Xplode111 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) Konfig kompa : x2 5200+8800GT+2gb geil + gigabyte MA770-DS3+chieftec 400W Sluchajcie nie wiem czy jakas nieudolna sztuka wpadla mi w rece(albo to ja jestem nieudolny :rolleyes: ) ale nie chce iść powyzej 3250ghz...Juz tlumacze o co mi chodzi.Standardowo na boxie robilem 3,0 ghz na napieciu 1.275.Teraz kiedy zmienilem chlodzenie ustawilem na 3.2 ghz i stabilnie jest dopiero na 1.440screen------ http://tapetosik.com/files/xcqy891qc5qut8s99tn8.jpg ! Kiedy chcialem przejsc na te 3,4 to nawet napiecie 1.6 nie poskutkowalo (orthos walil bledami po minucie) Poczynilem nastepujace kroki aby uzyskac stabilnosc : -pamiec na 533 2.1V 5-5-5-15(195ns wszystkie) -podnioslem napiecia na NB i SB do okolo 1.4 To nie przynisolo niestety zadnego sukcesu. Macie jakies pomysly?? Czy rzeczywiscie mam cholerna padake ten procesor czy cos nie tak ustawiam??A podobno 5200 sie fajnie kreca ale jak zwykle nie u mnie sad.gif Edytowane 20 Grudnia 2008 przez Xplode111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Możliwe że proc się skończył, one często kończą się w okolicach 3,2-3,4GHz. A to że model 5200 fajnie się kręci to chodziło głównie o to że jeszcze do niedawna były one na F3, teraz już chyba są też na G2. F3 były w stanie dobić nawet na 3,6GHz ale też nie wszystkie. Z drugiej strony jednak mój 5k+ jest też na G2 a 3,4GHz robi stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xplode111 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Mam jeszcze jedno pytanie.Stabilnie wlacza sie i chodzi na 13x250 ale kiedy zmienie fsb o 10 (260) To wyskakuje mi komunikat: Warning! Now system is in safe mode. Please re-setting CPU frequency in CMOS setup czyli naciera abym zmienil fsb na mniejsze.To znaczy ze jest juz kres procka??czy pamiec nie wyrabia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Ten komunikat oznacza że komputer uruchomił się w standardowych ustawieniach i musisz zmienić ustawienia htt. To może oznaczać że kończy się albo procesor albo pamięć, ale skoro pamięc ustawiłeś na 533 5-5-5-15 to raczej procesor się kończy. A pisałeś jeszcze że zmieniałeś chłodzenie.... Na jakie? Jakie masz temperatury? Dobrze założyłeś radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xplode111 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Tak pamieci znizylem do malych wartosci aby sie upewnic ze to nie one blokuja oc. Chlodzenie zmienilem na ultime 90 + zephyr 120 ,paste ladnie nalozylem,i zamontowalem.Temperatury znacznie spadly przykladowo przy napieciu ustawionym na 1.52 nie przekracza na rdzen 54* a sam procesor ma 50*. Tego sie wlasnie boje ze procesor nie wyrabia.Zmieniajac to chlodzenie mialem zamiar wykrecic go na 3.5 ghz a tu sie okazalo ze to wszystko nie potrzebne. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 No cóż, zdarza się, nie każdy procesor świetnie się kręci. Zresztą te 3,25GHz to nie tak najgorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xplode111 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Tak dobrze żarło i zdechło :) No nic chyba wymienię tą sztukę na jakiegoś innego athlona a jak się wkurzę to zainwestuje w c2d .Dzięki za dyskusję i serdeczne pzdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...