Chappi Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 (edytowane) Witam kupiłem głośniki 5.1. Podłączyłem je do karty Realtek HD Audio. po podłączenie sprawdziłęm ustawienia za pomocą testu w sterownikach i wszystko jest ok, każdy głośnik gra, w panelu sterowania też ustawilem głośniki 5.1. Foobar normalnie gra na 5 głośnikach + subwoofer. W Unreal 3 oraz Unreal 2004 grały tylko 2 głośniki lewi prawy, lecz po instalacji OpenAl zaczeły grać wszystkie. W GTA IV gra 5 głośników (nie gra subwoofer), a w Guitar hero III gra tylko prawy i lewy (bez subwoofera) W czym może tkwić problem ? Posiadam Windowsa XP SP3 z najnowszymi aktualizacjami oraz najnowszym DX9. Moje głośniki to MODE COM MC-5030 Dodam, że na youtube działa też tylko lewy i prawy kanał (bez subwoofera ;/ ) W czym tkwi problem ? I da sie żeby nawet bardzo stare gry grały na wszystkich głośnikach ? Edytowane 25 Grudnia 2008 przez Chappi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1984 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 te dodatkowe głośniki nie są po to by było głośniej tylko żeby stworzyć wrażenie określonego kierunku dźwięku, więc jeżeli nie ma dla nich ścieżki dźwiękowej to mają nie grać. bo ci się scena rozjedzie i przykładowo będziesz miał ją z tyłu. można oczywiście sztucznie próbować wymusić by zagrały wszystkie ze ścieżki stereo albo chociaż subwoofer, co jest chyba najlepszym rozwiązaniem ale nie mam pojęcia jak to w mode comach zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chappi Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Ja wiem, że z takiego youtube, który ma ścieżke w mono nie da się osiągnąc efektu 5.1. Najbardziej mnie irytuje to, że nie gra subwoofer bo jednak bez basu czuć różnice, ale jakby grał bas to mogłoby już grać wszystko :) A da się to rozwiązać w innych głośnikach innym sposobem ? Zauważyłem że w ustawieniach realteka da się włączyć środowisko i grają wszystkie, ale te środowiska bardzo zniekształcają dźwięk itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 tak kup sobie audigy SE będą grać wszystkie choć w sumie jak miałem epizod z moim ALC888 to na nim wszystko grało w 5.1 bez problemów ale w sumie moje Zetki nie potrzebują bass-redirection abym usłyszał bass z suba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chappi Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Właśnie tak myśle o kupieniu jakiegoś Audigy, albo jakiegoś Live! 5.1, ale narazie chciałem żeby wszystko grało na integrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 to nie mysl ani o audigy ani tym bardziej o live.......xfi(na chipie xfi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chappi Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 czemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 bo masz eax 5 i poprawne probkowanie bez resamplingu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...