Gość dwaIP Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 ... Wiec pytanie wprost.. szukam czegos na 780g/790g z HD3200/3300 do 350zł format mAtx/atx hmm oby do mind tower pasował mATX. Jaka mobo? Spośród płyt spełniających takie wymagania preferował bym ze względu na sekcję zasilania: http://www.morele.net/produkt/177340 http://techmarket.pl/produkt-a-PLYGIGAM20042_4,0.html Ewentualnie jeśli znajdziesz coś z HD3300 i SB750 w tej cenie i z 5 porządnymi fazami. Co do możliwości montażu mATX to trzeba zdjąć płytę i zobaczyć miejsca montażowe czy przypadkiem nie jest to jakaś stara dziwna konstrukcja z wystającymi na sztywno elementami sprzecznymi z zamontowaniem mATX. Tu znajdziesz rysunek ilustrujący położenie otworów montażowych ATX i mATX. http://www.formfactors.org/developer%5Cspecs%5Catx2_2.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neotps Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Jeżeli chodzi o obudowe to posiadam obecnie Tracer TRO-868 Grandee i z tego co zaglądałem po odkręceniu tylnej ścianki obudowy to ma tam spory zapas otworów na śrubki, choć czy wejdzie tam micro atx to pewien nie jestem. Znowu mi zrobiłeś zamieszanie z tymi płytami:) już się zdecydowałem i.. znowu dałeś do myślenia.. Płyta którą sugerujesz - Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H - tylko ten micro atx mnie martwii. Poza tym jest wporządku. Powiedz mi, gdzie sprawdzić można ilo fazowe jest zasilanie płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 ... spory zapas otworów na śrubki, choć czy wejdzie tam micro atx to pewien nie jestem. ... Płyta którą sugerujesz - Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H - tylko ten micro atx mnie martwii. Poza tym jest wporządku. Powiedz mi, gdzie sprawdzić można ilo fazowe jest zasilanie płyty? Jeśli obudowa ATX ma otwory na kołki dystansujące i więcej niż 9 to z zamontowaniem jakiejkolwiek mATX nie będzie problemu. Zdarzały się obudowy przeznaczone wyłącznie do ATX które miały zamiast otworów na kołki dystansujące coś zamontowanego na stałe i wtedy może jakaś mATX nie pasować. Ilość faz zasilających CPU można zobaczyć na fotografii jeśli nie ma radiatora zasłaniającego sekcję zasilania. Nie tylko ilość faz się liczy ale również jakość ale do oceny jakości trzeba znać jakość komponentów. Przykładowo (te które wymieniłem wcześniej mają po 5 faz dobrej jakości) GIGABYTE GA-MA770-DS3P ma 5 faz a GIGABYTE GA-MA770-DS3 cztery fazy (jakość nieco gorzej) ASUS M3A79-T Deluxe ma 10 faz a ASUS M3A78-T 5 faz Czasami zliczenie faz wymaga obejrzenia sekcji zasilania z bliska przykładowo DFI LP UT 790FX-M2R ma dwie zintegrowane cewki i bez odczytania napisów na cewce trudno stwierdzić ile jest faz. Zamiast zliczać fazy można też przyjąć kryterium obsługi X4 140W i sprawdzić to można na stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neotps Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Dziękuje za wyjaśnieni. Zdecydowałem się na płyte Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H. Cena niewiele droższa, a nie ma opinii złych, jak to w przypadku pierwszego wyboru iż nie wyrabiała na phenomach x4. A płyta ma 128 ddr3 sideport pamieci dla grafik (+10proc wieksza wydajnosc).. Mam nadzieje ze bede zadowolony, dziś zamawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...