rafal102 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Witam, mam nowego kompa i chciałbym go nieco podkręcic. Mam obecnie: AMD Phenom Quad-Core 9850 Socket AM2+ BOX Black Edition GigaByte GA-MA790X-DS4 A-Data Extreme Edition DDRII 4GB/800 (2 x 2GB) CL4 @ 1.9V a one chyba 2 potrzebują zasilacz OCZ GameXStream 600W ATX HIS Ati Radeon 4850 ICEQ I tu prośba: proszę o podanie krok po kroku jak podkręca tego proca i memki na tej płytce oraz jakie max temp on wytrzymuje oraz jakie max takty osiągają wasze 4850( i tempy) bo moja poszła narazie na 671/1095 i ma 51* w stresie (fc2 przez 1h). Obecnie takie superpi 1m robie i taki 3dmark03 Edytowane 12 Listopada 2008 przez rafal102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Pomoze ktos,czy nikt tu sie nie zna na tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Nikt Ci nie odpowie tutaj na stwierdzenie, "Ej powiedzcie mi co ustawic coby pedził jak rakieta" Wszystko na ten temat jest w FAQ lub google.pl Natkniesz sie na problemy przy podkrecaniu - wtedy pytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Właśnie o to chodzi, że mam problem: jak zmienie mnożnik na 13.5 i dam procowi +0.025V to czasem wstaje, a czasem nie i muszę zworką resetowa. Czemu tak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Zapewne nie jest to dla niego wystarczające napiecie, i jak sam widzisz czasem sie uda, a czasem nie. W przypadku gdy wstanie na takim ustawieniu, sprawdź stabilnosc, np orthosem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Jak już się "obudzi" to chocbym go nie wiem czym katował to jest ok. Mam tez problem z pamięciami: to są A-Data 800mhz cl4 EE i potrzebują 2V . Mają teraz 1.8V i cl5, więc jak pobiję im na 2V i chcę cl4 według producenta to komp nie wstaje, albo musze mu dac +0.025 na oba mostki :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Cepa czym chłodzisz? 13,5 x 223,pamięć zostaw 800 cl5 możesz dać im te 2v,ht utrzymuj przy tych 2ghz...Prockowi dawaj do 1,5v... Ile Cię mhz satysfakcjonuje? Zaktualizuj bios... Ogólnie te płytki na sb600 nie radzą sobie super świetnie z Phenomem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Wszystko leci na boxie, a do oc wykorzystuje program AMD OverDrive, dobry jest?bo 4 min orthosa na 2.7ghz mam 53.5*C, ale mam obciążone tylko 2 rdzenie. Próbowałem odpali 4x orthos, a i tak obciążał tylko 1 i 2 rdzeń :angry: . Co mam ustawi, żeby obciążyc 4? I czy te wyniki, które podałem w 1 poście są dobre, czy złe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) bo 4 min orthosa na 2.7ghz mam 53.5*C, ale mam obciążone tylko 2 rdzenie. Próbowałem odpali 4x orthos, a i tak obciążał tylko 1 i 2 rdzeń http://www.mersenne.org/ftp_root/gimps/p95v257.zip <-- tym atakuj Alternatywny link: http://mowa.home.pl/kfgz/p95v257.zip Edytowane 14 Listopada 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Odpal x2 orthos i w manadżerze zadań spróbuj ustawić dla jednego procesu orthos koligację na rdzeń 1 i 2, dla drugiego procesu na rdzeń 3 i 4. W zakładce wydajność w menadżerze zadań masz widoczne 4 rdzenie? Podkręcać to chyba najlepiej w biosie a nie "programami". Co do wyników z pierwszego postu - jeśli ten procesor ma Ci robić wyniki w super pi to powiem Ci, że E8400 (bez oc) próbkę 1M liczy ok 15sekund :lol2: . Mam nadzieję, że masz lepsze zajęcie dla tych czterech rdzeni niż super pi, bo narazie to porażka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Tylko porównaj takty :lol2: . Ten system co mam teraz to syf- musze sobie do spi zrobi hardcore edition jak ostatnio( xp ważący 300 mb po instalacji). Jak długo mam testowa i jakie temperatury są ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Tylko porównaj takty :lol2:Proszę bardzo, porównuję: E8400 taktowanie 3GHz; Twój Phenom 9850 BE @ 2.7GHz. Chyba nie liczysz na to, że gdy Twój cpu robiąć przy 2,7GHz próbkę 1M w 28,5 sekundy, po podkręceniu do 3GHz zrobi 1M w 15 sekund. Poza tym tektów nie ma co porównywać bo i po co. Porównywać można stosunek ceny platformy do wydajności. Na szczęście super pi to nie wyznacznik wydajności. Tych procesorów nie dzieli myślę aż taka przepaść na jaką wskazuje super pi. Bawiłeś się już tą kolidacją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Pobawiłem się nia i priorytetem, ale ni cholery nie moge uzyskać większego obciążenia niż 70% i w dodatku nie wiem jak długo testować. Co do proca: phenom ma dużo mnie pamięci, a ona bardzo wpływa na spi. dualcore potrzebuje +200 mhz, żeby dogonić e4300 na tych samych taktach i +400, zeby dogonić 4mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Pobawiłem się nia i priorytetem, ale ni cholery nie moge uzyskać większego obciążenia niż 70% i w dodatku nie wiem jak długo testować.Próbowałeś testować za pomocą najnowszej wersji (25.73) prime95? W przeciwieństwie do Orthosa nie trzeba kombinować z koligacją - 4 rdzenie powinny być obciążone na maksa. Edytowane 15 Listopada 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Od czasu założenia tematu poszedłem już dużo dalej w o/c, ale znowu mam ścianę :(. Powyżej tych taktów przy próbie spi pisze Not exact in sqr05. Co z tym zrobić i co jeszcze zmienić? Chłodzony karakorum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zmień timingi pamięci na 5-5-5-15 i wtedy zobacz, wtedy zobaczysz czy one Cię nie ograniczały, dla pewności spytam jakie napięcie mają? Jeśli to nie pomoże to znaczy że procek wymaga już większego napięcia i wtedy w następnej kolejności zwiększ je. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Pamięci mają 2V , ale przecież ich nie tykam, bo tylko mnożnikiem idę w górę. To not exact występuje na 4 rdzeniach, jak idę 1 to do 3.36Ghz dochodzę i dopiero wtedy się pojawia. Podkręcam w AMD overdrive, bo ruszam tylko 1 rdzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 No to tak jak mówię, podnieś napięcie na CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 A może podbić V mostków?Bo teraz na def V są i może sobie nie radzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Jak najbardziej można spróbować, mostek północny (NB) często pomaga w OC czy to procka czy to pamięci. Ale nie myśl że zastąpi tym napięcie CPU, może w jakiś sposób zniwelować zbyt małe napięcie na CPU ale gdy procek będzie już wymagał większego napięcia będziesz musiał również i je zwiększyć. Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Jeszcze jedno pytanie: Do jakich napięć/ temperatur go cisnąć? Teraz na 3.3 GHz mam 48* w stresie po 4h prime 95 i 1.4V napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Myślę że tak 1,5v na codzień niema co przekraczać, do testów na 1,55v nie powinno mu sie nic stać ale pamiętaj cały czas kontroluj temperaturę żeby nie przesadzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...