KUBA TM Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) Witam, Mam problem z SUPER PI. Wczoraj jeszcze bylo wszystko ok (procek byl podrecony, super pi dzialalo normalnie...) Dzisiaj niestety po obliczeniu czasami nawet probki 128K wyskakuje blad, ze aplikacja zostanie zamknieta... Na defaultowych ustawieniach jest to samo... Ramu zostawilem tylko 2GB a 2 kosci wyjalem...Niestety nic to nie dalo... Wszystko pracuje cacy - 3d marki, gierki... Bios mam wgrany najnowszy ze strony ASUSA. System jakiego uzywam to Vista x64. Update'y mam wszystkie...Nie wiem juz co jest...Komputer z siga...Najsmieszniejsze jest to, ze po OC kiedy chce uruchomic komputer ponownie ten nie wstaje - na chwile sie wlacza, nastepnie wylacza (tak jak w przypadku zapisania nowych ustawien w biosie) a nastepnie komp odpala ale ekran sie nie zalacza... Pomaga odlaczenie od pradu... Edytowane 8 Listopada 2008 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) A jakbyś walnął Pi na innej partycji? Wygląda to troche jakby płyta cold boota łapała. Zmieniałeś ostatnio bios czy od dłuższego czasu jedziesz na tym nowym? Jakie napięcia ładowałeś na procka, NB, VTT FSB. Takie info były by przydatne. Edytowane 8 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) Super pi ladowalem na inny dysk... Nic z tego... Po zamknieciu gry Lineage tez wyskakuje blad ze aplikacja zostanie zamknieta... Bios zmienilem na najnowszy - nic nie pomoglo. Napiecia po ktorych wystepowaly cold booty to: CPU - 1.28V CPU PLL - 1.5V North Bridge - 1.475V Ram byl na 1:1 czyli mial 380MHz, napiecie 2.2V (nie wiem po co:D) FSB TERMINATION VOLTAGE okolo 1.26V South Bridge 1.1 - 1.1V South Bridge 1.5 - 1.5V Moze to system jest winowajca bledu "Program przestal dzialac poprawnie z powodu wystapienia bledu..." Co do cold bootow po oc to nie wiem... Edytowane 9 Listopada 2008 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 A na starszym biosie tez miałeś cold booty? Na Def system jest stabilny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 A na starszym biosie tez miałeś cold booty? Na Def system jest stabilny?Na starszym biosie cold booty byly po OC (w przypadku ponownego uruchamiania komputera) ale tylko wtedy gdy komp byl podkrecony... Co do stablinosci... Komp jest stabilny na def ustawieniach ale blad "aplikacja zostanie zamknieta" wystepuje nawet na def ustawieniach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Sprawdź memki Memtestem, następnie dysk HD Tune. System wolny od wirusów itd.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Sprawdze jak wroce do domku ram i dysk. System wolny od wirow - winda swiezo postawiona. Na def cold bootow nie ma ale na def super pi sie wywala a sie nie wywalalo (nawet po oc nie wywalalo):D Jak sie zaczelo sypac to juz obojetnie czy po OC czy na defie :) Moze winda sie sciachowala :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Windowsa byś mógł postawić od nowa :) nie zaszkodzi bo wtedy będzie wiadomo co z tym superpi. Póki co ciekaw jestem co z dyskiem i pamięciami. Pozdro ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Memtest - 0 errorow HD Tune - j.w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Jak jeszcze raz sobie czytam ten temat pomijając problem ramów i dysku to dochodzę do wniosku że mobo może mieć jakieś fochy bo wiem że Asusy z ROG series lubią mieć różne jazdy... ;] może w temacie o tym mobo coś piszą na temat cold bootów. Zobacz jeszcze co komp powie w konfiguracji pamięci 2x1GB i jak dasz na memki 2,3v+na NB z 1,3v. Niekompatybilność grafy z mobo raczej wykluczam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Memki przy konfiguracji 4x1GB @ 876MHz @ 5-5-5-15? sypia bledami w mem tescie juz na samym starcie :D 2.3v nawet dostaly i nic :) Po odpaleniu mem testa nawet przy def ustawieniach ramu ale podkreconym procu i odpowiednio podniesionym napieciu PC nie wstaje :D Na dniach moze kupie jakies "normalne" memki 2x2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 O! :) bo te gadziny jak nawet na 2,3v sypią błędami to... ,,akysz,, :wink: A sprawdzałeś jak spisują sie w 2x1Gb? żeby mieć pewność że to ramy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Nie chce juz mi sie dzisiaj sprawdzac... Odpalilem Far Cry 2 (gralem kilka godzin) i po zakonczeniu gry odpalilem GPU-Z w celu lookniecia kilku rzeczy a nastepnie odpalilem GTR EVOLUTION i komp sie wylaczyl :F (taka sama akcja co zapisywanie biosu czyli komp na chwile sie wylacza po czym wlacza ponownie)... :D nie mam juz sily! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 To Ci mówię zrób coś z tymi geilami :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 podyskutuje jeszcze w temacie o mojej plycie ;) co do geilow to niedlugo pozegnaja sie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) dużo osób mających MFII twierdzi że mogą występować niestabilności przy różnicy większej niż 0.11V pomiędzy VTT i NB. mając ustawione FSB TERMINATION VOLTAGE na okolo 1.26V, w tym przypadku NB nie powinno przekraczać 1.37V, a ty masz NB 1.47V. sprawdź może to pomoże Edytowane 26 Listopada 2008 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) Super PI juz normalnie dziala... V na VTT i NB mam dokladnie takie same (ustawione manualnie w biosie)... Czekam na memki bo te co mam to padaki i sypia bledami nawet przy 835MHz :D ... Update Na 22 loopie przy liczeniu 16MB probki sie wywalil.... Edytowane 26 Listopada 2008 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...