Skocz do zawartości
Absence2K

Allekomp Ii Edycja - Sonda

Rekomendowane odpowiedzi

w pierwszej edycji było napisane tak:

Jeśli uważasz, że Twój domowy PC, Mac, bądź Notebook jest jedyny

w swoim rodzaju, czy to ze względu na jego wyrafinowany Tuning, czy oryginalny

zrobiony przez ciebie w pocie czoła, Modding poszczególnych podzespołów, czy wreszcie przez jakiekolwiek inne innowacyjne rozwiązania wizualne, które zastosowałeś przy jego montażu....

Jedyny w swoim rodzaju... czyli nie powiela schematów - jak ktoś zrobił od podstaw to jest duża szansa, że jest jedyny w swoim rodzaju :). I to jest moim zdaniem myśl przewodnia. Bo zaraz można by dochodzić znów, czy obudowa zrobiona od podstaw to moding czy też nie. Ja bym to ograniczył do niecodziennej fajnej obudowy zrobionej/zmodyfikowanej przez siebie i tyle. Czy to będzie zrobione z kartonu, czy przerobiony blaszak - nie ma znaczenia.

Konkurs niech dotyczy obudowy, tudzież obudowy z monitorem, myszką i klawiaturą. Bo jak konkurs będzie się tyczył jakiego bądź sprzętu komputerowego, to obok oraca stanie myszka i jak tu oceniać? Trochę się mija z celem. To tak jakby oceniać i porównywać stuningowane auto i lusterko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak chcesz to oceniać jeden da myszkę z kartonu po czymś tam a i piękną obudowę.... jak chcesz to porównać??

to jest tak jak auto osobowe i ciężarowe niby auto ma cztery koła itp ale jednak to nie to samo...

widzialem przerobione myszki tak, ze 70% modow obudow moglaby sie schowac i nigdy nie wychdozic na swiatlo dzienne...

skoro jest jury to od razu mozna stwierdzic co jest ok, co nie... co do czasu pracy bo pewnie bedzie mowa, ze modowanie myszki zajmuje mniej niz mod obudowy...

w poprzedniej edycji wygral GIziu z ladna buda ale nie modyfikowana!! wiec czas na mod tej budy rowna sie zero, mod myszki mozna robic przez miesiac by ja upiekszych do perfekcji...

ja bylbym za tym by byl zapis "obudowa sprzetu komputerowego" - jesli ktos przerobi pieknie swoj monitor CRT bo na to ma pomysl/czas/pieniadze to sadze, zen ie powinniscie go ograniczac, a mod obudowy monitora zalicza sie do "obudowy sprzetu komputerowego"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ty to interpretujesz tak a ktoś może inaczej i pojawią się spory.

a czy to oznacza ze moja interpretacja jest zla? wszystko mozna rozwiazac regulaminem

Niech zostaną same obudowy a można przecież zrobić nagrodę dodatkową za coś innego(tylko napisać co dokładnie a nie )

niech sie wypowie w temacie przedstawiciel organizatora

edit:

prosba wstawiaj przecinki w swoich wypowiedziach, bo ciezko zrozumiec ta powyzej

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bylbym za tym by byl zapis "obudowa sprzetu komputerowego" - jesli ktos przerobi pieknie swoj monitor CRT bo na to ma pomysl/czas/pieniadze to sadze, zen ie powinniscie go ograniczac, a mod obudowy monitora zalicza sie do "obudowy sprzetu komputerowego"

Jak wsadzi tam mobasa hdd i psu to ja nie mam nic przeciwko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samhain

Zrozum że nie da się jednakowo ocenić myszki i obudowy. myszka to myszka ją wystarczy ładnie pomalować i już..

A przy budzie trzeba trochę więcej popracować.

Jak wsadzi tam mobasa hdd i psu to ja nie mam nic przeciwko icon_wink2.gif

+2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samhain

Zrozum że nie da się jednakowo ocenić myszki i obudowy. myszka to myszka ją wystarczy ładnie pomalować i już..

