Skocz do zawartości
Krzysiek499

Dyski Seagate Sata Ncq / 250gb / St3250410as 16mb Cache Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam mały problem z tymi dyskami. Niedawno złożyłem sobie komputer. Wszystko cacy chodzi gdyby nie te dyski. Zamontowalem 2 takie dyski i zrobilem na nich macierz RAID 0 . Za kazdym razem jak wlaczam komputer to do dobiega z obudowy pisk dyskow o wysokiej czestotliwosci. Jest to staly pisk kiedy komputer jest w stanie spoczynku tzn jest wlaczony ale zadne operacje nie sa na nim wykonywane. Jak mialem otwarta obudowe to myslalem ze jak zamkne to ten pisk bedzie znosniejszy, ale nic z tego . Poczatkowo myslelem ze to moze piski pochodza od cewek na plycie glownej ale odpielem te dyski i caly zestaw ucichl, po ponowym podlaczeniu znowu pojawily sie piski stad wyciagnelem wniosek ze o te dyski chodzi. Nie wiem co mam robic byc moze te dyski juz tak maja. Ten pisk jest bardzo denerwujacy i nie wiem co mam z tym zrobic. W innym pokoju mam 2 komputer tez z dyskiem firmy Seagate - jest to ATA 100 2 mb cache nie wiem jaki to model i tam jest wszystko cicho, zadnym piskow , swistow oprocz tzn normalnego milenia talerzy podczas operacji na plikach graniu itp. Pomocy!!! :)))

Edytowane przez Krzysiek499

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź te dyski pod innym Pctem. Może to zasilacz piszczy pod obciążeniem.

Nie mam zbytnio mozliwosci sprawdzenia dykow ale moze z nimi pojsc do kolegi. Ale nie wydaje mi sie zeby winny byl zasilacz bo przystawilem ucho i po woli przysuwalem sie do tych dyskow to czestotliwosc( glosnosc) sie nasilala.

Edytowane przez Krzysiek499

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi