Thomas Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) Muszę wypisywać z klas dane za pomocą strumieni, przeciążyłem w tym celu operator '<<'. Teraz chcę zrobić wszystko w ten sposób, żeby inaczej wyglądały dane wypisywane na 'cout' (ładnie opakowane i poopisywane - to mam już zrobione za pomocą przeładowenago operator '<<' dla typu ostream) i chcę dodatkowo wypisywać "inaczej" do plików (w jakiejś czystej formie). Dla tego drugiego chciałem przeciążyć operator '<<' dla typu fstream, ale coś nie bardzo chce działać, bo w przypadku: fstream plik;plik.open ("plik.txt",ios::out);plik << moja_klasa; wypisuje mi w takiej samej formie co na cout (domyślam się że to dlatego, że fstream jako biblioteka dziedziczy z iostream i domyślnie uruchamia mi moj 'stary' wyzej stojacy, przeladowany operator). Jest jakiś sposób na zorganizowanie operatora "<<", żeby w zależności od wejścia wypisywał różne dane ?? PS Dobra, temat do zamkniecia: trzeba wypisywac zamiast plik << "nazwa:" <<moja_klasa;//tak jest zle plik << "nazwa";plik << moja_klasa;//tak jest juz dobrze Edytowane 22 Listopada 2008 przez Thomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...