Skocz do zawartości
patker444

Chłodzenie Na 775 - Proszę O Poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam chłodzenia, które spełni dane kryteria:

*na socket 775, do 200zł (ew. + cena wentylatora);

*waga max do 600g/700g(z wentylem);

*z wentylem 12x12cm (cichym - głośność max do 20 dB, wolnoobrotowym) lub możliwością zamocowania takiego;

*(najważniejsze) mające dobry spod którego nie będę musiał poprawiać po fabryce, czyli taki który jest mega wydajny juz na stoku a nie dopiero po szlifie.

Głownie priorytety to cicha praca , a następnie wydajność.

Chłodzenie musi pasować pod P5Q Deluxe. Na daną chwilę rozważam zakup "Tacens Gelus PRO".

Licze na wasze fachowe porady i z góry dziękuję.

Edytowane przez patker444

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przejrzeniu kilku testów stwierdzam ze wezmę Noctua NH-U12P :D (co prawda waży trochę więcej niż chciałem ale socketu mam nadzieje nie wyrwie xD) - boje się socket bo często biorę PC na LanParty i boje się, że w transporcie socket ulegnie uszkodzeniu, a nie chciałbym za każdym razem demontować chłodzenia.

Jaką pastę pod to dać? Mam jeszcze trochę pasty Arctic Silver 5, ale myślałem dokupić NT-H1. Warto?

Edytowane przez patker444

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przejrzeniu kilku testów stwierdzam ze wezmę Noctua NH-U12P :D (co prawda waży trochę więcej niż chciałem ale socketu mam nadzieje nie wyrwie xD) - boje się socket bo często biorę PC na LanParty i boje się, że w transporcie socket ulegnie uszkodzeniu, a nie chciałbym za każdym razem demontować chłodzenia.

Jaką pastę pod to dać? Mam jeszcze trochę pasty Arctic Silver 5, ale myślałem dokupić NT-H1. Warto?

nie wyrwie, od tego sa backplate`y. a co do pasty, to w komplecie jest pasta Noctuy wiec nie trzeba nic dokupowac. Cooler jak najbarciej godny polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam u sibie Noctua NH-U12P i coz moge napisać dobry cooler socetu nie wyrwie sam kilka razy przenosiłem same mobo z założonym coolerem i nie się nie połamało:) U mnie przy procku bez oc wentyl chodzi max na 5v i nei ma problemów z temperaturą cpu ale mam jedną uwagę do tego coolera jak i innych zdecydowanie zmniejsza się przepływ powietrza w okolicach socetu(porównując chociażby do boxa) i z tego powodu bez dodatkowego nadmuchu temperatura mosfetów, NB, i częściowo ramu trochę rośnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Xigmatek to dobra i tania propozycja. Ja mam tego z podpisu i jest super (tylko wentylator mam wymieniony na NoiseBlockera XL1). Jesli do Quada, to Noctua bezie sie lepiej zachowywac przy OC. Natomiast do 2 rdzeni Xigmatek jest ciekawa tansza alternatywa, ktora nie bedzie widocznie mniej wygajna.

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi