Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem głośniki 5.1. Podłączyłem je do karty Realtek HD Audio. po podłączenie sprawdziłęm ustawienia za pomocą testu w sterownikach i wszystko jest ok, każdy głośnik gra, w panelu sterowania też ustawilem głośniki 5.1. Foobar normalnie gra na 5 głośnikach + subwoofer. W Unreal 3 oraz Unreal 2004 grały tylko 2 głośniki lewi prawy, lecz po instalacji OpenAl zaczeły grać wszystkie. W GTA IV gra 5 głośników (nie gra subwoofer), a w Guitar hero III gra tylko prawy i lewy (bez subwoofera) W czym może tkwić problem ? Posiadam Windowsa XP SP3 z najnowszymi aktualizacjami oraz najnowszym DX9. Moje głośniki to MODE COM MC-5030

Dodam, że na youtube działa też tylko lewy i prawy kanał (bez subwoofera ;/ )

W czym tkwi problem ? I da sie żeby nawet bardzo stare gry grały na wszystkich głośnikach ?

Edytowane przez Chappi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te dodatkowe głośniki nie są po to by było głośniej tylko żeby stworzyć wrażenie określonego kierunku dźwięku, więc jeżeli nie ma dla nich ścieżki dźwiękowej to mają nie grać. bo ci się scena rozjedzie i przykładowo będziesz miał ją z tyłu. można oczywiście sztucznie próbować wymusić by zagrały wszystkie ze ścieżki stereo albo chociaż subwoofer, co jest chyba najlepszym rozwiązaniem ale nie mam pojęcia jak to w mode comach zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, że z takiego youtube, który ma ścieżke w mono nie da się osiągnąc efektu 5.1. Najbardziej mnie irytuje to, że nie gra subwoofer bo jednak bez basu czuć różnice, ale jakby grał bas to mogłoby już grać wszystko :) A da się to rozwiązać w innych głośnikach innym sposobem ? Zauważyłem że w ustawieniach realteka da się włączyć środowisko i grają wszystkie, ale te środowiska bardzo zniekształcają dźwięk itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi