L.Viadro Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 yezoos maria... ja juz nie wytrzymuje... co sie już zdecyduje na coś (ostatnio na SiS655) to sie okazuje że jest coś nowego, lepszego itd. Z tego co sie dziś dowiedziałem to tak: - granite bay jest zdupiony bo Intel cośtam zmaścił w specyfikacji AGP.3 (czy jak to tam ma...) - SiS655 jest wporzo ale mniej wydajny/stabilny od granita - lada chwila wychodzi canterwood który będzie mega wypasiony I teraz co ja mam zrobić? Chciałem już kupić sprzęt po swiętach, najpóźniej w maju a dalej nie wiem jaką płyte wziąć... kiedy w ogóle wychodzi ten canterwood i ile będzie kosztował? Niech ktoś mi poradzi, będzę na prawde dzwięczny... [dodam że podkręcanie mnei raczej nie ineteresuje bo sie na tym nie znam, dla mnie najważniejsze to: 1-WYDAJNOŚĆ 2-STABILNOŚĆ] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 wiec tak, canterwood ta lepsza wersja będzie wypasiona ale i napewno droga ( zreszta wszystko co nowe jest drogie ) !!! czy sis 655 jest mało wydajny hmmmm wątpie mam i zaprzeczam, jest naprawde wydajny, stabilny a równocześnie się na nim super kręci :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 to biore SiSa i pie#$%le to wszystko... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 aha... firma rozumiem Gigabyte Ultra? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 dokładnie, mam GIGABYTE GA 8SQ800 ULTRA powiem ci w skrócie co na niej jest : RAID, Dual DDR, SERIAL ATA, FIREWIRE, LAN 10/100, 2 dodatkowe sledzie z 4 poratami usb 2.0 czyli razem jest 6 portów, kable do serial ata 3 taśmy ata 100-133, 1 do flopa, dziwiekówka 6.1 wcale nie taka zła, poprostu miodzio naprawde nie przesadzam idz sobie do sklepu i kaz sobie zeby ci pokazał do jest w tym pudełku to ci oczy na orbite wyjdą. Płytka stabilna jak skała, w biosie masz możliwości zmiany napięcia na procu na pamięciach tylko +0.1V :( pozatym biosik jest tak samo wypasiony jak cała płyta, nieżałuje że ją kupiłem. AHA KUP ODRAZU 2 x 256 ramu wydajność wzrośnie znacznie :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Ja tez mam na oku mobo na SIS 655. Zgadzam sie z przedmowca Gigabyte naprawde swietna plyta (mialem na kilka godzin w domciu do przetestowania :D ). Jednak z tego co wyczytalem na sieci lepszym wyborem jest Asus P4SDX na SIS655 (wieksza regulacja Vmem :!: ). Ale tej plyty w Polsce nie widzialem :( I teraz tez jestem tez w kropce bo wlasciwie zalezy mi na mozliwosciach OC plyty na SISie..... Co mozecie polecic? Asus, MSI, Gigabyte.....chodzi o podkrecanie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Ja tez mam na oku mobo na SIS 655. Zgadzam sie z przedmowca Gigabyte naprawde swietna plyta (mialem na kilka godzin w domciu do przetestowania :D ). Jednak z tego co wyczytalem na sieci lepszym wyborem jest Asus P4SDX na SIS655 (wieksza regulacja Vmem :!: ). Ale tej plyty w Polsce nie widzialem :( I teraz tez jestem tez w kropce bo wlasciwie zalezy mi na mozliwosciach OC plyty na SISie..... Co mozecie polecic? Asus, MSI, Gigabyte.....chodzi o podkrecanie :?: w tym cały problem, że w tym kraju nie mozna nic kupić, nawet jak sie ma kase. Kumpel co robi w serwisie mówił że najrzadziej wracają do nich płyty gigabyte i msi. co do asusa to myśle że ma troche lepsze możliwości oc niż gigabyte chcoiażby mozliwośc zwiekszenia vdimm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Ja tez mam zamiar kupic SIS655 i mysle ze GIGABYTE jest naprawde najlepszy w tym momencie. Za ta cene to nie ma co raczej narzekac. Wszystko wbudowane co tylko dusza pragnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Ja tez mam zamiar kupic SIS655 i mysle ze GIGABYTE jest naprawde najlepszy w tym momencie. Za ta cene to nie ma co raczej narzekac. Wszystko wbudowane co tylko dusza pragnie. dobrze gadasz, za tą cene naprawde nie ma sie co zastanawiać, pozatym gigabyte ostatnimi czasy wspioł się w hierarhi producentów płyt głównych na jedno z czołowych miejsc :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgadzam sie ze Gigabyte robi spoczko plyty. Podczas testownia Gigabyta 8SQ800 Ultra udalo mi sie wyciagnac stabilnie 2.4@2.9, pamieci asynchronicznie na 390 :D ale tylko 2,5-6-3-3, Vmem 2.6V.... :( Asus pozwala na wieksze manipulowanie napieciem Vmem i tu jest klucz do sukcesu w OC. Zreszta na tomsharware.com byl test mobo na SIS655 i tylko ASUS poprawnie wspolpracowal z pamiatkami DDR 400 na CL2....inne plyty takie jak MSI, Gigabyte nie chcialy wstac z ostrymi timingami :( Jezeli tylko ten Asus pojawi sie w Polsce i jego cena bedzie oscylowala na poziomie Gigabyta to biore go w ciemno 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgadzam sie ze Gigabyte robi spoczko plyty. Podczas testownia Gigabyta 8SQ800 Ultra udalo mi sie wyciagnac stabilnie 2.4@2.9, pamieci asynchronicznie na 390 :D ale tylko 2,5-6-3-3, Vmem 2.6V.... :( Asus pozwala na wieksze manipulowanie napieciem Vmem i tu jest klucz do sukcesu w OC. Zreszta na tomsharware.com byl test mobo na SIS655 i tylko ASUS poprawnie wspolpracowal z pamiatkami DDR 400 na CL2....inne plyty takie jak MSI, Gigabyte nie chcialy wstac z ostrymi timingami :( Jezeli tylko ten Asus pojawi sie w Polsce i jego cena bedzie oscylowala na poziomie Gigabyta to biore go w ciemno 8) hmmm nowlasnie zastanawia mnie jego cena, co jak co ten asus deluxe raczej do tanich nie bedzie nalezal, wogóle jak bedzie dostepny polsce :D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Rowniez polecam GiagBytea GA-SQ800 Ultra, z tego co mi wiadomo mialem ta plyte pierwszy z tego forum - 14 luty :) :D , i niemialem zadych problemow z stabilnoscia, blue screena wywolywaly tylko stery od klawiszy (jakis badziew za 40 zeta) wiec je usunolem. Na temat wydajnosci to juz ci wyzej pisali - podpisuje sie pod tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 poczekaj sobie na tego Canterwooda by byc pierwszym na forum ktory go kupi, a potem zdasz relacje z jego użytkowania ;) 8) Wkoncu teraz nie masz aż tak wolnego kompa ;) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomarek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Płyta jak w podpisie o/c jak w podpisie płyta super chyba dłużej posiedzi w kompie,ciekawi mne tylko czy obsłuży nowe P4 z 200MHz magistralą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 to jest glowna wada sis655 - nie obsluzy.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomarek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Poczekamy zobaczymy 845PE obsługuje to czemu SIS ma być gorszy.A nazwa SQ800?SIS nie ma licencji na FSB200MHz ale to nie znaczy,ze nie może pracować z taką magistralą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Nie obslorzy i kropka. http://www.anandtech.com/chipsets/showdoc....html?i=1806&p=5 "(...) the Gigabyte SINXP1394 (SiS 655) motherboard was the only 655 motherboard we were able to get working at 800MHz FSB. This setup was not stable 100% of the time, but was just good enough to run our benchmarks at 800MHz FSB." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomarek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Tak tylko tam testują 1.7 o/c2.4 Zobaczymy jak będzie z procesorami z FSB 200MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 naprawde NIE da rady. byly testy z p4 mobile i ta plyta cisnela na maksa cisnela 185 (mniej wiecej), a ze 845pe jest zdolne do 218 to co innego. sis 655 ma swoje zalety, ale.... no coz, to ciagle tylko sis ja mam via p4x400 i nie narzekam, ciesze sie ze niebawem procek C1 fsb533@~minimum fsb666 i (single channel), nie zawsze trzeba byc mistrzem swiata za pol ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 No wlasnie a jaka jest roznica pomiedzy SINXP1394 a GIGABYTE GA 8SQ800 ULTRA ? Porownywalem obydwie plyty na stronie GIGABYTE i obie maja dokladnie te same dane techniczne. SINXP1394 jest o okolo $50 drozsza od 8SQ800 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 SINXP1394 ma dodatkowo Gigabitowy LAN i czterofazowe zasilanie tzw. DUAL POWER. Chyba wszystko....... Moim zdaniem nie ma co przepłacać i lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 8SQ800 Ultra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...