 i 9a i cały czas jest to samo - AGP x2 :( Macie jakieś pomysły ? Co może być przyczyną tego nieszczęsnego AGP ? Męczę się z tym juz od ponad tygodnia, liczę na Waszą wiedzę i pomoc. Pozdrawiam GreyT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Oprocz biosu agp ustawia sie w ati tez w sterownikach (w control paner catalystow czy czego tam masz), przestaw tam sobie na x4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreyT Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Oprocz biosu agp ustawia sie w ati tez w sterownikach (w control paner catalystow czy czego tam masz), przestaw tam sobie na x4. A gdzie tego szukać ? ? ? Przeszukałem wszystkie zakładki we właściwościach i nigdzie nie widzę takich opcji. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Ja ci to napewno dokladnie nie powiem bo mam aktualnie nvidie ale jak mialem 8500pro to wiem ze musialem wlaczyc to w sterach. Popros kogos moze ci zrobi zrzut z pulpitu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreyT Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 I co ?? :( Nikt nie ma żadnych pomysłów ?? :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 I co ?? :( Nikt nie ma żadnych pomysłów ?? :( Już jeden dostałeś :? Przeszukaj sterowniki jak mówi Druss, może to być to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreyT Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 I co ?? :( Nikt nie ma żadnych pomysłów ?? :( Już jeden dostałeś :? Przeszukaj sterowniki jak mówi Druss, może to być to. Szukałem tam, nigdzie nie widzę opcji do zmiany AGP. Albo ślepy juz jestem ( od tygodnia się z tym męczę ) albo po prostu tego nie ma :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Oprocz biosu agp ustawia sie w ati tez w sterownikach (w control paner catalystow czy czego tam masz), przestaw tam sobie na x4. A gdzie tego szukać ? ? ? Przeszukałem wszystkie zakładki we właściwościach i nigdzie nie widzę takich opcji. :( ABy pokazala sie ta opcja musisz miec zainstalowany CATALYST. W standardowych sterownikach z CD tej opcji nie ma! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreyT Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 ABy pokazala sie ta opcja musisz miec zainstalowany CATALYST. W standardowych sterownikach z CD tej opcji nie ma! Tylko, że ja mam takie stery. Wrzuciłbym screen'a, ale nie wiem, jak tu się ładuje obrazki z HDD'ka. Wersja CATALYST: 02.4 Wersja 2D: 6.13.10.6200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 To jest w zakładce Smartgart na catalyst 2.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreyT Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zainstalowałem nowsze stery - CATALYST 3.2 i pojawiła mi się zakładka - Smartgart. Przestawiłem na "x4" , wszystko przebiegło w porządku, komp się zrestartował i jest "x4", ale... ... jak chcę sprawdzić , czy jest ustawione x4 to w każdym programie pokazuje mi: " " - tak właśnie, puste miejsce. We właściwościach - zakładka "Opcje"/Szczegóły pokazuje mi tak: Typ szyny: AGP x1, AGP x2, AGP x4 Bieżące ustawienia szyny: 0 Czy ktoś to mi może wyjaśnić ? :( Jeszcze jedno. W zakładce Smartgart, pod ustawieniami prędkości AGP są takie opcje: Szybki zapis - do wyboru: wł/wył Bieżący status: wył Jak włączę tą opcję, to system "nakazuje" restart, a po restarcie ta opcja jest spowrotem wyłączona. Jeszcze niżej w tej samej zakładce jest button: "Test całości". Po kliknięciu na niego znów system "nakazuje" restart, a po restarcie mam już szynę ustawioną na AGP x2 :( Czy ktoś to mi może wyjaśnić ?? Czekam na Wasze opinie i wskazówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Co Ci mogę jeszcze doradzić to zmianę Biosu na karcie . Wszysko co jest potrzebne do sflashowania BIOSu znajdziesz w topiku o podkręcaniu Radka 9000 (Myślę że w biosie wszystko dobrze poustawiałeś) Jak to nie pomoże bierz grafę do kolegi i u niego sprawdź czy to wina płyty czy karty.