noose Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Mam takie pytanko. Ostatnio jak tak patrze, to w niektorych postach pojawia sie, ze mozna zablokowac p2p (ale nie przez blokowanie portow, tylko przez wycinanie naglowkow). Jak to zrobic ?? Bo qmpel z mojego lanu, starsznie meczy iMesha i miejscami nikt z mojego neo+ nie moze nawet maila wyslac/odebrac nie mowiac o www :( i jeszcze drugie pytanie. jaka dystrybucja linuxa na server?? -red hat -slack -debian zaznaczam, ze nie zadobrze sie znam na linuxie :P i nie mam kasy, zeby komus zaplacic za konfig.... za wszelkie odp z gory dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Ok... to po kolei: Oto co potrzebujemy... Składniki: Jedno jajko 2.4.x trochę iptables (http://netfilter.org) posypane patch-o-matic'iem (również http://netfilter.org) Musimy rozpakować torebkę z patch-o-matic'iem i wymieszać dokładnie z jajkiem. Jajko powinno zostać później rozmieszane porządnie (z włączeniem opcji 'networking options -> netfilter configuration -> string match support'. Gdy jajko mamy spreparowane można przystąpić do planowanego zabiegu. Mianowicie powinniśmy w konfigu naszego piekarnika/ogniomurka/firewalla jak kto woli umieścić taki wpis: iptables -I FORWARD -s 0/0 -d <ip komu blokować> -m string --string 'X-Kazaa' -j DROP I w ten sposób zgotowaliśmy niezłą jajecznicę userom :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Co do drugiej części to poleciłbym slacka bo jest najłatwiejszy. Ale ogólnie każda dystrybucja != rh (i pochodne) jest dobra. (Na rh są bardzo duże problemy z bezpieczeństwem, co jak dla mnie wyklucza ten system dla przynajmniej początkujących użytkowników na serwer). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 eeeeeee .... co do pierwszej czesci .... mozesz to dac krok po kroku ?? :P bo wiesz.... ja i linux :) a co do drugiej.... slack jest najlatwiejszy?? mam nadzieje, ze sie nie mylisz :) aha. server = p166 + 64mb ram + 1GB Hdd..... mam nadzieje, ze ruszy :) mozesz mi napisac pokolei jak ustawic server ?? oczywiscie juz po instaliacji :) moja siec wyglada tak modem (lucent) => hub => userzy + server (w2k) a jak na servie bedzie linux to ma wygladac tak modem => server => hub => userzy kompow jest 5 (192.168.0.3-8 )+ server (192.168.0.2). 192.168.0.1 ma router :) z gory dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Ale co dokładnie chcesz mieć? To trochę będzie ustawiania ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 potrzebuje: dhcp ognioscianke wyciecie p2p pat (na mojego kompa (192.168.0.3) na port 21) ssh zabezpieczenia lokalne (tak jak mam w w2k, zalozylem active directory i kazdy na swoje 20mb na servie gdzie tylko on ma dostep) i jeszcze takie pytanie.... mozliwe jest postawienie u siebie dns, ktory bylby widoczny z zew ?? chodzi mi o to, czy moge np postawic u siebie dns www.noose.pl i zeby mozna bylo do niego wchodzic z zew (ale zebym nie musial sie nigdzie rejestrowac:)) jezeli to mozliwe to dns tez by sie przydal:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 aha.... qmpel mowi ze chce sie pobawic w hackera..... trzeba by na servie postawic cos zeby nei mogl tego zrobic. bo wizyta panow z tpsa mnie nie zadowala :( dobrze by tez bylo zeby nie odbijal pinga.... :D wiem, wiem mam wymagania, ale sam tego nie zrobie.... a musze miec cosik takiego :) dzieki:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Do zrobienia ;] Stawka: jedna roboczobrowarogodzina ;] odezwij się na mejla co i jak dokładnie to pomogę może ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 powiedz co dokladnie chcesz wiedziec to Ci podesle :) bo nie wiem czy moje maile do Ciebie doszly ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...