mosciak Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 witam po przewalczeniy klopotow z zasilaczem i zakupieniu athlonka 1,7 postanowilem posiedziec nad jakims filmem i tu klapa... kazdy film sie rwie. tzn odtwarzany jest z drobnymi skokami do przodu (w tych miejscach jest lekki tzrask z glosnikow i minimalny przeskok) sam film albo sie odpala albo freezuje kompa. niezaleznie od playera jedyny klip ktory poszedl bez niespodzianki to ASF. poza tym wszedzie to samo... jesli w ogole odpali. ffdshow, nimo; vplayer, bestplayer, odtw. systemowy; ustawienia ss defoult oraz kombinowane (cyfrowe na on itd) 2 glosniki stery ostatnie z abita. bios v10 (stary ale to chba nie ma prawa robic roznicy?) win 98se (moze uda mi sie zrobic jutro test na xp ale wole 98) niezaleznie od directx (6,2 lub 8,1) grafika gf3ti asusa na sterach firmowych raczej (!!) nie ma konfliktow irq ale to podesle rano jakies pomysly?? powoli zaczynam miec dosc tego nforca ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 A zainstalowałeś IDE SW nVidi - jeżeli tak to może być przyczyną :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 A zainstalowałeś IDE SW nVidi - jeżeli tak to może być przyczyną :| to w98 (nie dopisalem wczesniej teraz poprawilem) wiec nie ma tam zadnych sterow do dyskow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoB K Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 To może być kodek AC3. Sprawdź czy masz w panelu steerowania skrót do AC3, jeżeli tak to go odinstaluj, i zainstaluj jakiś inny. Ja miałem to samo. Rwanie w trakcie oglądania filmu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 jak nie zadziala reinstalka ac3 to wywal wszystkie kodeki jakie masz i zainstaluj samego ffdshow. ja nimo od razu u siebie wywalilem bo syfil mi strasznie w sterach. ffdshow + ac3 i wszystko otworzysz bez przycinania. zapomnialbym - sprawdz rozne ffdshowy bo ktores tam wersje byly do (_|_) (nie pamietam ktore :roll: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Wedlog mnie to sprawa kodekow. A dokladnie Nimo + ffdshow (albo nimo + xvid) najlepiej jakbys usunol wszystkie kodeki , zrestartowal, wziol nimo zainstalowal ale tylko kodeki podstawowe divx + cos do dzwieku (xvid chyba tez tam jest) - z pakietu nimo , a potem ffdshow 2003.01.03 i zobaczyl czy wszystko dziala. (U mnie instalacja nimo + fddshow (nowszej wersji) powodowala a) brak mozliwosci odtwarzania filmu, b)wywrotke Ie w momencie w ktorym film probowal sie uruchomic na podgladzie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Wedlog mnie to sprawa kodekow. A dokladnie Nimo + ffdshow (albo nimo + xvid) najlepiej jakbys usunol wszystkie kodeki , zrestartowal, wziol nimo zainstalowal ale tylko kodeki podstawowe divx + cos do dzwieku (xvid chyba tez tam jest) - z pakietu nimo , a potem ffdshow 2003.01.03 i zobaczyl czy wszystko dziala. (U mnie instalacja nimo + fddshow (nowszej wersji) powodowala a) brak mozliwosci odtwarzania filmu, b)wywrotke Ie w momencie w ktorym film probowal sie uruchomic na podgladzie.. a niby po co ma instalowac nimo i pozniej jeszcze ffdshow ? wywal all zainstaluj tylko ffdshow (jesli nie masz zainstalowanego directx 9 to bedziesz musial plik msvcr70.dll sciagnac skas i skopiowac do /winnt/system32/ pozaniej codeki ac3 i wszystko powinno robic. ja mam tak zrobione + odpowiednie ustawienia w ffdshow i jakosc filmow nieporownywalnie lepsza niz na zwyklych codekach divx. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 wiec tak ;) czasem odpalaja sie zwykle mpgi i ida dobrze, ale np. mpeg z vcd juz sie rwie. po zapodaniu nowszego fdschow nic nie idzie tylko kazdy player wisi na otwieraniu filmow. Ac3 nie mam w systemie ( w zasadzie po wywaleniu nimo nic tam nie ma poza systemowymi kodekami) zreszta nie wiem narazie z czym to zjesc a juz napewno NIGDY nie bylo tego u mnie w cpl-u. system wiesza sie zajebliwie czesto na tym kombinowaniu z filmami. a nie wiesza sie w ogole podczas pracy/grania. imo cos sie musi dziac na styku grafika/dzwiek. innego wyjscia nie widze a kodeki to juz chyba tylko dodatkowy klopot maga robic. sprobuje jeszcze dac directa9 i potem to juz tylko reinstal systemu zeby ten caly syf co sie zrobil wywalic ;D zaczynam sie przymierzac do pzresiadki na KT400 ;( a mialo byc tak pieknie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 dodatkowe rewelacje: wk@#$@#$ sie i posadzielm na mobo SB128. i co? i pieknie jest!! tylko po kiego ja placilem ponad 100 za tego SoundSyfa? i teraz pytanie... kombinowac czy serwisowac? bo tak to byc nie moze!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 nforce 2 + win98/win98se = krzaki w divx Nie ma sensu kombinowac, po prostu zainstaluj win xp i po problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 nforce 2 + win98/win98se = krzaki w divx Nie ma sensu kombinowac, po prostu zainstaluj win xp i po problemie. a w w2k?? zajecholernie nienawidze xp. bronilem sie przed tym latami i jeszcze nie poddam sie bez konkretnej walki ;) ale na probe moooze dzis sie to uda postawic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 a niby czemu nienawidzisz xp ? przecież uruchamia się szybciej , wszystkie gierki chodzą, nie wiesza się , a wygląd możesz zmienić na taki jak w windzie 98. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 nforce 2 + win98/win98se = krzaki w divx Nie ma sensu kombinowac, po prostu zainstaluj win xp i po problemie. a w w2k?? zajecholernie nienawidze xp. bronilem sie przed tym latami i jeszcze nie poddam sie bez konkretnej walki ;) ale na probe moooze dzis sie to uda postawic ja zdecydowanie wole w2k niz XP i polecam Ci go :!: a co do wieszania sie filmow podczas uruchamiania to wlasnie jest to spowodowane brakiem tego pliku dll (o ktorym pisalem wczesniej), jesli zainstalujesz directx9 to nie bedzie problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 hmmm to nie zadna nowosc ze ci sie tak przywiesza na win98 nietylko z tym chipem sa problemy absolutnie wszystkie integry niechodza na tym jak nalezy w me jest juz duzo lepiej ale satysfakcja gwarantowana dopiero w xp oczywiscie niemowie ze nieda sie tego ustawic ale trzba sie nieco nameczyc a i dzwiek niebedzie tak dobry jak pod xp nie uzywalem nigdy 2000 wiec co do niego sie niewypowiadam..prosty i skutecznym rozwiazaniem jest zainstalowanie XP badz 2000 ewentulalnie ME nierozumiem ciebie komputer jak najbardziej masz dobry a uzywasz starego oprogramowanie ktore sobie nieradzi z nowym sprzetem pozdrowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 hmmm to nie zadna nowosc ze ci sie tak przywiesza na win98 nietylko z tym chipem sa problemy absolutnie wszystkie integry niechodza na tym jak nalezy w me jest juz duzo lepiej ale satysfakcja gwarantowana dopiero w xp oczywiscie niemowie ze nieda sie tego ustawic ale trzba sie nieco nameczyc a i dzwiek niebedzie tak dobry jak pod xp nie uzywalem nigdy 2000 wiec co do niego sie niewypowiadam..prosty i skutecznym rozwiazaniem jest zainstalowanie XP badz 2000 ewentulalnie ME nierozumiem ciebie komputer jak najbardziej masz dobry a uzywasz starego oprogramowanie ktore sobie nieradzi z nowym sprzetem pozdrowka chyba że ma orginalne oprogramowanie a nie pirata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 a niby czemu nienawidzisz xp ? przecież uruchamia się szybciej , wszystkie gierki chodzą, nie wiesza się , a wygląd możesz zmienić na taki jak w windzie 98.teraz w98 odpala sie chmmm... kilka sekund?? mooooze z 15... mowisz xp szybciej? nie wieze mam na laprtopie pIII800 i sory - porazka!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 ja zdecydowanie wole w2k niz XP i polecam Ci go :!: a co do wieszania sie filmow podczas uruchamiania to wlasnie jest to spowodowane brakiem tego pliku dll (o ktorym pisalem wczesniej), jesli zainstalujesz directx9 to nie bedzie problemu. ma juz i 0 roznicy!! kurde wymiekam juz!! ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 hmmm to nie zadna nowosc ze ci sie tak przywiesza na win98 nietylko z tym chipem sa problemy absolutnie wszystkie integry niechodza na tym jak nalezy w me jest juz duzo lepiej ale satysfakcja gwarantowana dopiero w xp oczywiscie niemowie ze nieda sie tego ustawic ale trzba sie nieco nameczyc a i dzwiek niebedzie tak dobry jak pod xp nie uzywalem nigdy 2000 wiec co do niego sie niewypowiadam..prosty i skutecznym rozwiazaniem jest zainstalowanie XP badz 2000 ewentulalnie ME nierozumiem ciebie komputer jak najbardziej masz dobry a uzywasz starego oprogramowanie ktore sobie nieradzi z nowym sprzetem pozdrowka mozliwe. bronie sie przez xp nie bez powodu. podobnie bronie sie przed w2k prof!! sa to max nieoptymalne systemy i obciazaja kompa wieca wlasnymi procesami niz uruchamianym oprogramowaniem. zasadnicz roznice widac po instalacji w2k server gdzie nawet z kompletem niepotzrebnych sieciowych bajerow cel300a pomyka jak szalony przy 160 mega ramu!! mam zle doswiadczenia z 200/xp w wersjach "domowych" a 98 to imo optimum wydajnowci choc przyznac trzeba ze niestety brak optymalizacji dla nowego spzretu. slowem bez entuzjazmu sprawdze/przesiade sie na xp. ciekawe ile strace na tym z "poczucia szybkosci" kompa! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 hmmm to nie zadna nowosc ze ci sie tak przywiesza na win98 nietylko z tym chipem sa problemy absolutnie wszystkie integry niechodza na tym jak nalezy w me jest juz duzo lepiej ale satysfakcja gwarantowana dopiero w xp oczywiscie niemowie ze nieda sie tego ustawic ale trzba sie nieco nameczyc a i dzwiek niebedzie tak dobry jak pod xp nie uzywalem nigdy 2000 wiec co do niego sie niewypowiadam..prosty i skutecznym rozwiazaniem jest zainstalowanie XP badz 2000 ewentulalnie ME nierozumiem ciebie komputer jak najbardziej masz dobry a uzywasz starego oprogramowanie ktore sobie nieradzi z nowym sprzetem pozdrowka mozliwe. bronie sie przez xp nie bez powodu. podobnie bronie sie przed w2k prof!! sa to max nieoptymalne systemy i obciazaja kompa wieca wlasnymi procesami niz uruchamianym oprogramowaniem. zasadnicz roznice widac po instalacji w2k server gdzie nawet z kompletem niepotzrebnych sieciowych bajerow cel300a pomyka jak szalony przy 160 mega ramu!! mam zle doswiadczenia z 200/xp w wersjach "domowych" a 98 to imo optimum wydajnowci choc przyznac trzeba ze niestety brak optymalizacji dla nowego spzretu. slowem bez entuzjazmu sprawdze/przesiade sie na xp. ciekawe ile strace na tym z "poczucia szybkosci" kompa! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Wystarczy dobrze poszukać np. w internecie. Dowiesz się, które procesy są nie potrzebne i mozna wszystko ładnie wyłączyć :) . XP wberew pozorom ma spore możliwości konfiguracji, tylko dobrze schowane (nie wiem po co). Wystko można ustawić jak trzeba. Dla mnie nie optymalny system to taki, który nie umie w pełni wykozystać sprzetu (w tym przypadku win 98) PS. Na celinie 500 DOBRZE skonfigurowany XP uruchamia się znacznie szybciej niż win 98 (o 2400+ nawet nie wspominam ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 no jesli uwazasz ze w2k i wXP sa "max nieoptymalnymi systemami" no to chyba nie ma o czym z toba gadac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 no jesli uwazasz ze w2k i wXP sa "max nieoptymalnymi systemami" no to chyba nie ma o czym z toba gadac. zauwaz ze porownalem w2k prof do w2k server. xp nie znam ale zakladam ze jako wersja domowa systemu jest ciut zbyt odbajerzona i przez to niewydolna. server ma mase uslog niepotzrebnych normalnie do pracy a mimo to jest sporo szybszy na tym samym proc. zdaje sie ze wymogi mial p133 i 128ram podczas gdzy prof. mial p300 i 128/256 roznica spora i w TAKIM kontekscie mowie o braku wydajnosci. niemniej posadze xp i 1 co zrobie o obetne te wszystkie okienka wzorki i ikonki do poziomu w2k (moze sie w tym polapie ;) ) i pewnie tak juz zostanie. fakt jest taki ze 98 nie starcza mi na moj spzret wiec idzie do archuwum. niestety. dziei wszystkim za rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...