Skocz do zawartości
noose

Jak 'wyciac' p2p z sieci ??

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko. Ostatnio jak tak patrze, to w niektorych postach pojawia sie, ze mozna zablokowac p2p (ale nie przez blokowanie portow, tylko przez wycinanie naglowkow). Jak to zrobic ?? Bo qmpel z mojego lanu, starsznie meczy iMesha i miejscami nikt z mojego neo+ nie moze nawet maila wyslac/odebrac nie mowiac o www :(

i jeszcze drugie pytanie. jaka dystrybucja linuxa na server??

-red hat

-slack

-debian

zaznaczam, ze nie zadobrze sie znam na linuxie :P i nie mam kasy, zeby komus zaplacic za konfig....

za wszelkie odp z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok... to po kolei: Oto co potrzebujemy...

Składniki:

Jedno jajko 2.4.x

trochę iptables (http://netfilter.org)

posypane patch-o-matic'iem (również http://netfilter.org)

Musimy rozpakować torebkę z patch-o-matic'iem i wymieszać dokładnie z jajkiem. Jajko powinno zostać później rozmieszane porządnie (z włączeniem opcji 'networking options -> netfilter configuration -> string match support'. Gdy jajko mamy spreparowane można przystąpić do planowanego zabiegu. Mianowicie powinniśmy w konfigu naszego piekarnika/ogniomurka/firewalla jak kto woli umieścić taki wpis:

iptables -I FORWARD -s 0/0 -d <ip komu blokować> -m string --string 'X-Kazaa' -j DROP

I w ten sposób zgotowaliśmy niezłą jajecznicę userom :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do drugiej części to poleciłbym slacka bo jest najłatwiejszy. Ale ogólnie każda dystrybucja != rh (i pochodne) jest dobra. (Na rh są bardzo duże problemy z bezpieczeństwem, co jak dla mnie wyklucza ten system dla przynajmniej początkujących użytkowników na serwer).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeeeee .... co do pierwszej czesci .... mozesz to dac krok po kroku ?? :P bo wiesz.... ja i linux :)

a co do drugiej.... slack jest najlatwiejszy?? mam nadzieje, ze sie nie mylisz :) aha. server = p166 + 64mb ram + 1GB Hdd..... mam nadzieje, ze ruszy :)

mozesz mi napisac pokolei jak ustawic server ?? oczywiscie juz po instaliacji :) moja siec wyglada tak

modem (lucent) => hub => userzy + server (w2k)

a jak na servie bedzie linux to ma wygladac tak

modem => server => hub => userzy

kompow jest 5 (192.168.0.3-8 )+ server (192.168.0.2). 192.168.0.1 ma router :)

z gory dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebuje:

dhcp

ognioscianke

wyciecie p2p

pat (na mojego kompa (192.168.0.3) na port 21)

ssh

zabezpieczenia lokalne (tak jak mam w w2k, zalozylem active directory i kazdy na swoje 20mb na servie gdzie tylko on ma dostep)

i jeszcze takie pytanie.... mozliwe jest postawienie u siebie dns, ktory bylby widoczny z zew ?? chodzi mi o to, czy moge np postawic u siebie dns www.noose.pl i zeby mozna bylo do niego wchodzic z zew (ale zebym nie musial sie nigdzie rejestrowac:)) jezeli to mozliwe to dns tez by sie przydal:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha.... qmpel mowi ze chce sie pobawic w hackera..... trzeba by na servie postawic cos zeby nei mogl tego zrobic. bo wizyta panow z tpsa mnie nie zadowala :(

dobrze by tez bylo zeby nie odbijal pinga.... :D

wiem, wiem mam wymagania, ale sam tego nie zrobie.... a musze miec cosik takiego :)

dzieki:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi