Skocz do zawartości
B4zyl

Wag54g2 Qos

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazlem nigdzie wiadomosci dotyczacej QoS w routerze WAG54G2. Szukam inforamcji dotyczacej przydzielania transferu na dany komputer. Czy jest mozliwosc na stale przydzielenia transferu (np.30KB/s) Daje link pogladowy do ustawien routera : http://ui.linksys.com/files/WAG54G2/1.00.1...xt_file=QoS.htm .

Edytowane przez B4zyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przede wszystkich chciałbym się przywitać - to mój pierwszy post na tym forum :)

Co do pytania, to możesz spróbować ustawić Set Internet Bandwidth na manual i podać wartość ale nie wiem czy to się tyczy całej sieci czy - poniżej można ustawiać priorytety i wybrać na przykład jakiś tam dla adresu MAC lub portu ethernet. Pokombinuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest mozliwosc na stale przydzielenia transferu (np.30KB/s)

QoS umożliwia ustawienie priorytetów, a nie limitów.

Firmware WAG54G2 nie ma "Bandwidth management", więc nie ustawisz stałego transferu na port (fizyczny port switcha) ani na IP/MAC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli funkcja Internet Access Priority --- > Set Internet Bandwidth: i tutaj jak wpisze jakas przepustowosc lacza nie spowoduje tego, ze podlaczone osoby i podane ich porty Ethernet lub MAC beda miec tylko taki transfer jaki wpisalem? Jesli to nie zadziala to jest jeszcze jakis sposob na ograniczenie innym przepustowosci na tym routerze? Jezeli odpowiedz brzmi stanowczo nie, to jaki router o podobnych wlasciwosciach sprzetowych i cenowych bedzie odpowiadal moim wymaganiom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten router, w QoS można przydzielic priorytety portom, adresom mac, lub portom enthernet wybierając posrod 4 mozliwosci niski normalny sredni najwyzszy. Ustaw pasmo internetowe, gdy miałem to na automat internet nie działał prawie wcale więc musiałem podac swoja przepustowosc łacza. Ogónie router na 5+, stabilny jak skała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilny jak skała, to już w domyśle powinien być sprzęt ze stajni Linksysa :P truffel, czy mógłbyś napisać jak to Ci się sprawuje przy obciążeniu łącza w praktyce. Ile masz komputerów podłączonych i co się dzieje jak któryś zapragnie GTA4 z p2p ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi