Skocz do zawartości
ryc

2 ip zew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam taki o to problem narysuje na poczatek schemat a pozniej wytlumacze co mnie gryzie

[modem kablowy]------[eth0--LINUX(NAT)--eth1]--------[LAN]

gdzie eth0 ma ip 111.222.333.444 oczywiscie ip publiczne/zewnetrzne

eth1 192.168.0.1

i 2gie ip zew ktore jest wyroutowane przez providera na modem, 555.666.777.888

zeby nie bylo niejasnosci pierwsze ip zew ma bramke 111.222.333.1

a to drugie 555.666.777.1 czyli 2 rozne bramki ;]

teraz jak ustawic routing tego 2ip zew do jednego kompa co jest w lanie(niekoniecznie ten komp musi widziec pozostale kompy w lanie)

ewentualnie jak na eth0 odpalic te 2ip zew razem, bo odpalic 2ip na 1 sieciowce to nie problem ale zeby obydwa ip mialy ustawiona swoja bramke to juz dla mnie wiekszy problemik. Jak jest 1 ip to wszystko jest ok dziala net na serku dzieli i maskuje tez je dla tych kompow w lanie ale jak dodam 2gie ip ip addr add IP/MASKA dev eth0 i pozniej ip link set eth0 up to niby w tablicy routingu sa dodane te 2 ip ale pierwszemu znika bramka a 2gie jej nie posiada a co za tym idzie brak netu :((

pozdrowka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no luz a jak w windzie ma byc ip zew + bramka do mojego serwa czy do bramki providera od tego ip zew? jak bym to wiedzial to juz nie mial bym problemu bo takto mam problemy z brakiem neta ;]

aha i jeszcze jedno dreczace pytanie ;]

-- route add -host <gate> dev eth0:0

gdzie gate to ip eth1? i czy na eth1 trzeba zrobic tez dodatkowe ip?

dzieki pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi