pedroz Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 mam takie pytanie: czy jest różnica między płytą umożliwiającą ustawienie fsb w biosie do 166 a płytą umożliwiającą ustawienie fsb do 200 Mhz? Mam na myśli to, czy na płycie, która ma fsb max 200 Mhz łatwiej osiągnę np. 160 Mhz niż na tej która mam max. 166 Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Różnica pewnie polega na tym, że płyta która umożliwia wyższe FSB (200MHz) daje większe dzielniki PCI/AGP. Np. ta z 166 FSB ma dzielnik 1/5, a ta z FSB oficjalnie ma dzielnik do 1/6. Chodzi o to żeby PCI zawsze miało 33MHz lub niewiele więcej. Niektóre elementy kompa są bardzo źle znoszą wysokie częstotliwośc PCI (powyżej 40MHz) np. sieciówki, dzwiękowe karty czy niektóre dyski - gubią wtedy dane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Na to nie ma regoly. Czesto jest tak ze plyty w obrebie jednego chipsetu sa fizycznie podobne a ich mozliwosci OC przez FSB dosc rozne. Czasem brak pewnych opcji czy wlasnie max 166Mhz z fsb ogranicza teoretycznie dobre konstrukcje (P4S333) i choc nie jest to proste, lepiej najpierw poznac mozliwosci OC procka i pamieci i do nich dopasowac plyte. Krecac dzis sprzet samym FSB na 166Mhz mozna byc juz bardzo zadowolonym. Pozostale 33Mhz w przypadku PIV zarezerwowane jest dla najlepszych egzemplazy prockow, pamiatek i plyt glownych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...