Skocz do zawartości
[Misiek]

Pentagram Cerberus P6331-4a

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniłem Neo z 1MB na 2MB i mam problem z brakiem synchronizacji routera (Pentagram Cerberus P-6331-4A). Przywróciłem nawet ustawienia na domyślne, ponownie wprowadziłem login i hasło, ale dalej nic nie pomaga :/ Na modemie ZTE ZXDSL 852 mam normalnie Internet, więc z linią jest wszystko w porządku. Nawet byli panowie z TP i stwierdzili, że wszystko jest OK. Jest możliwe, że ten router nie daje sobie rady z 2MB Neostradą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się screena robić:

ADSL Mode: Auto Sync-UP

ADSL Type: ANNEX A/VJ/L/M

Zmieniałem też na:

ADSL2+ i ANNEX A, ADSL2+ i ANNEX A/L, ADSL2+ i ANNEX A/VJ/L/M i dioda jak mrugała, tak mruga dalej. Zatrzymuje się na chwilę jakby chciał złapać synchronizację ale nic z tego nie wynika.

ADSL2 i ANNEX A, ADSL2 i ANNEX A/L - złapał synchronizację na jakiś czas, Internet działał, a potem dioda zaczęła dalej mrugać i tak co jakiś czas się powtarza. Łapie synchronizację, jest net przez jakiś czas, a potem zaczyna znowu mrugać.

Wydaje mi się, że raczej modem jest sprawny skoro się łączy na jakiś czas, zwłaszcza, że na 1MB było wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się

Jak słusznie zauważyłeś:

wydaje ci się

Nie chce mi się screena robić:

Wróć jak ci przejdzie.

Najlepiej gdyby wzrost chęci zbiegł się w czasie z momentem kiedy router złapie synchro, i żeby na obrazku były parametry linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróć jak ci przejdzie.

Najlepiej gdyby wzrost chęci zbiegł się w czasie z momentem kiedy router złapie synchro, i żeby na obrazku były parametry linii.

Po co miałem screena wklejać jak wszystko co w zakładce ADSL podałem, plus jeszcze inne próbowane kombinacje.

Oto screen z parametrami linii, no chyba, że to nie to, ale nie wiem gdzie szukać innego info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam ten routerek tylko, że z neo 1mb porównałem Twojego ss z tym co u mnie jest ustawione. Różni się jedna rzecz, a mianowicie Encapsulation ty masz ustawione PPPoA VC-Mux ja mam ustawione w tym miejscu PPPoE LLC i net śmiga jak ta lala może zmień tą wartość i przetestuj czy działa CI internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało mi się dodzwonić na 0800102102 i gość mi powiedział, że parametry linii mam bardzo dobre. Sprawdzał ją także pod kontem obciążenia, a przynajmniej tak powiedział (sprawdzić prawdziwości jego słów nie mam jak ;)). Stwierdził, że brak synchronizacji miałbym także na ich modemie jeśliby było coś nie tak z linią. Jak z czystej ciekawości zapytałem jak z możliwościami mojej linii na 6MB to powiedział, że tu mogłyby być jakieś problemy. Także muszę komuś podrzucić routerek do sprawdzenia chyba, bo innych pomysłów nie mam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało mi się dodzwonić na 0800102102 i gość mi powiedział, że parametry linii mam bardzo dobre. Sprawdzał ją także pod kontem obciążenia, a przynajmniej tak powiedział (sprawdzić prawdziwości jego słów nie mam jak ;)). Stwierdził, że brak synchronizacji miałbym także na ich modemie jeśliby było coś nie tak z linią. Jak z czystej ciekawości zapytałem jak z możliwościami mojej linii na 6MB to powiedział, że tu mogłyby być jakieś problemy. Także muszę komuś podrzucić routerek do sprawdzenia chyba, bo innych pomysłów nie mam :(

Witaj!

Też miałem problem z tym routerem jednak później doszukałem się takiej oto informacji- "Proszę w konfiguracji routera wejść w zakładkę Advanced Setup a następnie w opcję ADSL. tam proszę ustawić parametr ADSL Mode na G.DMT i zapisać ustawienia. Po około 3-4 min. dioda ADSL powinna świecić na stałe" U mnie zadziałało kiedy wprowadziłem ten parametr. Możesz też przed tym zrobić twardy reset- bo byc może różne ustawienia wprowadzałeś- życzę powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!! Teschen chciałbym ci bardzo podziękować za powyższą informacje dzis miałem dokładnie ten sam problem po przejsciu z 1Mb w netii na 2 również moj pentagram nie mógł sie zsynchronizować z siecia po przestawieniu adsl mode w tryb g.dmt wszysko zaczeło smigac jak dawniej, jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi