Kszysiu Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Witam mam taki problem że po około 13 minutach działania w stesie komputer się poprostu zwiesza;/ nie wiem czego to wina;/ na początku myślałem że to przez karte z pasywnym chłodzeniem której temperatury dochodziły do 90 stopni;/ ale po założeniu na te chłodzenie radiatora temperatura nei wchodzi wyzej niz 50 stopni a problem nie ustąpił;/ zauważyłem że chociarz procek nie osoiąga wiekszej temperatury niż 50 max 47 to około po 13 minutach przy testowaniu orthosem to się dzieje;/ przypominal że temperatura procka nie idzie wyżej niż 50;/ nie wiem co może być;/ może go doszczętnie rozebrać i wyczyścic wszystko z kurzu?? pomocy!!;/ EDIT zapomniałem podać sprzętu proc P4 2.4ghz mobo shuttle ab48n grafika gf 6200 turbo force gigabyte 512mb ramu - 256 kingstone 333ddr i 256 nieznanej mi firmy 266ddr - obie działają w 266 Misię zdaje że coś mam za małe napięcia: +3,3V: 3,06 +5: 5,00 +12V 11,71 Edytowane 24 Listopada 2008 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Napięcia spradziłeś miernikiem czy programem? Jak programem to sobie daruj w ogóle bo już miliard razy było że się tym nie sprawdza ;) Rozbierałeś ostatnio kompa? Może rdzeń troszkę uwalony, tłumaczyło by zawieszki. Ew. może być i z ramem problem. Popróbuj losowo na wybranych kościach, po koleji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Rozbierałeś ostatnio kompa? Może rdzeń troszkę uwalony, tłumaczyło by zawieszki.w jakim sensię "uwalony"?? zepsuty?? kompa nei rozbierałem już dawno dawno... tak naprawde był złożony i stał i działał... już ponad rok..... około półroku temu wymieniałem grafikę i było przez długi czas ok... i zaczeło się niecały miesiąc temu..... ale na początku to się żadko zdażało... co do sprawdzania pamięci...pamieci testowałem przez 30 minut memtestem i nic takiego się nei stało;/ Edytowane 24 Listopada 2008 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 W zasadzie to test pamięci puszcza się na noc a nie 30min. Uwalony mam na myśli jądro ukruszone delikatnie. Takie uszkodzenie może powodować zwisy przy byle jakim obciążeniu. Ale skoro nie rozbierałeś etc. to odpada. Ja stawiam na ram. Ale poczekaj na resztę jakiś odpowiedzi, dawno się nei zetknałem z czymś takim ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Jakoś nie mogś sie doczytać jaki zasilacz ? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Jakoś nie mogś sie doczytać jaki zasilacz ? :unsure:to jest jakis najtańszy 300W, kupiony był bo stary się zepsuł ale chodzi już długo i było zawsze ok:) Takie uszkodzenie może powodować zwisy przy byle jakim obciążeniu. ale ten komputer moze chodzić cały dzeń bez żadnych problemów moge słuchać muzyki itd.. ale jak obciążenie jest znaczne czyli np gram w jakąś grę albo właczam orthosa to mi działa troche ponad 10 minut i d**a;/ nieraz się nie zatnie i będzie chodził już długo ale tak to ciągle się ścina.... aaa... i nieraz jest tak że jak się zwiesi to może po około 50 sekundach się odwiesi... ale takie coś mi się ze 2 razu zdażyło Edytowane 24 Listopada 2008 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 to jest jakis najtańszy 300W, kupiony był bo stary się zepsuł ale chodzi już długo i było zawsze ok:) ale ten komputer moze chodzić cały dzeń bez żadnych problemów moge słuchać muzyki itd.. ale jak obciążenie jest znaczne czyli np gram w jakąś grę albo właczam orthosa to mi działa troche ponad 10 minut i d**a;/ nieraz się nie zatnie i będzie chodził już długo ale tak to ciągle się ścina.... aaa... i nieraz jest tak że jak się zwiesi to może po około 50 sekundach się odwiesi... ale takie coś mi się ze 2 razu zdażyło Zgadza się, coś było kupione i działało, a teraz nie. Sprzęt się zużywa, a zasilacz, tym bardziej najtańszy zużywa się jeszcze szybciej. Procesor, jak najbardziej sprawdź, czy (z)czasem mu pasta nie wyschła, wyczyść radiator z kurzu też (to nie przyczyna zwiech, ale im chłodniej tym lepiej). Ram, testuję codziennie kilka(naście) modułów i choć przeważnie błędy, jeśli już są to w pierwszych kilkunastu minutach, zdarza się też, że wywala przy samym końcu. Sprawdź też inne banki pamięci i zamień moduły miejscami. pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Zgadza się, coś było kupione i działało, a teraz nie. Sprzęt się zużywa, a zasilacz, tym bardziej najtańszy zużywa się jeszcze szybciej. Procesor, jak najbardziej sprawdź, czy (z)czasem mu pasta nie wyschła, wyczyść radiator z kurzu a jak wyschłą to trzeba wymienić?? czym wyczyścić procesor ze starej pasty?? i jaką kupić?? a takie może głupie pytanie... poco wymieniać jak widze że temperatury są ok?? jutro i tak jak będę miał czas to rozbiore może cały komputer i wyczyszcze z kurzu.. i sprawdze te pamięci..... Ram, testuję codziennie kilka(naście) modułów i choć przeważnie błędy, jeśli już są to w pierwszych kilkunastu minutach, zdarza się też, że wywala przy samym końcu. Sprawdź też inne banki pamięci i zamień moduły miejscami.jeśli bez kosci będzie dobrze chodzić to znaczy że ram do wymiany?? oj niewiem czy w ten sprzęt się będzie opłacać już inwestować... muszę o nowym pomyśleć....;/ EDIT Dobra pozbyłem się problemu:) rozkręciłem komputer na części pierwsze i złożyłem:P i działa:) Edytowane 27 Listopada 2008 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...