Skocz do zawartości
duf

Czy Można Utworzyć Raid 10 Poprzez Backup ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeczytałem artykuł na PUREPC nt utworzenia macierzy RAID 0 i naszła mnie ochota na zrobienie takiej rewolucji w moim komputerze. Mam dysk Maxtor SATA II 80 GB 7200 RPM 8MB i chciałbym dokupić drugi taki sam. Widziałem taki w sklepie za 135 zł. Nie jest to dużo a zyskałbym dwa razy więcej wolnej przestrzeni. Mam płytę Asus P5LD2 więc nic nie stoi na przeszkodzie wykonania tego zamiaru. Tylko martwi mnie co się stanie z wszystkimi partycjami i zapisanymi na nich danym w obecnym dysku ? Jeżeli maja zostać utracone po takiej przeróbce to czy można zrobić wcześniej backup całego obecnego dysku np Paragonem z bootowalna płytą dvd i czy można będzie ją uruchomić w nowo powstałej macierzy ? Czy w ten sposób mógłbym przywrócić wszystkie dane wraz z systemem i jego ustawieniami na RAID 0 ?

Pomyślałem również o bezpieczeństwie takiej macierzy i czy można za jednym zamachem utworzyć RAID 10 dokupując kolejny dysk 160 GB ? Czy można utworzyć z tych trzech dysków taka macierz ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

W twoim rozumowaniu są 2 błędy:

- do zbotowania macierzy będą potrzebne sterowniki RAID - nie wystarczy proste zainstalowanie ich przed zrobieniem backupu.

- trzeci dysk nie pozwoli zrobić r10 - to tak nie działa.

Natomiast przeniesienie partycji z danymi jest jak najbardziej możliwe w ten sposób.

Jeszcze uwaga na temat zakupu drugiej 80-tki: dyski mogą się różnić firmware - nie będą wówczas dobrze współpracować. Najlepiej w tej sytuacji kupić 2 nowe dyski (tanie - średniej pojemności) a tego maxtora zostawić jako dodatkowy dysk na różne śmieci. Myślę że spokojnie dostaniesz jakieś 2 nowe 160tki za kwotę którą teraz planujesz wydać. Poza tym nowsze / większe dyski będą szybsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W twoim rozumowaniu są 2 błędy:

- do zbotowania macierzy będą potrzebne sterowniki RAID - nie wystarczy proste zainstalowanie ich przed zrobieniem backupu.

Proszę jeszcze o wyrozumiałość.

W takim razie widzę wyjście takie. Zainstalować dwa nowe dyski, dokonać całej przeprawa z biosem, wykonać instalację xp z płyty, wcisnąć w odpowiedniej chwili F6 zainstalować sterowniki RAID i wykonać instalację systemu. Czy teraz po instalacji systemu już w r0 mógłbym użyć swojego backupu i wgrać go przywracając całą poprzednią zawartość jednego dysku ? Zrozumiałe, że nie chcę instalować wszystkich programów od początku dlatego tak to drążę.

- trzeci dysk nie pozwoli zrobić r10 - to tak nie działa.

Czytałem, że można utworzyć r10 z dwóch dysków tworzących jedną macierz np r0 i dodatkowego dysku o pojemności równej co najmniej pojemności r0. Nie chcę się mądrzeć ale widziałem w internecie taki artykuł.

... a tego maxtora zostawić jako dodatkowy dysk na różne śmieci.

Czyli podłączyć go do płyty jako osobny dysk ? Edytowane przez duf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

"instalacja" programów to głównie wykonanie odpowiednich wpisów w rejestrze systemu - teoretycznie można skopiować program i zaimportować odpowiednie wpisy w rejestrze - praktycznie pewniejsze (i zazwyczaj szybsze) jest przeinstalowanie programu.

R10 to minimum 4 dyski. Niektóre sprzętowe kontrolery dają możliwość stworzenia macierzy 'backup' co dało by mniej więcej takie możliwości jakie opisałeś - ale to nie jest R10, tylko awaryjne rozwiązanie pozwalające wykonać kopię bez udziału OS. W konfiguracji R0 + jednodyskowa macierz jako backup będzie to działać znacznie wolniej niż pojedyńczy dysk. Podejrzewam jednak że nie o to Ci chodziło ;)

Czyli podłączyć go do płyty jako osobny dysk ?

... to miałem na myśli, ale możesz go też opchnąć zmniejszając w ten sposób całkowity koszt inwestycji - to już Twoja decyzja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, z r10 już się wyleczyłem.

- praktycznie pewniejsze (i zazwyczaj szybsze) jest przeinstalowanie programu.

Programu, tak. A kilkunastu ? A ustawienia systemu ? SP2, SP3 i inne poprawki. To jest tytaniczna praca.

Chwila, czy ja dobrze wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że to jedyna słuszna droga do odtworzenia poprzedniego stanu dysku ? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę jeszcze o wyrozumiałość.

W takim razie widzę wyjście takie. Zainstalować dwa nowe dyski, dokonać całej przeprawa z biosem, wykonać instalację xp z płyty, wcisnąć w odpowiedniej chwili F6 zainstalować sterowniki RAID i wykonać instalację systemu. Czy teraz po instalacji systemu już w r0 mógłbym użyć swojego backupu i wgrać go przywracając całą poprzednią zawartość jednego dysku ?

Tak przywrócony system nie będzie w stanie się uruchomić, z racji totalnej zmiany podsystemu dyskowego: był zainstalowany na fizycznym dysku, SATA albo PATA i ma zainstalowane sterowniki do kontrolera IDE pracującego w normalnym trybie, już nie mówiąc o wpisach w boot.ini. Po próbie zbootowania z macierzy RAID odmówi pracy, bo to i kontroler pracujący w innym trybie i dyski już nie fizyczne tylko stworzone przez kontroler. Obawiam się że reinstalacji części softu (tego, którego nie da się przenieść przez proste manipulacje rejestrem) nie unikniesz. Przy okazji będziesz miał piękny, czyściutki system, co zawsze wychodzi na zdrowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi