Skocz do zawartości
yzihs

Slabszy Quad/x4 Czy Mocne 2 Rdzenie

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, jak cos jest do wszystkiego to zazwyczaj jest do niczego.Ogladanie, kompresja filmow(filmy HD-nie wiem-mam monitor LG L227WT, jako tako nie ma wejscia HDMI).

Pasowaloby tez dac rade odpalic jakas nowa gre (fallout3,cod4,widzmina) z min.50fps w wystarczajacej rozdzielczosci i wmiare na HI ustawieniach.Dlatego (jesli INtel) wydaje mi sie, ze jakas karta z 512MB(DDR2 czy 3?, z jaką szyną?) to minimum.Moze pasywne chodzenie.

Kasy na proc to ~600zl max.Nie to, ze wiecej nie mam-tyle, ze wydaje mi sie malo sensowne placic za nowinki gruba kase.Zakup przewidywany w lutym jak minie szal, wyjda jakies nowe procki i ceny obecnych spadna.

Jesli na intelu to plyta z P45, jak na AMD to z 790 z integra HD3300(tu sie pojawia mala sprzecznosc, pisze o nowych grach-ale jestem w stanie odpuscic sobie granie na full detalach i w wiekszych. rozdzielczosciach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedzie to sie okaze (z cenami), na razie wstepnie zdecydowalem sie na Q6600.Jak spadnie na ~550 zl to kupie (fantasta-oblatywacz? :)

Do tego proca musisz mieć dobre chłodzenie i stabilny zasilacz jesli chcesz kręcić. Polecam równiez Q9300 lub Q9400 - chłodniejsze, mniej energi pobierają i równie dobrze się kręcą dodatkowo SSE4. Ja w kwietniu 2008 za swojego Q6600 zapłaciłem 560zł z wysyłka :) Jestm z niego niesamowicie zadowolony :) Ma tylko 1 wadę. Ilość wydzielanego ciepła.

Jesli jakimś cudem stanieją płyty i pamięci pod i7 to są to również bardzo dobre procki. Ale na razie właśnie przez cenę płyt i pamieci zakup skrajnie nieopłacalny.

Zawsze możesz polowac na jakiegoś używanego Q i kupic w dobrej cenie.

Polecam również 2x2GB - przydaje się. Jesli zdecydujesz się na Q6600 wystarczą zwykłe DDR800 do podkręcenia nawet do wartości 3600 o ile ci chłodzenie wyrobi. Jesli Q9300 lub Q9400 to juz raczej DDR1066 ze względu na niski mnożnik tych procków.

Jesli tylko i wyłącznie grasz w gry lepszym rozwiązaniem będzie hiper wykręcony C2D. Jesli chcesz mieć komputer uniwersalny C2Q.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam w planie taki PENTAGRAM Silent Force CAV-500-A12S P9004-4 (500W, sprawnosc 85%).

Ma tylko 1 wadę. Ilość wydzielanego ciepła

Ta duza ilosc ciepla po podkreceniu czy normalnie tez tak ma?Tylko ,ze troche w economy celuje :P (to wydaje sie ten 6600 to zly wybor).2x2GB(npA-DATA ee,800MHz) to podstawa(system64bit)

Jesli Q9300 lub Q9400 to juz raczej DDR1066 ze względu na niski mnożnik tych procków.

Chodzi o to. ze RAMy800stki zdlawia procka do swoich 800MHz?

Co mnie w tym procku(wedele opinii) zachwyca :P to to, ze mozna odpalic z 10 zasobozernych aplikacji a zuzycie proca wynosi 70%. Bawilem sie w WM ale na slabej maszynie to mordęga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi