Skocz do zawartości
Miguel707

Pentagram Psf-460-p12s.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką sytuację - wentyl cały czas chodzi na ok. 1350RPM. W teście widziałem, że idzie z 1000RPM na 1200RPM - a u mnie 1350RPM od razu. Przepiąłem go z AUX1 Fan na SYS Fan - mogę wtedy kontrolować go z menu Abit Fan EQ. Tak jak wentyl AC 12L dawał się regulować z 1000RPM na 500RPM (ustawione mam 1000RPM), to ten od Pentagrama ani drgnie.

I tu się zastanawiam :

1. Albo wyjąć wtyczkę od wentylatora z płyty głównej - nie będę miał informacji ile się kręci, ale może on sam zacznie siebie regulować ?

2. Kupić : http://www.allegro.pl/item469067596_pentag..._2_p7302_b.html i przykręcić np. na 1000RPM.

Co mam zrobić ?

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obroty wentyla w zasilaczu mogą też zależeć od umiejscowienia elementów. Niedawno miałem obudowę Tracer Inspire i jak zmieniłem chłodzenie procka z CoolerMaster Vortex 752 na Karakorum, wentyl w zasilaczu zaczął głupieć, w obecnej budzie wszystko pracuje cichutko.

Ale w Twoim przypadku raczej nie ma to znaczenia, więc możliwe że zasilacz się nie wyrabia :wink:

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niemożliwe, że się nie wyrabia. Dokładnie z tym sprzętem radził sobie Chieftec GPS-350EB-101A...

I nie wiem, czemu pracuje tak głośno. Chłodzenie mam Scythe Mine, które w budowie jest trochę do Karakorum podobne (prócz tego, że u mnie wentyl jest w środku).

Czy jak kupię ten regulator i ustawię na 1000RPM na stałe, to zasilacz się nie spali ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie powinien się spalić. Aby podpiąć taki regulator będziesz musiał rozebrać zasilacz i dodatkowo kombinować, w zasilaczu będzie wtyczka 2-pin lub przewody będą wlutowane. Podpięcie regulatora pod ten przewód który wychodzi z zasilacza, nic nie da jeśli chodzi o regulację obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój rebel ma zasilacz na górze, myślałem że tak jak w 12-ce jest na dole.

W takim razie jeżeli możesz wyjmij zasilacz, połóż go na obudowie i tak potestuj działanie układu, możliwe że tak jak u mnie nie dochodzi do niego powietrze i głupieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku miałem taki ciąg wentyli: 120mm na wlocie zamiast 3 zaślepek 5,25", potem 120mm na Karakorum i 80mm na wylocie z obudowy, praktycznie w jednej linii. Myślę że ten "huragan" zabierał powietrze które miało być zassane do zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj kolego. Mam Ten zasilacz i go wyczułem. Z początku jak go kupiłem i miałem Freezera 64 Pro który wydalał ciepłe powietrze akurat pod zasilacz to nawet bez jakiegoś większego obciążenia zasilacz sie rozpędzał na ponad 1800 obrotów :zonk: to było nie do zniesienia i kompletnie nie wiedziałem o co mu biega skoro w recenzjach pisali że cichy itp... :blink: Otóz po zmianie chłodzenia cisza jak ręką odjął! Chłodzenie proca wiało zimnym podmuchem w zasilacz i trzymał 1000 obrotów! Więc on jest jakiś inteligentny i próbuje na siłe zabrać jak najwięcej ciepła z budy jeżeli takowe sie wytworzy. Więc sie nie przejmuj zbytnio, twoje chłodzenie wydziela ciepło które zasilacz próbuje zabrać i tak z niewielką prędkością Ci sie kręci. Daj zimny nawiew na niego od spodu to pewnie ucichnie :wink: bo wątpie zebyś zmieniał dobre chłodzenie,

PZDR!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi