Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do audiofilii i nie tylko:

Posiadam zestaw 2 kolumny i wzmacniacz podlaczony do PC i mam zamiar dokupic dodatkowo jakies dobre sluchawki.

Karta dzwiekowa niestety posiada jedno wyjscie stereo czyli jesli chcę podlaczyc razem wzmacniacz+kolumny i sluchawki musze zastosować rozgaleznik na którym napewno będą straty w jakosci dzwieku.

Wiem że sa tez rozgalęzniki z przelacznikiem pomiedzy dwoma zestawami audio i moglbym to zastosowac w moim przypadku ,ale nie dosc że z powyższym rozgalęznikiem wiązą sie także straty w dzwieku to jeszcze trzeba za kazdym razem przełączać pomiedzy sluchawkami a wzmacniaczem na rozgalęzniku..

Wpadlem na pomysl podlaczenia sluchawek do wzmacniacza od glosnikow podlaczonego do kompa, tylko ze wzmacniacz ma wyjscie na duży jack i tutaj znowu koniecznosc zastosowania przejsciowki maly/duzy jack, bo sluchawki bedą z malym. Poza tym, czy wzmacniacz nie bedzie tutaj kolejnym posrednikiem psującym jakosc dzwieku? Zapewne sluchawki bezposrednio podlaczone do karty dzwiekowej dalyby najmniejsze straty w dzwieku ze wszystkich powyzszych mozliwosci.

Jak więc pogodzic podlaczenie sluchawek i wzmacniacza pod karte muzyczną aby straty byly minimalne albo zadne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O straty w jakości się nie bój :-) Skoro słuchasz muzy z kompa, to pewnie chodzi o mp3 lub w najlepszym razie flac. Dobre słuchawki i tak będą potrzebować wzmocnienia, więc podłącz je do wzmacniacza od głośników przez przejściówkę duży-mały jack i będzie ok. Wzmacniacz nie zepsuje Ci dźwięku - skoro nie psuje go w głośnikach, to nie popsuje w słuchawkach. Ilość wewnętrznych połączeń na drodze sygnału we wzmacniaczu jest i tak duża, więc dodatkowa przejściówka różnicy nie robi. Pozdro

Edytowane przez Night_Bird

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w najlepszym razie flac.

ale wiesz co to jest flac, prawda ?

generalnie to to wyjście liniowe niekoniecznie musi uciągnąć słuchawki, więc nie jest to najlepsze wyjście, najlepiej będzie jak zainwestujesz właśnie we wzmacniacz słuchawkowy i wtedy albo jakiś rozdzielacz albo przelotowo do wzmacniacza mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, wiem, co to jest flac. Jakbym nie wiedział, tobym nie odpowiadał - proste.

Niech chłopak kupi najpierw słuchawki bo są tu najważniejsze, przejściówkę za kilka zł i zobaczy. Jak będzie kiepsko, może kupić wzm. słuchawkowy. Lepiej moim zdaniem zacząć od najprostszych/najtańszych rozwiązań.

Nic nie pisze co to za karta muzyczna, może integra, więc nie ma co się szarpać na wielkie wydatki od razu. Pozdro

Edytowane przez Night_Bird

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta to chyba bedzie, X-fi Xtreme Music.

Raczej nie chce sie bawic w przelączniki bo bedzie to w moim przypadku bardzo niewygodne.

Rozgalęznik tez lipa bo jak wzmak bedzie gral to bedą graly sluchawki ktorych przeciez w tym samym czasie nie bede sluchal. Dzwiek bedzie rozdzielony i napewno gorszy.

Jakims wyjsciem moze bylo by podlaczonie sluchawek pod wyjscie liniowe w karcie a wzmacniacza pod jakies inne tylko ktore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi