Shakell Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) Witam. Mam problemy z ustawieniem częstotliwości ramu na kompie. Płyta główna to EVGA nForce 650i Ultra, natomiast pamieci to PDP Patriot Dual 2x1GB DDR2 800 MHz CL5. Przeczytałem temat na forum, dotyczący tych pamiątek, ale nie znalazłem w nim rozwiązania mojego problemu. Nie jestem w stanie ustawić w Biosie mojego mobo czestotliwości pracy RAMu. Włączony jest tryb "Unlinked" procek póki co chodzi na typowej czestotliwości (D2D e4300 @ 1.8 ). Jakąkolwiek wartosc częstotliwości pracy RAMu ustawie, i tak cpu-z cały czas pokazuje mi 400 mhz. Timingi udaje sie zmieniac, niestety po obnizeniu ich do 4-4-4-12, memtest od razu wywala błędy, więc nie tedy droga do oc. Jakies pomysły? Robię coś źle? Edytowane 10 Listopada 2008 przez Shakell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 PDP Patriot Dual 2x1GB DDR2 800 MHz CL5. i tak cpu-z cały czas pokazuje mi 400 mhz. a ile ma pokazywać ... dla 800 Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Jak podniesiesz V na pamięciach to powinny zaskoczyć na Cl4, spróbuj dać 2,1v (chyba max tej płyty) i wtedy ustawić CL4. Rozumiem że częstotliwość zmieniasz poprzez zmianę różnych dzielników? Jaki obecnie ustawiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 a ile ma pokazywać ... dla 800 Mhz dla 800 oczywiscie 400 :) natomiast dla ustawionego tysiąca, powinien pokazywać 500 prawda? Rozumiem że częstotliwość zmieniasz poprzez zmianę różnych dzielników? Jaki obecnie ustawiłeś? Jako ze mam płyte oparta na nForce, i w Biosie istnieje cos takiego jak wspomniany tryb Unlinked, wiec czestotliwosc zmieniam poprzez opcje: "MEM (DDR) MHZ" Moj bios wyglada mniej wiecej tak (obrazek z neta): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 A co możesz zmienić w FSB Memory-ratio? Tylko sync mode i np async mode? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 W FSB memory ratio moge ustawić : Auto, 1:1, 5:4, 3:2, sync mode. Ale to oczywiscie tylko wtedy kiedy ustawie FSB Memory clock mode na linked. Wiem ze bede mógl podkrecic pamieci w linked, (czetotliwosc cpu podnosze do 1200), ale wolałbym korzystać z trybu unlinked, a niestety w tym trybie zmiany czestotliwosci pamieci nic nie daja... ciągle tylko 400/800 mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Mam dziwne wrazenie ze problem lezy w Twoim patrzeniu w nieprawidlowa zakladke CPU-Z... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Cieszyłbym sie gdyby to było to, ale... teraz mam ramy ustawione w biosie na 1000 mhz, a w zakladce memory, dram frequency ciągle wynosi 400 mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Ostatnia wersja CPU-Z? Odpal na 800MHz, rzuc 16M super pi, zapisz wynik i zmien na 1000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) A nie jest przypadkiem tak że w trybie Unlinked ,,zostawiasz pamięci w spokoju,,?? i dlatego mimo zmiany FSB cały czas mają default? czyli 400mhz? A dopiero jak dasz Linked to masz możliwość wyboru dzielników i wtedy taktowanie pamięci powinno sie zmienić. Nie do końca znam chipset nvidii i te tryby linked/unlinked ale coś w tym stylu było chyba że mnie pamięć zawodzi :E Edytowane 11 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 wersja cpu-z ostatnia, super pi dla ustawionych 800 mhz - 12 min, 28 sec dla 1000 mhz - 12 min 27 sec W przypadku płyt głównych na chipsetach nVidii jesteśmy w troszkę wygodniejszej sytuacji niż w przypadku tych na układach Intela. Możemy użyć trybu Unlinked* i wtedy możemy ustawiać częstotliwość pamięci niezależnie od magistrali FSB. źródło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...