Matthiew666 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam, mam pewien problem - w kompie mam 2 kosci pamieci 256 MB firmy Nanya To jest raport z Everesta- --------[ Pamięć ]------------------------------------------------------------------------------------------------------ Pamięć fizyczna: W sumie 511 MB Użytych 296 MB Wolne 214 MB Wykorzystanie 58 % Rozmiar pliku wymiany: W sumie 1198 MB Użytych 315 MB Wolne 883 MB Wykorzystanie 26 % Pamięć wirtualna: W sumie 1709 MB Użytych 611 MB Wolne 1097 MB Wykorzystanie 36 % Physical Address Extension (PAE): Obsługiwane przez system operacyjny Tak Obsługiwane przez procesor Tak Aktywna Tak --------[ SPD ]--------------------------------------------------------------------------------------------------------- [ DIMM1: Nanya NT256D64S88C0G-5T ] Właściwości modułu pamięci: Nazwa modułu Nanya NT256D64S88C0G-5T Numer seryjny 0F96C402h Rozmiar modułu 256 MB (1 rank, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci: Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Nieobsługiwane Precharge All Nieobsługiwane Write1/Read Burst Nieobsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Obsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane Producent modułu pamięci: Nazwa firmy Nanya Technology Corp. Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm [ DIMM2: Nanya NT256D64S88C0G-5T ] Właściwości modułu pamięci: Nazwa modułu Nanya NT256D64S88C0G-5T Numer seryjny 93A9C437h Rozmiar modułu 256 MB (1 rank, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci: Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Nieobsługiwane Precharge All Nieobsługiwane Write1/Read Burst Nieobsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Obsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane Producent modułu pamięci: Nazwa firmy Nanya Technology Corp. Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm I tu pojawia sie problem - system chyba wykrywa tylko jedna kosc po przy wgrywaniu BIOS'a wyskakuje na samym poczatku 256 MB ramu, a i odczyt z pamieci wedlug everesta to tylko 1279 MB/sek a zapis 635 MB/sek. Dodam ze to napewno nie wina procka - Celeron D 331 2.66 GHz. Płyta głowna to Gigabyte GA-8S661FXM-775. Bardzo prosilbym o pomoc i z gory dziekuje. Matthiew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 (edytowane) Wg. mnie cała pamięć jest widoczna . Everest pokazuje prawie 512 MB . A to że masz tylko ~ 1 300 mb/s podczas odczytu wygląda mi na nie włączony tryb dual channel . Tylko dziwi mnie czemu jest PAE włączone , przecież jest tutaj nie potrzebne . Edytowane 7 Grudnia 2008 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthiew666 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 reyden, PW do Ciebie poszlo, dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Włączasz / wyłączasz PAE edytując plik boot.ini na dysku C . Jak ten plik będzie nie widoczny to klikasz narzędzia > Opcje folderów . Na karcie widok w sekcji pliki i foldery odznaczasz ukryj chronione pliki systemu operacyjnego . W sekcji niżej zaznaczasz Pokaż ukryte pliki i foldery . Wtedy będzie widoczny . W ostatniej linijce w tym pliku powinno być napisane /PAE , usuń ten zapis . Potem zresetuj kompa . Z tego co zauważyłem to PAE nie ma wpływy na testy transferu z/do RAM . W everest bardziej ma na to wpływ aktualne obciążenie kompa . U mnie na Duronie700@Gigabyte GA-7ZM na KT133 i 768 MB SDRAM PC133 mam odczyt na poziomie 930 mb/s ( przy 1060 mb/s teoretycznym maksimum ) . Włączenie Foobara i puszczenie muzyki w nim - spadek transfery do 860-870 mb/s . Zrób test na kompie tuż po resecie i z wyłączonymi P2P , playerami AV , przeglądarkami itp., tak aby się jak najmniej ładowało podczas startu . A tryb DC włącza się w biosie , kości muszą być w odpowiednich slotach . Z tego co widzę masz płytę na chispecie SiS , może wcale nie mieć trybu DC ( w manualu do płyty nic na ten temat nie ma ) . I może to tłumaczyć tak niskie wyniki transferu w Everest . Powinno być przynajmniej 2,5 GB/s transferu ( teoretycznie max. 3 200 mb/s ) , u ciebie jest 1,24 GB/s . Z drugiej strony różnice w transferze mają mały wpływ na osiągi kompa ( poza SuperPI i testami pamięci ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthiew666 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 No to chyba ta karta nie obsluguje DC. W Biosie nie ma zadnej opcji, ktora chociaz troche przypominalaby wlaczanie/wylaczanie trybu DC. Tak czy siak- wielkie dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...