luckyx Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zastanawiam sie ile zajmuje to na Waszych sprzetach, ostatnio dokupilem RAM i wyniki, coz.. nie powalaja. Wyglada to tak: 15 sekund od wlaczenia komputera do pojawienia sie czarnego okna ladowania windows xp kolejne 45s samo ladowanie xp do pojawienia sie pulpitu (lecz de facto nie da sie go jeszcze uzywac) po kolejnej minucie otwiera sie word07, pierwsza aplikacja jaka kliknalem e2140, 2gb ram, 250gb segate kaspersky 09, system sp2 w maire czysty 8 miesieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 20 sekund od wciśnięcia przycisku do pojawienia się ekranu Windows XP Po kolejnych 25 sekundach (łącznie 45 sek od włączenia kompa) pojawia się pulpit z tapetą i ikonami Po kolejnych 20 sekundach załadowane są aplikacje (łącznie 1 min 5 sek ) i komp gotowy do pracy (Tlen, Everest, NOD32, aplikacja od TV) Word 07 gotowy do pracy po kolejnych 6 sekundach ;) XP SP3 ma 3 miesiące, sporo programów poinstalowane Celeron 1-core 1,87Ghz 640MB DDR1 Trudno powiedzieć czemu u Ciebie tak długo to trwa. Może tradycyjny acz upierdliwy problem, a więc przestawienie HDD w tryb PIO? Bo objawy podobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Tiaaa 17 sek od przycisku do paska uruchamiania kolejne 55 sekund do pulpitu kolejne 28 sekund do worda, z tym że sam word wskakuje w jakieś 7 - 8 sek, pierwsze 20 sek to ładowanie McAfee SC itp ... Czyli od przycisku do gotowości do pracy jakieś 90 sekund ....... XP sp3 zainstalowany 04.2008 sp2, w wakacje była aktualizacja do sp3. Aktualizacje sobie pobiera sam. Pare programów ma biblioteki ładowane z systemem poza tym w tle działa 37 procesów, nie chce mi się nawet sprawdzać co to za ....... zacznę się tym martwić jak wydajność spadnie, na razie ciągle powyżej 20 k w 3DM05 i gry ładnie chodzą. Przestałem się przejmować długim uruchamianiem ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 U mnie pierwsze uruchomienie jakieś 1-1,5 minuty. Każde kolejne 3 sekundy (używam stanu wstrzymania) lub 10 sekund przy hibernacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 z ciekawosci, wkeleje viste, 42 sek od powera do pulpitu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupon Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 U mnie od powera do pulpitu 47,5s.Mam SP2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 0-23 od wciśnięcia power do wyjścia z biosu (na poprzedniej płycie to trwało 9s :/ ) 23-49 ładowanie systemu do pokazania pulpitu Niecałe 50 sekund. Samo ładowanie jest bardzo szybkie pasek przechodzi tylko raz ale bios mocno spowalnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Sporo chyba zależy od płyty głównej i procesora. Wcześniej miałem a64 3500 + nForce3 + gf 6800 + 2GB ramu -> czas uruchamiania około 40 sekund od naciśnięcia power do pulpitu z załadowanym fw i av. Obecnie komp znacznie mocniejszy a czas uruchomienia około 2x dłuższy i za cho...re nie mogę go skrócić. Pozostałe peryferia te same, wymiana dotyczyła procka, płyty, pamięci i grafy, reszta została. WinXP zainstalowany nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firo Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 u mnie ok. 40 sek od nacisniecia powera do ekranu logowania. Zauwazylem ze gdy mam jakas plyte w napedzie czas sie mocno wydluza. Naped odczytuje a dysk stoi w miejscu na ekranie gdzie przelatuje pasek pod logo XP. Dopiero gdy DVD skonczy dysk wczytuje system. Czy to normalne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Widzę że moje 45 sekund od wciśniecia Power do ukazania pulpitu nie jest złe... jak na sprzęt z 2002 roku (config z siga) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Najwięcej zależy od biosu. U mnie na starej płycie KT400 Asus i Athlonie XP 2600, WinXP SP2 wstawał w 35 sekund od naciśnięcia przycisku. OK zapomniałem że w biosie niepotrzebnie ustawione wyszukiwanie dysków których nie ma, po wyłączeniu tego mój złom wyciąga równo 40 sekund od naciśnięcia przycisku. To i tak jest wolniej niż na starszym złomie. FILM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Wystarczy zainstalowac BootVis i bedzie jasno pokazane co i ile czasu zajmuje przy stracie. Mi po optymalizacji i wylaczeniu 1 procesu przyspieszylo o jakies 7-9s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 z moich obserwacji tez wynika ze wszystko zalezy od Biosu, c2s z 3gb szybciej nie wstaje od mojego sprzetu. W tym temacie postepu nie ma od lat Hmm Vista w 42 sekundy niezle, lecz z tego co pamietam u siebie na laptopie od zobaczenia pulpitu do mozliwosci zrobienia czegokolwiek mija wiecej niz na xp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...