Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy moglby mi ktos doradzic karte dzwiekową do sluchania utworow w formacie mp3?

Karta docelowo bedzie grala z 2 kolumnami i wzmakiem (czyli stereo). Nie zalezy mi az tak bardzo na grach i filmach jak na muzyce (mp3).

Chociaz wolalbym aby karta rowniez nie krztusila sie w grach i filmach .

Slucham glownie muzyki trance, techno i dance wiec basik bylby wskazany.

Poprzednia moja karta to Audigy 2 wyposazona w KX z ktorej bylem dosyc zadowolony.

Czekam na porady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej cenie nie kupisz nic - pozatym do mp3 to audigy 2 jest wypasem

lepiej sobie subwoofer kup

Widze profesjonalne podejscie do tematu...

W cenie do 300 pln nic nie kupie??? To za ile niby proponujesz karte muzyczna do komputera? 600? <_<

Mam dobre stereo i bas w glosnikach przy dobrym zrodle dzwieku bedzie na tyle dobry ze nie potrzebuje zadnego subwoofera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a niby co kupisz?do 300 to róznice sa tak subtelne że praktycznie nie do odróżnienia.....dołóż 200 i szukaj emu1212 albo esi julii

a co do suba tez kiedys tak mówiłem - teraz mam pełne pasmo

Ale pytanie bylo precyzyjnie zadane "co do 300 pln (max)", czyli wiecej nie dam i chce wiedziec co jest w takich granicach dla mnie najlepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak zzZZzz napisal, audigy 2. mozna za ta kase kupic xonara, ale w twoim przypadku wymiana nie ma sensu, po prostu nie uslyszysz roznicy.

Niektorzy twierdza ze pomiedzy audigy a xonarem jest duza roznica na korzysc drugiego. To jak jest wkoncu? Czy moze proponujecie audigy bo w mp3 jest poprostu lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można polować na używane Prodigy HD2, chociaż to raczej po połowie stycznia bo ostatnio widziałem jak używka poszła drożej od nówki (obecnie nie dostępne w PL). Z sensowniejszych kart do 300zł to na papierze ładnie wygląda Asus Xonar DX, ale jak to gra w praktyce nie wiem.

Możesz się zastanowić też nad jakimś tymczasowym rozwiązaniem i upić coś pokroju Turtle Beach Montego 2 czy czasem dostępne (żadko) na allegro Santa Cruz - o ile nie używasz Visty.

300zł to taki dziwny pułap - za dużo na dźwiękówki do gier, nieco za mało na sensowniejsze dźwiękówki. Za 350zł masz nowe Prodigy HD2 (koło połowy stycznia dostępne), nieco drożej E-Mu 0202 USB i pewnie jakieś inne karty z aspiracjami do home recordingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MPtrójka MPtrójce nie równa... Robiłeś sobie może ślepe testy na rozpoznawanie MP3 a format bezstratny?

Nie wiem jak gra Realtek 889, ale podejrzewam, że po analogu raczej średnio ciekawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MPtrójka MPtrójce nie równa... Robiłeś sobie może ślepe testy na rozpoznawanie MP3 a format bezstratny?

Nie wiem jak gra Realtek 889, ale podejrzewam, że po analogu raczej średnio ciekawie...

porównuję strumienie a nie bawię sie w slepe testy tym bardziej ze roznice nieraz sa tak subtelne ze nie do wyslyszenia - zreszta ktos tu wrzucal 4 pliki do porownania.....

to tak jakby porownywac brzmienie z lampy i chwalac ze jest wspaniale a nie wiedzac ze lampa degraduje dzwiek i dodaje mase parzystych harmonicznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kodeka Realtek 889 na plycie nie mam i przeciez nie bede specjalnie plyty glownej zmienial..

Jesli nie bedzie roznicy w brzmieniu mp3 pomiedzy Xonarem a Audigy to Audigy jest bardziej oplacalnym zakupem, tylko o jakiej Audigy my wogole tutaj rozmawiamy???

Ja mialem zwyklą Audigy 2 z pozlacanymi koncami (nie ZS). Mowie mialem bo sprzedalem miedzy innymi z mysla o wymianie na cos lepszego. Ale jesli roznicy pomiedzy chocby Xonarem czy ktoraś z X-fi nie bedzie to wrocilmbym do A2 np wersji ZS.

To co wkoncu na mp3?

Kolejne pytanie to jak duza byla by przepasc pomiedzy Prodigy a Xonar/X-fi ?? Warta doplaty przy sluchaniu mp3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy moglby mi ktos doradzic karte dzwiekową do sluchania utworow w formacie mp3?

Karta docelowo bedzie grala z 2 kolumnami i wzmakiem (czyli stereo). Nie zalezy mi az tak bardzo na grach i filmach jak na muzyce (mp3).

Chociaz wolalbym aby karta rowniez nie krztusila sie w grach i filmach .

Slucham glownie muzyki trance, techno i dance wiec basik bylby wskazany.

Poprzednia moja karta to Audigy 2 wyposazona w KX z ktorej bylem dosyc zadowolony.

Czekam na porady.

Pozdrawiam

Jak podejrzewam będą to mp3 o bitrejcie w okolicach 128k, więc Audigy 2 jest aż za dobra.

Jak masz problemy w grach, to wywal kX-y, bo nie obsługują EAX-a.

W filmach czego ty od niej chcesz? Na jakiej podstawie w ogóle to twierdzisz? Bo wydaje mi się, że albo masz kiepskie kolumny/wzmak, albo filmem testowym był 700-megowy DivX ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podejrzewam będą to mp3 o bitrejcie w okolicach 128k, więc Audigy 2 jest aż za dobra.

Jak masz problemy w grach, to wywal kX-y, bo nie obsługują EAX-a.

W filmach czego ty od niej chcesz? Na jakiej podstawie w ogóle to twierdzisz? Bo wydaje mi się, że albo masz kiepskie kolumny/wzmak, albo filmem testowym był 700-megowy DivX ;D

JA nic nie mowie ze cos zlego bylo z poprzednia karta w filmach, ale chodzi mi o to aby przyszla karta nie miala problemow.

Staram sie sluchac mp3 z bitrejtem powyzej 128 i takich tez u mnie jest najwiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie nie odczujesz szczególnej różnicy, nawet jeśli kupisz najdroższą dźwiękówkę jaka tylko istnieje.

A juz myslalem ze Asus Xonar bedzie taka rewolucją po kilku przeczytanych komentarzach...

No dobra w takim razie w pulapie do 200 pln i do mp3 co bedzie naj? A2 ZS czy ktoras z X-fi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoja droga uzywanie kx do audigy 2 to bezsens - nic nie zyskasz procz marnych drajwerow - asio masz bardzo dobre z creative(pamietaj ze cala seria dziala poprawnie tylko w 48kHz - wszystko inne to resampling)

i bardzo dobra obsluge eax tez masz z creative

kx to byly drivery do soundblastera live i odeszly razem z nim

a co do xonara to duzo szumu asusa i nic wiecej - karta tylko minimalnie lepiej gra a eaxa 5 nie obsluzy nigdy

ps.nie zaluj kasy i wez jakies emu esi czy cos z polki pro/semi pro jak chcesz dobrze posluchac muzy.....nie baw sie w te multimedialne gowna

Edytowane przez zzZZzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Posiadam słuchawki Creative Fatality Gamer i jadę na zintegrowanym dźwięku Realtek HD Audio. Istnieje jakaś sensowna opcja na nową kartę dźwiękową, która dałaby lepszy bas na tych słuchawkach ??

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoja droga uzywanie kx do audigy 2 to bezsens - nic nie zyskasz procz marnych drajwerow - asio masz bardzo dobre z creative(pamietaj ze cala seria dziala poprawnie tylko w 48kHz - wszystko inne to resampling)

i bardzo dobra obsluge eax tez masz z creative

kx to byly drivery do soundblastera live i odeszly razem z nim

a co do xonara to duzo szumu asusa i nic wiecej - karta tylko minimalnie lepiej gra a eaxa 5 nie obsluzy nigdy

ps.nie zaluj kasy i wez jakies emu esi czy cos z polki pro/semi pro jak chcesz dobrze posluchac muzy.....nie baw sie w te multimedialne gowna

Obawiam sie ze Emu wykracza poza moj budzet i bede musial sie skupic na jakims creativie. Tylko jaki <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> do 200? Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaręczam, że na 'ślepo' nie zauważyłbyś różnicy - nie wspominając już o wskazaniu, która jest która.

Choć oczywiście w jakichśtam testach wypadłaby pewnie o te dziesiąte części procenta lepiej.

Wciąż jednak nie zdradziłeś co zamierzasz podłączyć do tej karty ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zignoruj vidiego, w 3/4 swoich wypowiedziach nie wie za bardzo o czym pisze. Ja bym na twoim miejscu polowal na live 24-bit model 0510 z allegro. Wyrwiesz za jakies 40-50zl, ewentualnie 2zs gold. Reszte naprawde, lepiej przepic niz doplacac do jakiegos x-fi, a nawet xonara (tu sie mozna poklocic, ale ja bym osobiscie nie bral). Ewentualnie mozesz jeszcze sprawdzic cos na Vortexie jezeli nie siedzisz na viscie. Na allegro rozdaja je za pol darmo ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vidi, Pisalem wczesniej ze zestaw stereo: 2 kolumny i wzmak, muzyka trance/techno/dance.

Chyba w takim razie porozgladam sie za Audigy 2 ZS, powiedzcie jeszcze czy roznica pomiedzy Audigy/Audigy 2, a Audigy 2 ZS jest warta doplaty do ZS?

ZS obsługuje jeden kanał więcej i to chyba jedyna różnica. Wg mnie nie warto dopłacać ;) No i ma pozłacane styki, ale nie zawracałbym sobie tym głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi