niedzielny Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Zakupiłem GA-EP45C DS3R + E5200 Niestety mam poważny problem. Na jednym ze rdzeni mam zbyt wysokie napięcie - 1,9 Volta! BIOS upgrejdnięty do najnowszego F4 i na defaultowych ustawieniach, procek - E5200 Kostaryka... :-/ Zasilacz wykluczyłem, bo miałem inny i na tym drugim to samo. Czego to wina waszym zdaniem, procka czy mobo? Niestety nie mam na razie możliwości by posilić się innym procesorem czy płytą, ale pracuję nad tym. Aha, orthos i occt pracowały po 30 min bez błędów ale temperatury już po 53 stopnie i lepiej - chłodzenie boxowe. Screeny w załącznikach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Taa, mierzenie napięć programami. A w biosie co pisze? Ustawiłeś na auto, czy może coś zmieniałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 stary gdybys mial 1.9v na cpu to bys go juz nie mial po takim katowaniu nie wiem czy wogole by Ci wstal komp i czy wogole masz opcje by w biosie ustawic te 1.9 na procka. z tego co widze na twych screenach to 1.9 to jest napiecie pamieci gdyz na procku masz 1.15V. a co do temperatury w stresie 53* to nie jest tragedia a wrecz norma przy boxowym chlodzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 (edytowane) IMO wszystko jest OK. 1.9v to nie jest napięcie procka, gdyby tyle miał to w wżyciu nie było by 53*C pod obciążeniem, pozatym nie wiem czy by Ci długo pożył na takim napięciu. 1.9V to albo napięcie pamięci albo czegoś innego. Albo poprostu błąd pomiaru gdyż to tylko program. Edytowane 20 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielny Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) BIOS "widzi" wszystkie napięcia dobrze, też mnie zdziwiło to 1,9V na jednym z rdzeni, ale może jest tak jak mówicie. Pamięci faktycznie mają napięcie 1,9. Jak już pisałem niczego na razie nie zmieniałem, BIOS na defaultowych ustawieniach, żadnego podkręcania. Dlaczego zatem SpeeFan tak dziwnie pokazuje, Sandra też się burzy o te napięcie na procku, więc o co chodzi? Może sprawdzić czymś innym niż SpeedFan? Ciekawi mnie jeszcze to: Edytowane 21 Listopada 2008 przez niedzielny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Bo programy nie służą do mierzenia napięć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Programy często pokazują różne głupoty więc tym się niema co sugerować. jeśli chcesz być pewny napięcia na procku czy ramach musisz zmierzyć miernikiem, zdarzają się czujniki na płytach których kalibracja jest bardzo bliska prawdy a są takie które nie są zbyt dokładne. Edytowane 21 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielny Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 No to mnie troszkę uspokoiliście :) dzięki za pomoc. Jeszcze tylko jedno pytanko, czy jeszcze komuś SpeedFan tak dziwnie pokazuje napięcia (niby na rdzeniach), czy tylko mnie? Tak ze zwykłej ciekawości pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Wiedz tylko tyle, że programami się napięć nie mierzy, bo wychodzą głupoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...