Skocz do zawartości
luki_pc

Peltier na RAM w grafice

Rekomendowane odpowiedzi

mam Palit Daytona GeForce 2 MX 32MB (tylko bez zbednych komentarzy wiem ze to juz staroscie itp. ale chcialem wycisnac z niej jak naj... :) )

wyglada tak ->

Dołączona grafika

na GPU osiagnelem juz duzo czyli 215 MHz tylko ze od 205 MHz niema juz wzrostu wydajnosci (link do testu)wszystko ograniczaja pamieci :(

ogolna specyfikacja karty mowi ze czast. pracy pamieci to 166MHz ale umnie jakos jest 150MHz :(

pamieci bez radiatorow kreca sie na 170MHz a z radiatorami na 175MHz :)

mam do dyspozycji peltier 40X40 i mysle czy to cos da jak sprobuje schlodzic pamieci peltierem ?

czy moze juz wiecej sie nieda wycisnac z takich pamieci ?

mysle o czyms takim ->

Dołączona grafika

co o tym sadzicie ? czy to wogole cos da ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie nie jestem pewien jak ma moc ale i tak napewno zaduzo :)

mysle o czyms mniejszym :)

czy warto cos takiego wykonywac ?

chlodzenie na peltier to byloby albo radiatorem z woloobrotowym wentylatorem albo WC . ale przydalby sie jakis maly peltier chyba bo w koncu ile mocy wydziela sie z tych pamieci :) przeciez to niejest procek :)

ale ile o ile moze to zwiekszyc maksymalna czestotliwosc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że częstotliwość ci nie zwiększy się prawie wogóle, sdr są takie, że idą tyle i już, przecierz one się nawet nie grzeją prawie, ja miałem jakiegoś noname gf 2 mx 400 64 bit sdr i na pamięciach miałem 143 MHZ i doszłem do 190 MHZ a ty przy 170 koniec tzn że masz słabiutkie te pamięci i taki peltier nic ci nie da

a wgrach to ani 2-3 klatek nie zyskasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuj ile wlezie. Mój MX400 standartowo był taktowany core 200, mem 167. Bez radiatorów memorki przy 184 krzaczyły trochę, jak dałem radiatory na thermopoxie poszły 210 gładko. Po jakimś czasie termopox się ultenił (?) i zaczęły na 210 krzaczyć, 205 było dobrze. Przesmarowałęm od nowa, znowu 210 przez jakiś czas, teraz znowu 205.

Radiatory mają 3.5 cm wysokości po obu stronach, są to dwie połówki coolera od durnia 800 mojego kumpla. I cały czas mnie gryzie, czy na wodzie/pelcie by poszło więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi