hidden Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam wszystkich! Ostatnio przy włączaniu niektórych gier pojawiał mi się błąd: Pamięć nie może być "read". Poszukałem na google i znalazłem co może być przyczyną. Zacząłem sprawdzać RAM Memtestem i wykazało mi 1 błąd, no to chciałem sprawdzić na której kości. Sprawdzać zacząłem od pierwszego slotu (512DDR), brak błędów, w drugi slot włożyłem (tam gdzie jej miejsce) kość 256Mb(wcześniejszą kość wyjąłem) - brak błędów, w trzeci slot drugą 256Mb (obie są w dual RAM) i po włączeniu komputera sygnał, wyłączyłem kompa, sprawdziłem czy dobrze siedzi, znów włączyłem i to samo. Wsadziłem wszystkie kości, to samo sygnał i koniec. Reset biosu (zworka CMOS) i to samo. Więc wsadziłem 512Mb w srodkowy slot i wtedy komp się odpalił. I teraz mam pytanie: Dlaczego tak jest? Czy źle coś robiłem? Co z tym teraz zrobić? Od razu mówię, że specjalistą nie jestem, także proszę was o pomoc. Moja płyta: Abit NF7 Pamięć: 512DDR Kingston(taktownia 133,166), 2x256 tez Kingston(133,166,200) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Sprawdzałeś wszystkie kości w slotach 1 i 2 ? Mi to wygląda na uszkodzenie 3 slotu dla RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hidden Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Także mi się tak wydaje, czyli nic się nie da z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NZR Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jezeli siadl bank pamieci to nic z tym nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...