[/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zainstalowałem nowsze stery - CATALYST 3.2 i pojawiła mi się zakładka - Smartgart. Przestawiłem na "x4" , wszystko przebiegło w porządku, komp się zrestartował i jest "x4", ale... ... jak chcę sprawdzić , czy jest ustawione x4 to w każdym programie pokazuje mi: " " - tak właśnie, puste miejsce. We właściwościach - zakładka "Opcje"/Szczegóły pokazuje mi tak: Typ szyny: AGP x1, AGP x2, AGP x4 Bieżące ustawienia szyny: 0 Czy ktoś to mi może wyjaśnić ? :( Jeszcze jedno. W zakładce Smartgart, pod ustawieniami prędkości AGP są takie opcje: Szybki zapis - do wyboru: wł/wył Bieżący status: wył Jak włączę tą opcję, to system "nakazuje" restart, a po restarcie ta opcja jest spowrotem wyłączona. Jeszcze niżej w tej samej zakładce jest button: "Test całości". Po kliknięciu na niego znów system "nakazuje" restart, a po restarcie mam już szynę ustawioną na AGP x2 :( Czy ktoś to mi może wyjaśnić ?? Czekam na Wasze opinie i wskazówki. ok aby właczyc szybki zapis musisz go przełaczyc w biosie "fast write" ale to nic nie daje co do AGP 4X to jesli w biosie ci tak pisze to tak masz ...a sterami i programami sie nei przejmuj ..ja jak miałem ecs tez tak miałem ..ale tylko na sterach własnei 2,5 wyzej było juz 4X ....najlepszym sposobem na sprwadzenie czy ci karta chodzi na jednak 2X czy 4X jest zrobienie 3dmarka i porownanie wynikow z innymi ..napisz jaki masz sprzet i jaki wynik to pomyslimy dalej ... ps. zawsze miałes karte ati czy wczesniej nvidi?? moze formata zrob to sie sysowi odmieni na 4X pozdro szpak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreyT Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 ok aby właczyc szybki zapis musisz go przełaczyc w biosie "fast write" ale to nic nie daje co do AGP 4X to jesli w biosie ci tak pisze to tak masz ...a sterami i programami sie nei przejmuj ..ja jak miałem ecs tez tak miałem ..ale tylko na sterach własnei 2,5 wyzej było juz 4X ....najlepszym sposobem na sprwadzenie czy ci karta chodzi na jednak 2X czy 4X jest zrobienie 3dmarka i porownanie wynikow z innymi ..napisz jaki masz sprzet i jaki wynik to pomyslimy dalej ... ps. zawsze miałes karte ati czy wczesniej nvidi?? moze formata zrob to sie sysowi odmieni na 4X pozdro szpak Konfig mam taki: Duron 1.2 Ghz, HDD Seagate B4 40 GB, 640 MB PC-133 SDRAM, Radeon9000 Excalibur(CATALYST 3.2), MOBO: ECS K7VZA rev.3.0 bios 3.7 (4in1v4.46), system: Win XP Pro. Formata robiłem już kilka razy, kilka razy też sprawdzałem na innym OS'ie ( XP Pro ENG, XP Pro PL, 98SE PL) , sprawdzałem różne biosy do MOBO ( 3.2c, 3.6a, 3.7), sprawdzałem różne stery do grafy (z CD'ka od płyty, 2.4, 2.5, 3.2), oraz rózne stery do MOBO (4in1v4.40, -v4.43, -v4.45, -v4.46), wyniki - zawsze to samo :( Jeśli chodzi o 3DMark, to wyniki są takie same, bez różnicy, czy mam x2 czy x4, więc chyba coś jest nie tak. PS" Czy można wrzucać tutaj screen'y (obrazki) z HDD? Czy tylko jako linki ze stron? " Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 hmmm powiem tak jesli wyniki sa takie same to jest wszystko ok tz masz agp 4 X ....kiedys jak miałem podobny problem napisałem list do jakiegos speca (zapomniałem do kogo) i odp. była ze jesli w biosie mam 4X to karta działą jako 4X i nic tego w sysie nie zmienie a idzia bledenie dlaczego nei wiem poprostu to sa niedokładnosci moim zadaniem ECS do ktorego nic nie mam... obrazki da sie tylko z stronek z hDD nie ma mozliwosi ;] pozdro szpak... a według mnie na oko wynik masz cos koło 5500 de markow tak ?tyle ze masz sdr a na tych nie wiem jak jest ja miałem własnioe cos kołotego na agp 4x (tolerancja 300puntow) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreyT Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 hmmm powiem tak jesli wyniki sa takie same to jest wszystko ok tz masz agp 4 X ....kiedys jak miałem podobny problem napisałem list do jakiegos speca (zapomniałem do kogo) i odp. była ze jesli w biosie mam 4X to karta działą jako 4X i nic tego w sysie nie zmienie a idzia bledenie dlaczego nei wiem poprostu to sa niedokładnosci moim zadaniem ECS do ktorego nic nie mam... obrazki da sie tylko z stronek z hDD nie ma mozliwosi ;] pozdro szpak... a według mnie na oko wynik masz cos koło 5500 de markow tak ?tyle ze masz sdr a na tych nie wiem jak jest ja miałem własnioe cos kołotego na agp 4x (tolerancja 300puntow) Hmm, czyli rozumiem, że nie mam się tym przejmować ? Od razu mi się lepiej zrobiło, gdy podałeś, jakie powinienem mieć wyniki w 3DMark, ponieważ specjalnie :) ja nie podałem moich wyników, żeby nikomu nic nie sugerować. I faktycznie moje wyniki się kształtują w granicach 5300-6000 pkt (przy 1024x768). W zależności od ustawień. Dziękuję wszystkim za pomoc, a w szczególności koledze Szpak za pomocne wskazówki i 'wyciągnięcie mnie' z małej depresji ;) :) Pozdrawiam GreyT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 spoko nie ma za co a swja droga moze spruboj pokrecic ja troche do 7k dobijesz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...