biszek Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 witam mam takowy delemat , chce zrobic matrix na 2 dyskach 80gb , sam system vista bez programow, chce tez wydzielic na dodatkowa parycje 5gb na archiwum tworzac matrix bede musial podzielic dysk , i tu moje pytanie na jakie wielkosci go podzielic , wiem ze jedna moze byc wieksza a druga mniejsza zdaje sobie sprawe ze 80 gb to nie duzo , ale chybaa na viste wystarczy i wcale na tych dyskach nie musi byc program files choc jak sie zmiesci to tez dobrze z gory dzieki za sugestie i rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) witam mam takowy delemat , chce zrobic matrix na 2 dyskach 80gb , sam system vista bez programow, chce tez wydzielic na dodatkowa parycje 5gb na archiwum Raczej nie partycję, ile chyba macierz RAID1. tworzac matrix bede musial podzielic dysk , i tu moje pytanie na jakie wielkosci go podzielic , wiem ze jedna moze byc wieksza a druga mniejszaJeżeli tam będzie tylko Vista, to partycja systemowa o wielkości, powiedzmy, 30 - 40 GB wystarczy aż nadto i z zapasem. Tworzysz macierz RAID0 o rozmiarze 40 GB, czyli z każdego dysku zabiera Ci po 20 GB. Zostaje na każdym dysku 60 GB i w tym momencie możesz utworzyć macierz RAID1 o właśnie takim rozmiarze. Jeżeli taki rozmiar na archiwum jest za duży to możesz odpowiednio zwiększyć rozmiar macierzy RAID0, aczkolwiek ja bym tak zostawił - dzięki temu będziesz miał więcej miejsca na archiwum, dane (np. katalog Moje Dokumenty) i backupy. Edytowane 2 Listopada 2008 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biszek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 wlasnie tak myslalem zrobic , ale z tych macierzy to ja jestem zielony , wiec poki co cwicze :) napisz prosze czy ja to dobrze rozumiem raid 0 bedzie to ten tzw. przeplot i przyspieszy system , ale nie bedzie go archiwizowac ? z kolei raid 1 bedzie wolniejszy , ale archiwizowany ? reasumujac raid1 bedzie zabezpieczony, raid0 nie, wiec jeslisystem bedzie na raido to musze miecna nim jakiego nortona gohsta zeby go bylo mozna odtworzyc w razie nieszczescia i kopia powinna byc na raid1 chyba nic nie pomieszalem , sorry , ale jestem z tego jeszcze laik dopiero sie tego ucze z gory dzieki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 napisz prosze czy ja to dobrze rozumiem raid 0 bedzie to ten tzw. przeplot i przyspieszy system , ale nie bedzie go archiwizowac ? z kolei raid 1 bedzie wolniejszy , ale archiwizowany ? reasumujac raid1 bedzie zabezpieczony, raid0 nie, wiec jeslisystem bedzie na raido to musze miecna nim jakiego nortona gohsta zeby go bylo mozna odtworzyc w razie nieszczescia i kopia powinna byc na raid1 3 x TAK :-) Gwoli wyjaśnienia, RAID1 nie "archiwizuje" danych, on je po prostu trzyma jednocześnie na dwóch dyskach i w przypadku padu jednego z nich dane są cały czas dostępne z drugiego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biszek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 sliczne dzieki , pobawilem sie tym , tyle ze wszystko sie sypalo /p35c-ds3r ddr2 dual / 2x1024/ dwa dyski sata 80 gb , starsze wiec bledow moga walic sporo opozniony zapis nie jest wlaczony/ tzn raid0 ok wszystko, a raid1 non stop mial jakies problemy a efekt koncowy to wysypanie systemu na crcdisk.sys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...