Skocz do zawartości
garrowq

Radeon X1600 Palit Chłodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początek dodam, że jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :)

Mam kartę Radeon X1600 PRO Palit (AGP 8 )

Dołączona grafika

Otóż ten wentylatorek jest baaardzo głośny i chciałbym go wymienić na coś cichszego. Przy okazji chciałbym trochę bardziej wyciszyć moją kartę graficzną.

Co polecacie? W tej dziedzinie jestem totalnym noobem, nigdy jeszcze nie wymieniałem chłodzenia.

Edytowane przez garrowq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to twój zasilacz to tykająca bomba z opóxnionym zapłonem, jak pracuje to robi tik tak tik tak a potem będzie tylko "puffffff" względnie "bum" i zasilacz odejdzie na tamten świat

po drugie to mozna by sie pobawić w coś pasywnego, względnie z malym nawiewem, według strony producenta Accelero S1 lub S2 pasuje na x1600 więc można by to tam zamontować, jak w trybie pasywnym bez wentylatora będzie za gorąco to można dodac woloobrotoy wentylator 120mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to twój zasilacz to tykająca bomba z opóxnionym zapłonem, jak pracuje to robi tik tak tik tak a potem będzie tylko "puffffff" względnie "bum" i zasilacz odejdzie na tamten świat

Wiem, zasilacz był kupowany "na szybko" swoją drogą mam w nim problem, że wentylator w nim ma duże opory ^^

A jeśli chodzi o kartę graf. to co powiesz na to?

http://allegro.pl/item497868983_4max_nieza...nowy_fv_gw.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz 140PLN, ten Zalman Ci odpowiada ze wzgledow wizualnych i masz miejsce w obudowie - czemu nie. Tylko ze za 100PLN masz np. Auras Fridge ktore raczej spokojnie powinno udzwignac x1600 pasywnie. A jesli w VF1000 jest ten sam wentylator co w 900cu to dla bezglosnej pracy potrzebowalbys napiecia mniejszego niz 5V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasz na niego jakis wentylator 120mm na np 5V i bedzie chlodniej i ciszej niz na Zalmanie.

Ok, chyba mnie przekonałeś ;) A jaki went 120mm 5V polecacie? Chciałbym już całą sprawę w 1 temacie załatwić :P Nie muszą być konkretne modele ale firma. A no i żeby jak najciszej :)

Edytowane przez garrowq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okay, dzięki za te linki wszystkie i porównania. Jeszcze chyba ostatnie pytanie typu noob-guide. A mianowicie jak się podłącza te wiatraki? Bezpośrednio do zasilacza czy trzeba mieć coś w rodzaju Control Panel?

Edit: OK, już się dowiedziałem, że są to przejściówki z molexów na 3pin. :) google nie boli

Edytowane przez garrowq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi