oscar Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) Zdecydowałem się kupić porządny (w miarę) komputer i po rozważeniu za i przeciw wygrał stacjonarny. Priorytet to obróbka zdjęć, następnie net i filmy, a na koniec ew. granie. Grałbym zapewne rzadko (może w Fallouta 3 czy CoD4), ale jeśli już to chciałbym w pełnej rozdziałce. Priorytetem jest tu wiec szybkość takiego sprzętu (odczyt i przetwarzanie dużej ilości plików RAW), a w przypadku monitora komfortowa praca (rozmiar monitora i wysoka rozdzielczość do odwzorowywania detali - do filmów sie za to tez rozdzielczość full hd przyda) z dobrym odwzorowaniem kolorów (tutaj matryce TN raczej odpadają). Zestaw, który sobie wymyśliłem czytając forum to (ceny gł. brane z agito.pl): Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 - 269 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł (esc.pl) Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł (esc.pl) Płyta Główna : MSI P35 Neo2-FR - 322 zł RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 189 zł Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB - 529 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache x2 w RAID 1 - 406zł Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 90 zł Obudowa (z zasilaczem): Arctic Cooling Silentium T3 PRO ECO 80 (zasilacz 550 Watt Seasonic/ARCTIC z aktywnym PFC) - 319zł (aac.com) Monitor: BENQ 24" LCD FP241W - 1405zł HP LCD 24" LP2475w - 1779zł RAZEM: 3644zł 4018zł I teraz prośba do was: jak spojrzycie chłodnym okiem to, co byście w tym zestawie ew. zmienili. Z czym przesadziłem, albo gdzie za słabe komponenty dałem. Limit na całość to powiedzmy 4k PLN (ale wiadomo ze im mniej tym więcej na inne rzeczy kaski zostanie). Z góry dzięki za rady i pomoc. Jeszcze z pytań, które mi się od razu nasuwają: Czy ten wbudowany zasilacz wystarczy do zasilenia tego zestawu? Ktoś wie jak się ten monitor sprawuje i jak wygląda na nim odwzorowanie kolorów? Czy RAID autentycznie tak przyspiesza prace? Zastanawiałem się jeszcze nad RAID 0 i archiwizowaniem zdjęć na dysku zewnętrznym 2,5" (który mam teraz na stanie wiec i tak bym chciał do wykorzystać) podpiętym w box'ie eSATA. Może znacie jakiś tani sklep w Warszawie, gdzie mógłbym to wszystko dostać, było tanio, można by monitor na miejscu sprawdzić (ew. skalibrować) i jeszcze żeby można było płacić karta kredytowa, albo wziąć sprzęt na raty? Edytowane 9 Listopada 2008 przez oscar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 24" za tę cenę to chyba nie jest najlepsze wyjście dla zestawu pod grafikę. Polecam przejrzeć wątek dot. monitorów 24" lub zgłosić się po radę do np. Kyle'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oscar Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 W takim razie zmiana monitora na HP (już wcześniej się nad niem zastanawiałem, ale potem stwierdziłem ze możne da rade coś taniej na podobnym poziomie wyrwać, ale rzeczywiście chyba lepiej na tym nie oszczędzać). Jakieś uwagi co do samych bebechów sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanatik Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 jak priorytetem jest faktycznie praca z plikami graficznymi to na Twoim miejscu brałbym czterordzeniowca - lepiej sobie poradzi z przetwarzaniem dużej ilości danych a z gier coraz więcej tytułów jest optymalizowanych pod quady także rozwiązanie przyszłościowe aczkolwiek droższe - jak za drogie pomyśl nad nieco mocniejszym prockiem dwurdzeniowym lub kręceniem go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...