izded Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Mam specyficzny problem z dyskiem. W trakcie odtwarzania muzykę przerywa i przycina, także kiedy oglądam film zdarza się że przeskakuje obraz lub łapie freeza i trzeba wyłączyć player. Najczęściej mp3 przycinają podczas uruchomienia innego programu w tle np kiedy ładuję się gg czy firefox. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych ode mnie i czy jest to na pewno wina dysku. Dysk był sprawdzany na 2 różnych płytach głównych i procesorach. Najdziwniejsze jest to że mój zapasowy dysk WD 80JD zaczął się identycznie zachowywać w tym samym czasie. Poniżej screeny z hd tach i hd tune. Sprawdzanie dysku nie ujawniło żadnych bad sectorów. Edytowane 27 Listopada 2008 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Hahaha :D Nie no luz, sam to przerabiałem rozpaczliwie szukając przyczyny przez tydzień ;) A lezy ona nie w sprzęcie lecz w systemie. Włączył Ci się archaiczny tryb transferu danych PIO. Prędkość dysków spadła przez to dwudziestokrotnie. Przestaw tryb ten w menedżerze urządzeń na UltraDMA. Różnica będzie kosmiczna ;) Edytowane 27 Listopada 2008 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Hahaha :D Nie no luz, sam to przerabiałem rozpaczliwie szukając przyczyny przez tydzień ;) A lezy ona nie w sprzęcie lecz w systemie. Włączył Ci się archaiczny tryb transferu danych PIO. Prędkość dysków spadła przez to dwudziestokrotnie. Przestaw tryb ten w menedżerze urządzeń na UltraDMA. Różnica będzie kosmiczna ;) Dzięki sprawdzę to, z tym że 3 razy instalowałem od nowa Windows i za każdym razem jest to samo. edit gdzie dokładnie mam to przestawić? w XP nie widzę takiej opcji Edytowane 27 Listopada 2008 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) PIO włączany jest automatycznie bodajże przy kilku nieudanych próbach przesyłu danych system<>dysk... więc może taśma? Niemniej jednak daje 70% że problem tkwi wlaśnie w ustawieniu PIO dysku. Trasfer w okolicach 4MB/s jest dla tego problemu charakterystyczny. Przyczyna prozaiczna ale prawdziwa, ja mało co nie wyrzuciłem komputera przez okno zbulwersowany nagłym spadkiem wydajności :P Sprawdź więc to (Menedżer urządzen > Kontrolery ATA > Właściwości / coś w tym stylu) i odpisz co tam wisi. PIO czy UDMA. Masz to kontrolerach, a nie pod nazwą dysku twardego (St3250410as) Edytowane 27 Listopada 2008 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) PIO włączany jest automatycznie bodajże przy kilku nieudanych próbach przesyłu danych system<>dysk... więc może taśma? Niemniej jednak daje 70% że problem tkwi wlaśnie w ustawieniu PIO dysku. Trasfer w okolicach 4MB/s jest dla tego problemu charakterystyczny. Przyczyna prozaiczna ale prawdziwa, ja mało co nie wyrzuciłem komputera przez okno zbulwersowany nagłym spadkiem wydajności :P Sprawdź więc to (Menedżer urządzen > Kontrolery ATA > Właściwości / coś w tym stylu) i odpisz co tam wisi. PIO czy UDMA. Masz to kontrolerach, a nie pod nazwą dysku twardego (St3250410as) Ok sprawdziłem generalnie jest opcja DMA jeżeli dostępne, ale Taśma była zmieniana, windows instalowany 3 razy na nowo wcześniej problemu nie było więc w czym rzecz? Edytowane 27 Listopada 2008 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Na liście Tryb transferu masz jak widzę DMA. Wybierz je, weź OK, restart komputera. Wejdź tam ponownie i w "Bieżący tryb transferu" powinno pojawić się DMA zamiast tego przeklętego PIO :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Na liście Tryb transferu masz jak widzę DMA. Wybierz je, weź OK, restart komputera. Wejdź tam ponownie i w "Bieżący tryb transferu" powinno pojawić się DMA zamiast tego przeklętego PIO :) Nie było możliwości zmiany na DMA, po prostu usunąłem oba podstawowe kanały IDE restart i pojawiło się DMA 5 więc chyba dobrze. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób się to samoistnie zmieniło na 2 różnych dyskach po licznych formatach i reinstalacjach windy. Wcześniej przez rok czasu na tej samej wersji Windowsa wszytko działało bez problemu. Wielkie dzięki saleen! Uratowałeś mi 150 pln na nowy dysk :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...