Skocz do zawartości
Maxforce

DFI Lanparty UT X58-T3EH8 | DK X58-T3EH6 | JR X58-T3H6

Rekomendowane odpowiedzi

chłopaki za stabilność procesora w testach typu OCCT lub Prime95 odpowiada tylko i wyłącznie napięcie CPU VTT? ,bo raz mam stabilnie na VTT:1.26v(bios) a raz muszę dać 1.28v(bios,i czy napięcie VTT jak jest po wyżej 1.3 i w górę jest bezpiecznie do użytkowania 24/7 ? .i jak możecie napisać jakie ustawienia zastosować żeby procek poleciał stabilnie na 4.4 lub 4.6 ghz wystarczy tylko zmienić vCore i VTT? ,bo ostatnio próbowałem na 3 biosach i jest to samo ,4.2ghz robi stabilnie na 1.28750v(bios) i vtt teraz mam 1.28v(bios) i ramki na 1.65v reszta standard

edit: nie wiem czy mam jakąś knąbrną płytkę ,ale moja nie chce na każdym biosie wejść na stabilne bclk: 210 ,ani 220 i powyżej , raz udało mi się odpalić system z 220bclk ale po 1 min się zawiesił ,zawsze stosuję jak najniższe napięcia.moze coś poradzicie ,na gigabyte x58 ud4p zrobiłem 218bclk ,a na lepszej DFI nie mogę?

zwracam się o pomocną dłoń

EDIT: 217bclk Dołączona grafika

Edytowane przez kuziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co z tym linxem ,procesor podkręcony na 4.2ghz cpu vcore: 1.2875v(bios) vtt: 1.31v(bios) ioh:1.13v(bios) ,za pierwszym razem pokazał sie error ,a za 2 razem to samo,jak myślicie trzeba dać więcej napięcia na vtt?

Dfi Lanparty Ut X58-t3eh8/dk X58-t3eh6/jr X58-t3h6 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 16

To są moje napięcia na 4.2 Ghz, HT OFF, chłodzenie wodne jak w sygnaturze

Myśle, że śmiało możesz dać większe VTT.

nie wiem czy mam jakąś knąbrną płytkę ,ale moja nie chce na każdym biosie wejść na stabilne bclk: 210 ,ani 220 i powyżej , raz udało mi się odpalić system z 220bclk ale po 1 min się zawiesił ,zawsze stosuję jak najniższe napięcia.moze coś poradzicie ,na gigabyte x58 ud4p zrobiłem 218bclk ,a na lepszej DFI nie mogę?

Na 4.5 GHz i BCLK 215 musze na swojej ustawić:

CPU PLL Voltage: 1.80v

IOH/ICH 1.1V Voltage: 1.25v

IOH Analog Voltage: 1.20v

ICH 1.5 Voltage: 1.7v

ICH 1.05V Voltage: 1.05v

Witam, przepraszam, jeżeli zły dział, ale ten najbardziej mi wygląda na odpowiedni.

Otóż planuję podkręcić mojego i7 920 do około 3.6 - 3.7 GHz - tyle by wystarczyło. Przeszukiwałem sporo poradników i videoporadników na YT, ale niestety wszędzie ludzie robią coś innego - jeden podnosi tylko BCLK, a jeden przebiera w całym BIOS-ie, więc ja już się w tym gubie... Chciałbym najprostrzej porady krok po kroku jak podkręcić ten procesor do tego 3.7 GHz żeby był już spokój.

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i7 920 2.66 GHz BOX

Płyta: DFI LanParty DK X58-T3eH6

HDD: Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300)

Nagrywarka: LG GH22LS50RBB czarny OEM

Chłodzenie CPU: Zalman CNPS10X PERFORMA

RAM: Corsair DDR3 3x2048MB XMS3 Core i7 1600MHz CL9

Buda: SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black

GPU: TwinTech GTX 480 1.5GB DDR5 PCI-E BOX

Zasilacz: Chieftec BPS-650C 650W Modularny

Zdjęcia: ImageShack Album - 2 images - 2 images

I jeszcze raz bardzo przepraszam za taki temat, ale naprawde nie chciałbym zniszczyć tego procesora, a przy okazji podkręcić, żeby nie spowalniał GPU.

Pozdro!

Myśle, że nie będziesz miał problemów z osiągnięciem założonych częstotliwości na tej płycie.

Zacznik od wgrania nowszego BIOSu - przynajmniej 24/3 lub 22/04.