A przy budzie trzeba trochę więcej popracować.

jak w morde strzelil myszki da sie tylko malowac...

wiec zrozum to, ze jesli nie widzisz mozliwosci modyfikacji myszki nie znaczy ze jej nei ma, prosty przyklad ponizej!

3130678[/snapback]

Jak wsadzi tam mobasa hdd i psu to ja nie mam nic przeciwko icon_wink2.gif

+2

no tak, bo myszka to nie sprzet komputerowy

nadal czekam na wypowiedz Absence2K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w morde strzelil myszki da sie tylko malowac...

wiec zrozum to, ze jesli nie widzisz mozliwosci modyfikacji myszki nie znaczy ze jej nei ma, prosty przyklad ponizej!

http://www.mod-planet.com/forum/viewtopic.php?t=1439

Juz wiem co miales na mysli piszac

widzialem przerobione myszki tak, ze 70% modow obudow moglaby sie schowac i nigdy nie wychdozic na swiatlo dzienne...

Popieram nie jeden "mod" budy wysiada przy tej myszce:)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktoś prócz komputera zmodował jeszcze telewizor czy kibord to chwała mu za to.. widać ile pracy włożonej. Natomiast ciężko będzie porównywać myszki z obudowami, a ktoś jeszcze przyjdzie z drukarką i teraz w czym lepszy jest komputer z oknem i katodą od drukarki z oknem i katodą... Znów będzie tak, że publiczność zagłosuje na fajną myszkę, bo jest śmieszna i fajna.. mimo że auto robił ją 3h.. a ktoś kto harował w pocie czoła na blaszakiem nie zostanie doceniony. Lepiej takie niejasne sytuacje ograniczać na początku. Jak jest obudowa komputerowa to wiadomo czego konkurs dotyczy i jakie to ma spełniać zadanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktoś prócz komputera zmodował jeszcze telewizor czy kibord to chwała mu za to.. widać ile pracy włożonej. Natomiast ciężko będzie porównywać myszki z obudowami, a ktoś jeszcze przyjdzie z drukarką i teraz w czym lepszy jest komputer z oknem i katodą od drukarki z oknem i katodą... Znów będzie tak, że publiczność zagłosuje na fajną myszkę, bo jest śmieszna i fajna.. mimo że auto robił ją 3h.. a ktoś kto harował w pocie czoła na blaszakiem nie zostanie doceniony. Lepiej takie niejasne sytuacje ograniczać na początku. Jak jest obudowa komputerowa to wiadomo czego konkurs dotyczy i jakie to ma spełniać zadanie.

Pelzak, wlasnie na poczatku chcialbym by bylo dodane by byl to sprzet komputerowy... i jak juz bylo to napisane tutaj czy na innym forum odnosnie czasu i kasy... ponoc to sie nie liczy w moddingu, a pomysl i wykonanie? wiec wg mnie caly sprzet komputerowy moglbybyc brany pdo uwage, lub jesli zgloszen bedzie duzo - zrobic osobna kategorie, np podzielic na: obudowy oraz druga kategoria inny sprzet komputerowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pelzak, wlasnie na poczatku chcialbym by bylo dodane by byl to sprzet komputerowy... i jak juz bylo to napisane tutaj czy na innym forum odnosnie czasu i kasy... ponoc to sie nie liczy w moddingu, a pomysl i wykonanie? wiec wg mnie caly sprzet komputerowy moglbybyc brany pdo uwage, lub jesli zgloszen bedzie duzo - zrobic osobna kategorie, np podzielic na: obudowy oraz druga kategoria inny sprzet komputerowy

Dodatkowo proponuje w opisie zamieszczac naklad roboczogodzin, oraz orientacyjny koszt zmian, wtedy widac czy ktos za 100zl zrobił dzieło czy za 10000zl gniota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie moje jakieś tam doświadczenie podpowiada, że jak dopuści się jakąkolwiek dowolność interpretacji, to powstaną:

a) nadużycia

b) kombinacje

c) niezadowolenie współuczestników

d) niesprawiedliwość

Cały sprzęt komputerowy jak najbardziej może być brany pod uwagę, ale jeśli w jego skład wchodzi element główny - obudowa. Mówię Ci, że wyskoczy ktoś ze zmodowanym kablem usb - bo to też sprzęt komputerowy i się okaże, że ma bogate grono znajomych i zgarnie pierwszą nagrodę publiczności. No bo dlaczego by nie, sprzęt to sprzęt, liczba głosów - czysta matematyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo proponuje w opisie zamieszczac naklad roboczogodzin, oraz orientacyjny koszt zmian, wtedy widac czy ktos za 100zl zrobił dzieło czy za 10000zl gniota.

co do kosztow mysle ze nie ma sensu,

jeden ma cnc + tone blachy alu w "piwnicy" i nie wydał nic ;)

drugi kupi kątownik za 10zł w sklepie i juz więcej wydał niz ten pierwszy :lol:

porownanie takie sobie ale chyba kazdy bedzie wiedzial o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co podawac koszty? kogo to interesuje?

najwazniejsze ile pracy sie wlozylo i jaki jest efekt

Pelzak ma racje bledem jest uzywanie okreslen "sprzet komputerowy". tak jak w zyciu codzinnym aby uniknac niejasnosci i mozliwosci nadinterpretacji trzeba uzywac scisle okreslonych i skonkretyzowanych zwrotow. Obudowa i juz, a nie jakies sprzet komputerowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie uzywanie terminu "sprzet komputerowy", a "obudowa sprzetu komputerowego", przewody nie maja obudowy... ale np drukarka ma... myszka ma, klawiatura tez posiada, monitor...

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiasz się, przewody nie mają obudowy (chociaż można by spekulować biorąc pod uwagę encyklopedyczne znaczenia), ale dyskietka już ma... ;) Chciałbyś, żeby Twoja obudowa przegrała ze zmodowaną dyskietką? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiasz się, przewody nie mają obudowy (chociaż można by spekulować biorąc pod uwagę encyklopedyczne znaczenia), ale dyskietka już ma... ;) Chciałbyś, żeby Twoja obudowa przegrała ze zmodowaną dyskietką? :)

nie oszukujmy sie, co ja bym chcial co nie nie ma to kompletnie znaczenia, jesli ktos zmodowalby tak fdd zeby mi szceka opadla dlaczemu nie... jednak Pelzak, fdd nie posiada obudowy... zauwaz, ze wymienilem sprzety zewnetrzne posiadajace obudowy... tak, wiem USB Hub takze moze byc zmodowany... ale jesli zrobi to ktos super?

nadal nie ma jednak przedstawiciela organizatora? nie wypowie sie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiacie sie glupot, postawic jasno sprawę ze zmodowany ma byc caly działający komputer, a to czy dolozysz myszke czy huba do niego to juz pikus, mozesz zrobic zajebista obudowe w drewnie i do tego lcd w drewnie i klawiature sobie wystrugac i bedzie super zestaw na konkurs ale nie mozesz samej myszki czy monitora wystawic i sprawa jasna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiacie sie glupot, postawic jasno sprawę ze zmodowany ma byc caly działający komputer, a to czy dolozysz myszke czy huba do niego to juz pikus, mozesz zrobic zajebista obudowe w drewnie i do tego lcd w drewnie i klawiature sobie wystrugac i bedzie super zestaw na konkurs ale nie mozesz samej myszki czy monitora wystawic i sprawa jasna

no dobrze, ale niech to powie ktos z organizatorow, bo na razie my sobie gdybamy i "przepychamy sie" jak byc powinno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak Pelzak, fdd nie posiada obudowy... zauwaz, ze wymienilem sprzety zewnetrzne posiadajace obudowy... tak, wiem USB Hub takze moze byc zmodowany... ale jesli zrobi to ktos super?

Zdefiniuj proszę, co to jest obudowa... bo imo zwykła fdd ma obudowę wykonaną z metalu z otworami stosownymi do zamocowania jej w odpowiednim miejscu. Zresztą, jeśli to Cię nie przkonuje to może to

Dołączona grafika

Może ta fdd też obudowy nie posiada wg Twojego mniemania :wink:

No i nie przesadzaj, nawet jeśli ktoś zrobi super huba usb, to ma sie on nijak do porządnie zmodownej obudowy.. Mówiłem już, że lusterka i samochody nie startują razem w jednym konkursie. Jeśli będzie konkurs na urządzenia peryferyjne, to sobie wystawisz myszkę czy huba. Narazie wszelkie konkursy dotyczyły obudowy i tak powinno pozostać. Nie rób bigosu, to się źle skończy. Najwyraźniej nie zdajesz sobie sprawy z pomysłowości polaków w kwestii omijania prawa i regulaminów, (nie)odpowiedniej ich intepretacji i krętactwa.

Inna sprawa to nazwa konkursu.. mają ją zmienić z allekomp na alleperyfer? :wink:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie wszelkie konkursy dotyczyły obudowy i tak powinno pozostać. Nie rób bigosu, to się źle skończy.

rozumiem, ze reprezentujesz organizatora?

skoro tak, ok...

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie reprezentuję, wyrażam tylko swoją opinię ;)

ok

ja jednak zdania na razie nie zmienilem, uwazam ze np myszka pokazana przezemnie zajelaby wysokie miejsce jesli ocenialiby efekt wizualny i wlozona prace, no ale nie moj konkurs, stad oczekiwanie na organizatora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się np ta myszka średnio podoba.. wśród myszek zapewne klasowała by się gdzieś w okolicach 2..3 miejsca, natomiast nigdy bym nie postawił jej obok obudowy i oceniał razem bo to inna grupa wagowa...

PelzaK - to byl przyklad, a nie pisze ze jest to mistrzostwo swiata i wogole pierwsze miejsce przed Cubem np... przykladow mozna dac wiele i na myszki jak i na budy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HAHAH tyle tylko powiem o ocenianiu tych prac. Poprzednio wygrała ta co nawet nie powinna być dopuszczona bo co to za mod wsadzić graty bo bury i zapalić katodę ???

A Sam nie powiesz ze wkład włożony w mod myszki równa się wkładowi włożonemu w mod budy ??? echh pewnie jesteś znajomym oceniających :D i przygotowujesz nasz na niespodziankę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HAHAH tyle tylko powiem o ocenianiu tych prac. Poprzednio wygrała ta co nawet nie powinna być dopuszczona bo co to za mod wsadzić graty bo bury i zapalić katodę ???

HAHAHA, tyle powiem na temat poziomu twojej "wypowiedzi". Może w zestaw który wygrał I edycję nie została włożona taka ilość pracy co w zestawy II i III ale wygrał i pogódź się z tym. A co do "co to za mod wsadzić graty bo bury i zapalić katodę " to nawet nie skomentuję... Z przykrością muszę stwierdzić że nasz ukochany kraj nie jest jeszcze gotowy na tego typu konkursy. Czemu ? Modding u nas praktycznie nie istnieje, a zwycięzca (jaki by nie był) i tak zostanie zjechany.

P.S. Gdybyś nie wiedział to ja wygrałem I edycje AlleKomp i będę w jury eksperckim II edycji

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Giziu nie bierz tego do siebie, ale ed00s ma po czesci troche racji, moding powinien byc czyms unikalnym, gdzie ktos poświecił duzo czasu i pracy by powstało cudo, zobacz projekt Chrisa McCormacka (Rainmaker) albo co mozna zrobic z Tj07 (Charles Harwood i jego Murderbox) czesto setki dni pracy nad projektem tysiace kropli potu i kilka zdjęć i duma ze ma sie cos unikalnego... cos czego nie ma nikt na świecie. Sam pracowałem kilka tygodni nad przerobieniem swojego p180, ale wiem ze jest unikalny i nikt nie stosował takich rozwiązań przed moim projektem.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=176797

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=169885

i inne z galerii... ludzie miesiace poświecaja na zrobienie czegoś...

Edytowane przez xisio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i inne z galerii... ludzie miesiace poświecaja na zrobienie czegoś...

miesiące oraz kupe forsy

mało kogo było by stać na załozenie 3 osobnych obiegów wc

znawcą nie jestem ale tanie to nie było

a na moje to dobrze ułożona układanka

chodzi mi o ''RainMaker''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi