garrowq Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Witam, Na początek dodam, że jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :) Mam kartę Radeon X1600 PRO Palit (AGP 8 ) Otóż ten wentylatorek jest baaardzo głośny i chciałbym go wymienić na coś cichszego. Przy okazji chciałbym trochę bardziej wyciszyć moją kartę graficzną. Co polecacie? W tej dziedzinie jestem totalnym noobem, nigdy jeszcze nie wymieniałem chłodzenia. Edytowane 14 Grudnia 2008 przez garrowq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 po pierwsze to twój zasilacz to tykająca bomba z opóxnionym zapłonem, jak pracuje to robi tik tak tik tak a potem będzie tylko "puffffff" względnie "bum" i zasilacz odejdzie na tamten świat po drugie to mozna by sie pobawić w coś pasywnego, względnie z malym nawiewem, według strony producenta Accelero S1 lub S2 pasuje na x1600 więc można by to tam zamontować, jak w trybie pasywnym bez wentylatora będzie za gorąco to można dodac woloobrotoy wentylator 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 po pierwsze to twój zasilacz to tykająca bomba z opóxnionym zapłonem, jak pracuje to robi tik tak tik tak a potem będzie tylko "puffffff" względnie "bum" i zasilacz odejdzie na tamten świat Wiem, zasilacz był kupowany "na szybko" swoją drogą mam w nim problem, że wentylator w nim ma duże opory ^^ A jeśli chodzi o kartę graf. to co powiesz na to? http://allegro.pl/item497868983_4max_nieza...nowy_fv_gw.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Jesli masz 140PLN, ten Zalman Ci odpowiada ze wzgledow wizualnych i masz miejsce w obudowie - czemu nie. Tylko ze za 100PLN masz np. Auras Fridge ktore raczej spokojnie powinno udzwignac x1600 pasywnie. A jesli w VF1000 jest ten sam wentylator co w 900cu to dla bezglosnej pracy potrzebowalbys napiecia mniejszego niz 5V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 To znaczy wiesz ja mam duże zaufanie do tego Zalmana, wydaje mi się że to jest sprawdzona firma ;) No ale $$ też by się przydało trochę zaoszczędzić, bo planuję jeszcze jakiś went na mojego p4 3,00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Bierz Arctic Cooling Accelero S1 i nie cuduj z Zalmanem :) Dasz na niego jakis wentylator 120mm na np 5V i bedzie chlodniej i ciszej niz na Zalmanie. Zeby nie bylo ze wzialem to z sufitu Zalman Vs S1+wentylator Edytowane 15 Grudnia 2008 przez 3rr0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Dasz na niego jakis wentylator 120mm na np 5V i bedzie chlodniej i ciszej niz na Zalmanie. Ok, chyba mnie przekonałeś ;) A jaki went 120mm 5V polecacie? Chciałbym już całą sprawę w 1 temacie załatwić :P Nie muszą być konkretne modele ale firma. A no i żeby jak najciszej :) Edytowane 15 Grudnia 2008 przez garrowq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Jest w tej chwili gdzies na forum, temat o aktualnie najlepszych wentylatorach 120mm-znajdziesz bez problemu. Z tego co jakis czas czytalem bodaj Scythe sa w miare. Prosze-link Edytowane 15 Grudnia 2008 przez 3rr0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Okay, dzięki za te linki wszystkie i porównania. Jeszcze chyba ostatnie pytanie typu noob-guide. A mianowicie jak się podłącza te wiatraki? Bezpośrednio do zasilacza czy trzeba mieć coś w rodzaju Control Panel? Edit: OK, już się dowiedziałem, że są to przejściówki z molexów na 3pin. :) google nie boli Edytowane 15 Grudnia 2008 przez garrowq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...