Skocz do zawartości
Hansu (-+)''

Ruter Do Neostrady 6mbps

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dobrych kilku lat używam Rutera Speedtouch ST510 do łączenia się z internetem (Neo512, Neo 2Mb, obecnie Neo 6Mb). Problem w tym, że od pewnego czasu strasznie wolno zaczął chodzi ł internet. Tj. pingi są w normie (~30-50 do serweró DNS, serwera WP.pl oraz Google.pl) lecz dość często je gubi. Ok. 10-20% pakietów gdzieś się gubi po prostu, przez co przegladanie internetu staje się katorgą. Nie mówię już o graniu, gdzie lagi są po prostu niemiłosierne i skutecznie uniemożliwiają rozgrywkę online. Co dziwne wg. testu www.speedtest.net mam łącze ~5800/550 i ping 40-50.

Sam panel Rutera zaczął dość wolno pracować. Strony ładują się po kilka sekund, a nawet dłużej.

Czym to może być spowodowane? Wg. mnie wina ewidentnie leży po stronie rutera, lecz nie wiem czy to wina sprzętowa czy programowa. Myślę już, że czas zmienić na coś nowszego. Zastanawiam się nad Linksysem AG241, lecz nie wiem czym się różni wersja z dopiskiem EU od podstawowej.

Jednak zanim kupię sprzęt, chciałbym zasięgnąć Waszej pomocy w mym problemie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Hansu (-+)''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od dobrych kilku lat używam Rutera Speedtouch ST510 do łączenia się z internetem (Neo512, Neo 2Mb, obecnie Neo 6Mb). Problem w tym, że od pewnego czasu strasznie wolno zaczął chodzi ł internet. Tj. pingi są w normie (~30-50 do serweró DNS, serwera WP.pl oraz Google.pl) lecz dość często je gubi. Ok. 10-20% pakietów gdzieś się gubi po prostu, przez co przegladanie internetu staje się katorgą. Nie mówię już o graniu, gdzie lagi są po prostu niemiłosierne i skutecznie uniemożliwiają rozgrywkę online. Co dziwne wg. testu www.speedtest.net mam łącze ~5800/550 i ping 40-50.

Sam panel Rutera zaczął dość wolno pracować. Strony ładują się po kilka sekund, a nawet dłużej.

Czym to może być spowodowane? Wg. mnie wina ewidentnie leży po stronie rutera, lecz nie wiem czy to wina sprzętowa czy programowa. Myślę już, że czas zmienić na coś nowszego. Zastanawiam się nad Linksysem AG241, lecz nie wiem czym się różni wersja z dopiskiem EU od podstawowej.

Jednak zanim kupię sprzęt, chciałbym zasięgnąć Waszej pomocy w mym problemie.

Pozdrawiam.

Raczej nie router... Prędzej problemy na linii telefonicznej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy strasznie powolne wczytywanie się samego panelu do zarządzania ruterem może być spowodowane problemem na linii? Nie sądzę, gdyby panel się wczytywał normalnie, wtedy mógłbym podejrzewać, że coś się dzieje na linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami mam podobnie na WRT54GL+AM200 jak zamula neta ostro to czasami tez przymuli jak chce wejść do panelu.

Przymulanie samego panelu dzieje się nawet, gdy z sieci mam odłączone wszystkie kompy. Na kompie nie mam syfu. Dla świętego spokoju wgrałem od nowa system, żeby wyklczyć tę opcję. I nadal nic...

Podłączyłem także inny komp z systemem po formacie. Czysty system i sterowniki. Wpiąłem go bezpośrednio do rutera pomijając switch. Panel przez pierwsze 5-10 minut działa mega szybko (czyli normalnie jak powinien), lecz po pewnym czasie zaczyna mulić kompletnie. Co jakiś czas wyskakuje nawet komunikat, że strony nie odnalezione. Po odświeżeniu, to samo. Czasem się wczyta kawałek strony i znów leży.

Edytowane przez Hansu (-+)''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi