Miguel707 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 (edytowane) Mam taką sytuację - wentyl cały czas chodzi na ok. 1350RPM. W teście widziałem, że idzie z 1000RPM na 1200RPM - a u mnie 1350RPM od razu. Przepiąłem go z AUX1 Fan na SYS Fan - mogę wtedy kontrolować go z menu Abit Fan EQ. Tak jak wentyl AC 12L dawał się regulować z 1000RPM na 500RPM (ustawione mam 1000RPM), to ten od Pentagrama ani drgnie. I tu się zastanawiam : 1. Albo wyjąć wtyczkę od wentylatora z płyty głównej - nie będę miał informacji ile się kręci, ale może on sam zacznie siebie regulować ? 2. Kupić : http://www.allegro.pl/item469067596_pentag..._2_p7302_b.html i przykręcić np. na 1000RPM. Co mam zrobić ? Edytowane 27 Października 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Ta wtyczka to jest tylko do pomiaru ilości obrotów, o ile dobrze pamiętam. Nie pozwala na regulację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Czyli jedyny sposób na regulację, to kupno tego regulatora za 10 zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 (edytowane) Obroty wentyla w zasilaczu mogą też zależeć od umiejscowienia elementów. Niedawno miałem obudowę Tracer Inspire i jak zmieniłem chłodzenie procka z CoolerMaster Vortex 752 na Karakorum, wentyl w zasilaczu zaczął głupieć, w obecnej budzie wszystko pracuje cichutko. Ale w Twoim przypadku raczej nie ma to znaczenia, więc możliwe że zasilacz się nie wyrabia :wink: Edytowane 27 Października 2008 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 To niemożliwe, że się nie wyrabia. Dokładnie z tym sprzętem radził sobie Chieftec GPS-350EB-101A... I nie wiem, czemu pracuje tak głośno. Chłodzenie mam Scythe Mine, które w budowie jest trochę do Karakorum podobne (prócz tego, że u mnie wentyl jest w środku). Czy jak kupię ten regulator i ustawię na 1000RPM na stałe, to zasilacz się nie spali ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Zasilacz nie powinien się spalić. Aby podpiąć taki regulator będziesz musiał rozebrać zasilacz i dodatkowo kombinować, w zasilaczu będzie wtyczka 2-pin lub przewody będą wlutowane. Podpięcie regulatora pod ten przewód który wychodzi z zasilacza, nic nie da jeśli chodzi o regulację obrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 O kurczę o tym nie pomyślałem... To jest na to jakiś sposób ? I czy to normalne, że tak szybko się kręci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 nie są to jakieś superduże obroty - może ma kiepskie sterowanie wentylem poprostu i za wiele z tym nie zrobisz - no chyba że zewnętrzna regulacja - ale to jak napisał kolega wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Z tego co się dowiedziałem, to ten kabelek jest tylko do monitorowania obrotów, a nie regulacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Twój rebel ma zasilacz na górze, myślałem że tak jak w 12-ce jest na dole. W takim razie jeżeli możesz wyjmij zasilacz, połóż go na obudowie i tak potestuj działanie układu, możliwe że tak jak u mnie nie dochodzi do niego powietrze i głupieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Mam taki cooler na procesor : http://www.scythe-usa.com/product/cpu/025/scmn1100.html Później zrobię zdjęcie w obudowie. To on może być winowajcą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 W moim przypadku miałem taki ciąg wentyli: 120mm na wlocie zamiast 3 zaślepek 5,25", potem 120mm na Karakorum i 80mm na wylocie z obudowy, praktycznie w jednej linii. Myślę że ten "huragan" zabierał powietrze które miało być zassane do zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 No u mnie jest podobnie. Fander 120mm @ 800RPM z przodu obudowy, ten Scythe Mine Rev. B @ 800RPM i na z tyłu Arctic Cooling AC12L @ 1000RPM. Więc może po prostu o to chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Słuchaj kolego. Mam Ten zasilacz i go wyczułem. Z początku jak go kupiłem i miałem Freezera 64 Pro który wydalał ciepłe powietrze akurat pod zasilacz to nawet bez jakiegoś większego obciążenia zasilacz sie rozpędzał na ponad 1800 obrotów :zonk: to było nie do zniesienia i kompletnie nie wiedziałem o co mu biega skoro w recenzjach pisali że cichy itp... :blink: Otóz po zmianie chłodzenia cisza jak ręką odjął! Chłodzenie proca wiało zimnym podmuchem w zasilacz i trzymał 1000 obrotów! Więc on jest jakiś inteligentny i próbuje na siłe zabrać jak najwięcej ciepła z budy jeżeli takowe sie wytworzy. Więc sie nie przejmuj zbytnio, twoje chłodzenie wydziela ciepło które zasilacz próbuje zabrać i tak z niewielką prędkością Ci sie kręci. Daj zimny nawiew na niego od spodu to pewnie ucichnie :wink: bo wątpie zebyś zmieniał dobre chłodzenie, PZDR! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...