dikulec Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Witam. Chciałbym za jakiś czas podkręcić moje E7200 na 3 ghz (jednego już "przekręciłem") i mam parę pytań: a) jakie chłodzenie byłoby najlepsze? b) jakim programem? jeśli BIOS-em to prosiłbym o dokładne wytłumaczenie, gdyż jestem newbie w tych sprawach c) jakie napięcie etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inewi5 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Ja na tej konfiguracji: Abit IP35 E7200 BOX A-Data 2x1GB EE Gainward 9800GTX+ Corsair 550W podkręciłem tak jak na poniższym zdjęciu: Komputer działa stabilnie, jednak nie wiem czy wszystkie ustawienia - zwłaszcza dotyczące pamięci RAM (DRAM Speed) - są poprawne (optymalne). Edytowane 9 Grudnia 2008 przez inewi5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Coś słabiutka ta sztuka, mi na 9,5 x 333 chodzi stabilnie na 1,064V ;). Co do odpowiedzi na pytanie: a) w zależności od budżetu, ale rozsądnym minimum wydaje się być Karakorum b) podkręcasz oczywiście w BIOS'ie tym co jest na płycie głównej ;) c) napięcia zależą od procesora, jeden na niskim pójdzie wysoko, inny ani drgnie Chociaż w sumie z drugiej strony, mając skromną wiedzę w tym temacie raczej bym się do tego nie zabierał, taka moja rada :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Coś słabiutka ta sztuka, mi na 9,5 x 333 chodzi stabilnie na 1,064V ;). Co do odpowiedzi na pytanie: a) w zależności od budżetu, ale rozsądnym minimum wydaje się być Karakorum b) podkręcasz oczywiście w BIOS'ie tym co jest na płycie głównej ;) c) napięcia zależą od procesora, jeden na niskim pójdzie wysoko, inny ani drgnie Chociaż w sumie z drugiej strony, mając skromną wiedzę w tym temacie raczej bym się do tego nie zabierał, taka moja rada :). Rozsądnym minimum do 3GHz (tyle tylko on chce) jest BOX. Nie potrzebuje Karakorum nawet do 4GHz. I mówie poważnie, ja mam Auras Wave LPT-709 za 66zł i przy 4GHz 1,38v miałem 65* na rdzeń w orthosie a w grach mniej. I dlatego polecam Ci to chłodzenie bo w zupelnosci sie wyrabia. Co do kręcenia to skoro jednego już przekręciłeś to powinieneś najpierw poczytać a potem kręcić a nie odwrotnie :wink: Podstawa to nie przekraczać 1,35v na codzień. Ale dla wielu procków 1,35 wystarcza do 3,8GHz. Jeżeli do tego sie zastosujesz to nie masz czym chyba ubić procka. Oczywiście również nie przekracając 70 - 75*C bo to też już upał dla nich :P Edytowane 18 Grudnia 2008 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...