Jesli chodzi o ustawienia, to będą Cie interesowały:

*

CPU Base Clock (BCLK): 170 Mhz

DRAM Frequency: x8

UnCore Frequency: x16

CPU VID Control: Auto

/ CPU VID Special Add: Auto

DRAM Bus Voltage: 1.65v

CPU VTT Voltage: 1.26v

*

Częstotliwość procesora: BCLK x 21.

Pamięci: BCLK x 'DRAM Frequency' (np. 8x lub 10x)

Napięcie na procesor: CPU VID Control

Procentowo większe napięcie na procesor: / CPU VID Special Add:

Napięcie na DRAM: DRAM Bus Voltage

Napięcie VTT, które prawdopodobnie będziez musiał zwiększyć przy podkręceniu CPU/RAM: CPU VTT Voltage

Zacznij od BCLK 160 i DRAM Frequency: x10.

Edytowane przez Forin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok.mam juz odpowiedź co było źle ,mój procesor potrzebuje więcej napięcia /4.2ghz i przechodzi 15min linxa i 1 godz OCCt (priorytet - normalny)

ustawienia:

vcore: 1.3v - obciążenie 1.26v

vtt:1.31v

vdimm:1.65v

wszystko działa stabilnie jak należy.

Uwaga. pytanie do was koledzy , jak jest 100% obciążony procesor ,to zaczynają piszczeć (kondensatory lub tranzystory sekcji zasilania) czy jest to normalne ,mam sie obawiać uszkodzenia płyty ?.

mój model plyty głownej jest bardzo chłodny ,chyba udana rewizja ,sekcja zasilania nie grzeje się tak jak u innych ,bez zamontowanego wiatraka w użytkowaniu codziennym mam poniżej 55stopni ,chipset ma ponad 40 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możecie mi pomóc ?.mam problem ze skrzeczeniem i piszczeniem mojej płyty głównej ,dziwne dźwięki wydobywają się z okolic gniazda procesora ,nie wiem co jest grane ,ale jak gram to jak zapiszczy i zaskrzeczy coś to mam lekkie przycinki w grze ,to chyba nie jest normalną pracą komputera ,na mojej poprzedniej gigabyte x58 ud4p tak nie miałem :/ proszę o pomoc ,co zrobić ,oddać ją do sklepu i poprosić o wysłanie nie piszczącej ?lub gwarancja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja powiedzmy "skrzeczy" jeśli ma za małe VTT.

Nie jest to głośniejsze od szumu powietrza generowanego przez wentylatory.

możecie mi pomóc ?.mam problem ze skrzeczeniem i piszczeniem mojej płyty głównej ,dziwne dźwięki wydobywają się z okolic gniazda procesora ,nie wiem co jest grane ,ale jak gram to jak zapiszczy i zaskrzeczy coś to mam lekkie przycinki w grze ,to chyba nie jest normalną pracą komputera ,na mojej poprzedniej gigabyte x58 ud4p tak nie miałem :/ proszę o pomoc ,co zrobić ,oddać ją do sklepu i poprosić o wysłanie nie piszczącej ?lub gwarancja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nie mam się czym przejmować ,skoro przy obciążeniu kompa zaczyna tak piszczeć ,co prawda jest to ciche ,ale dla ucha bardzo wyróżniający dźwięk .

mam jeszcze 2 problem ,jak mam gniazdko to zasilania wentylatora procesora ,te 4 pinowe to ma chyba za duzo mocy i wentyl przy wylaczonym kompie próbuje sie krecic ;/ nie wiem co robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu chcę się dowiedzieć co ejst grane i czy ktoś się spotkał z takim problemem co ja. bo to jest nie dopuszczalne że za ponad 1000zł płyta sprawuję się gorzej niż asrock x58 lub asus p6t se ;/ dfi i jej seria UT słynęła z doskonałości i dbałości w wykonaniu płyt głównych ,ale chyba x58 to totalne zero w porównaniu do innych płyt.

nie wiem ogólnie nie przeszkadza mi te 4 pinowe wejście bo mam jeszcze 5 kolejnych ,ale ta piszcząca płyta to masakra ,aż boję się robić kolejne testy że mi płyta padnie lun cos innego się stanie.może po prostu się musi wyrobić jakiś kondensator czy razcej nie? powiedzcie coś szybko ,bo w innym przypadku oddam ją na gwarancje

EDIT: stabilne 215 bclk

Dołączona grafika

voltage:

cpu: 1.32v (bios)

vtt: 1.36v (bios)

ddr: 1.68v (bios)

ioh: 1.13v (bios)

ustawienia procesora:

mnożnik: x19

BCLK: 215mhz

EIST: Disabled

CxE: Disable

Edytowane przez kuziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest to max procka ,ale ograniczało mnie już chłodzenie i piszcząca płyta głowna ,która odesłałem i poprosiłem o sprawny model

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1333021

za jakiś czas zapodam wyniki na nowej płycie

Edytowane przez kuziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chaos`theory

ROFL. I co niby przysłali/przysyłają Ci nową płytę z powodu piszczenia? Wyrzuciłeś kasę w błoto w ogóle ją wysyłając. Nikt Ci nie wymieni płyty z powodu piszczenia. Tak samo jak nikt nie wymienia zasilaczy z powodu pisków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tutaj się mylisz bo BQ wymienia piszczące zasilacze bez problemu. Z płytą główną raczej marne szanse.

Co do piszczenia to winny może być właśnie zasilacz.

zasilacz jest sprawy ,bo to seasonic seria S12II

płyta główna zostanie wymieniona na sprawną ,tak napisał sprzedający od którego kupiłem poprzednia płytę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu jak miałem pamiętliwą T3EH8 też kojarzę że potrafiła piszczeć sekcja zasilania pod obciążeniem . W drugiej sztuce tej samej płyty nie miałem tego problemu.

Moja rada to proponuję dać jakiś wentyl na sekcję zasilania bo mocno się grzeję w DFI (z tego co kojarzę jest to odczyt ''SYTEM'' w programie DFI).

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, podepnę się pod temat żeby nie robić śmietnika.

Znalazłem w korzystnej cenie płytę DFI LanParty DK P55 X-Fi i teraz mam pytanko czy to jest to samo co LANPARTY DK P55-T3eH9 ???? Bo na stronie producenta jest tylko LANPARTY DK P55-T3eH9 (wiec logicznie rozumując - tak?). Drugie pytanie czy ta płyta obsłuży i5 760 ? Na stronie producenta w obsługiwanych procesorach nie ma go wymienionego, a ostatni bios pochodzi z 2010-04-20. Bardziej zależy mi na odpowiedzi na drugie pytanie =]

((i jeszcze małe ps. jakby nie wyszło z tym DFI to czy w podobnej cenie nada się

MSI P55-GD55 lub

Asus P7P55 LX ))

Płyta główna DFI LanParty DK P55 X-Fi w Morele.net

Edytowane przez rado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.dfi lp dk p55 x-fi jest to samo co dfi lp dk p55 t3eh9 jakoż że jest to 1 płyta z kodekiem xfi ,w taki sposób ją promują ,2. dfi juz sie wycofało w produkcji płyt głównych ,lecz bios aktualizują tylko w AwardBios ,płyta pod p55 posiada AMIBios i z racji takiej nie jest aktualizowany ,lecz za jakiś czas można się spodziewać wysypu biosów ,pod chipsety amd785 dfi wypuściła niedawno biosy dla płyt ,pod x58 też ,lecz są nadzieje na kolejne nowości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z osiągnięciem wyższej wartości niż 220 bclk ,oznacza to że mam słaby procesor i nie pójdzie więcej niż 220bclk czy płyta juz nie bootuje takich wartości? próbowałem ustawiać prawie maxymalnie napięcie vtt czyli 1.56v i na 1.61 to samo ioh dałem na 1.29v mnożnik zaniżony na x17 i odpowiednie vcore dałem i to nie pomaga co zrobić? może jakieś mnożniki czy coś trzeba wyłączyć lub poszczególne opcje procesora wyłączyć?

ps.zapowiada się ciekawie z procesorem ,chciałbym osiągnąć ze 230bclk i więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do was pytanie koledzy ,co trzeba kupić żeby zmierzyć napięcie jakie generuje płyta główna? na płycie głównej mam dziwne kółeczka do pomiaru.

i nie wiem co sie dzieje jak ustawie napięcia w biosie cpu 1.28v / vtt 1.31v / ioh 1.1v to bios mi raportuje w zakładce PC health ze mam vCore 1.31v /vtt 1.35v a ioh jest na standardowym ustawieniu a bios pokazuje 1.13v o co chodzi ,komu ufać ? proszę o szybką odpowiedź jutro zamówię to co jest potrzebne do pomiaru z płyty głównej.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi