masakryczny Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Witam i prosze o pomoc! Znajomy informatyk doradzil mi kupic nowa plyte poniewaz na starej mialem ciagle restarty i pojawial sie blue screen. W tej chwili mam plyte glowna MS-7031 ver:10A ze zbindowana karta graficzna Radeon 9200 do tego mam procesor Pentium 4 2,4Ghz, 2 kostki ramu 512+256 i zasilacz MGB-350ATXP4. Po zalaczeniu plyty mialem czarny ekran (monitor na poczekaniu) w plycie nic nie pikalo, a wentylator od procka chodzil. Zaczalem przepinac ramy, wyciaglem procesor, wlazylem ponownie i po kilku probach odpalil. Na dysku twardym nie mialem zadnego systemu, wiec z wielka ulga (komputer nie dziala 3 tygodnie a mi jest bardzo potrzebny do pisania pracy na studia) zaczalem instalowac windowsa xp. Niestety po raz kolejny sie rozczarowalem, poniewaz w momencie gdy wybieralem partycje na ktorej chcialbym zainstalowac go, komputer sie wieszal. Zauwazylem ze wieszal sie w momencie gdy plyta w cd-romie zaczela szybciej chodzic. Meczylem sie z tym kolejnych kilka godzin az wkoncu poszedlem do znajomego i zainstalowalem na dysku Windowsa. Z nadzieja go podlaczylem ale kolejne rozczarowanie. Na poczatku po wlaczeniu pojawil sie komunikat aby nacisnac Shift+F10 aby skonfigurowac Realtec, nic nie naciskajac przechodzi dalej. Znajduje dysk twardy i inne urzadzenia (cd-rom, nagrywarka) po czym pojawia sie na ulamek sekundy moment ladowania (znaczek Windowsa) i komputer sie restartuje i tak w kolko, zawsze w tym momencie! Probowalem znow przepinac ramy, ale niestety nic nie pomoglo! Ja juz nie mam sil do niego, najchetniej bym go wywalil za okno, ale mi jest potrzebny! Prosze was o pomoc! Ps. Znajomy powiedzial ze to problem z zasilaczem, niestety jednak sprawdzilem z zasilaczem kolegi tj 350W feela ale bylo to samo :(( moze to ustawienia biosa czy cos? pomozcie prosze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Skoro to nie bios to proponuję wyciągnąć jedną kość pamięci ram i sprawdzić czy będzie działało. W biosie sprawdzić ustawienia co jak w trawie piszczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mal1n Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Feel 350W to jednak zasilacz z dolnej półki (ja trafiłem na egzemplarz z podłogi - miał problemy po zmianie TNT2 na R8500 przy Athlonie 1700+), więc radziłbym sprawdzić na czymś lepszym. Następnie zabrałbym się za pamięci. Edytowane 24 Listopada 2008 przez Mal1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakryczny Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Zrestartowalem biosa, poprzepinalem ramy i nic. Czyli pomimo tego ze sprawdzilem innym zasilaczu to moze dalej on byc problemem? Zasilacz 350W Feela moze nie za dobry jest ale koledze dziala na lepszym komputerze wiec czemu nie ruszyl na moim? Edytowane 24 Listopada 2008 przez masakryczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakryczny Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 POMOCY! :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Nie miałem przemieniać ramu tylko wyjąć jedną kość i sprawdzić czy dział na jednej kości. Co do feel'a 350 to dam rękę sobie obciąć, że powinien bezproblemowo uciągnąć ten sprzęt. Sprawdź czy Linux Ci się ładuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...