Skocz do zawartości
Beereq

Recenzja Monitora Lg W2284f-pf

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Wczoraj dostałem paczuszkę z monitorkiem. Po kilkunastu godzinach użytkowania piszę tą recenzję...

Monitor: LG W2284F-PF

Dane techniczne:

• Przekątna: 22"
  • Rozdzielczość: 1680x1050
  • Format: 16:10
  • Plamka: 0,282mm
  • Jasność: 300cd/m^2
  • Kontrast: 30 000:1
  • Kąty: 170/170
  • Złącza: DVI, D-Sub
  • Pobór mocy: 45/1W
Zaczynamy. To moja pierwsza recka więc proszę o wyrozumiałość ;]

Monitor był dobrze zabezpieczony w pudełku.

W komplecie dostajemy:

• maskownicę na gniazda z tyłu
  • kabel DVI
  • kabel D-Sub
  • kabel zasilający do zasilacza
  • zasilacz wraz z kablem do monitora
  • Instrukcję (+bardzo skrócona inst. instalacji monitora po Polsku)
  • Płytę CD z oprogramowaniem forte manager i sterownikiem monitora.

Monitor na początku sprawia wrażenie dużego, (przesiadłem się z 17" 5:4 LCD), jednak to wrażenie mija już po kilku godzinach. Od razu rzuca się w oczy ten świecący na niebiesko dotykowy przycisk POWER :)

Zdjęcia W2284F-F ze strony LG:

Dołączona grafika

Własne fotki: (Przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Robiłem je bez lampy)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Foto po lewej - tryb użytkownika- po prawej tryb tekstowy

Dołączona grafikaDołączona grafika

Pokaz slajdów w trybie użytkownika (jasność 70/100, kontrast 65/100)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Tutaj pokaz slajdów w trybie film (dynamiczny kontrast)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Jeszcze kilka fotek. Wszystkie w trybie użytkownika.

Chciałem zrobić zdjęcia, jak ten monitor wyświetla podstawowe barwy; czerwony, zielony, niebieski, a także czarny i biały - niestety program Nokia Monitor Test 2.0 nie chciał działać na 64-bitowej Viście. Jako rekompensatę dorzucam, to co udało mi się zrobić :) w nieśmiertelnym paincie

Mała uwaga - na powyższych fotkach te jaśniejsze pola poniżej połowy ekranu to moje odbicie, a nie kiepskie podświetlenie.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Gameplay GTA 4:

Ogólne odczucia.

Na pewno jedną z wielu zalet tego monitora jest absolutnie niewyczuwalny input lag, co bardzo dokuczało mi na moim poprzednim monitorze. Wszelkie ruchy myszką itp. pokazują się na ekranie w czasie rzeczywistym. Niestety nie byłem w stanie zmierzyć opóźnienia tego monitora, jednak twierdzę że jest ono bardzo małe. Potwierdza to wiele serwisów, gdzie ten monitor był testowany, a także użytkownicy. Input lag wg. jednej ze stron wynosi 12ms, podczas gdy dla W2252TQ-PF podają 18ms. Jakość obrazu w porównaniu z przed chwilą wymienionym monitorem jest zauważalnie lepsza. Kolory są takie żywsze, głębsze i pełniejsze. Wisienką na torcie z pewnością jest nowoczesny design.

Smużenie.

W tym monitorze na pewno nie jest to problemem - smużenie po prostu nie występuje. Przy włączonej opcji RTC czas reakcji pixela GtG wynosi 2ms, bez tej opcji 5ms, grałem z włączoną tą opcją (tak jest fabrycznie ustawiona) w Enemy Territory - smużenia nie stwierdziłem.

Kolory.

Bardzo żywe, wydają się być naturalne, ich nasycenie jest bardzo dobre. Przy oglądaniu próbek w HD byłem zachwycony. Niestety zdjęcia nie odzwierciedlają nawet w połowie głębi kolorów na tym monitorze :(

Jasność i podświetlenie.

Tutaj mała uwaga, fabrycznie ustawiono jasność na 100. Jest to zdecydowanie za dużo, bo już po kilku minutach przeglądania www oczy pieką. Wszystkie zdjęcia robiłem z jasnością ustawioną na 70. Co do podświetlenia - jest ona równomierne, za wyjątkiem górnego i dolnego fragmentu matrycy. Delikatnie zauważalne są ok. 1,5 cm jaśniejsze paski na górze i na dole ekranu.

Kontrast.

Po włączeniu trybu filmowego jest on imponujący. Włącza się wtedy oczywiście kontrasty dynamiczny i monitor zarządza jasnością świetlówek w zależności od wyświetlanego obrazu. W tym trybie bardzo komfortowo oglądałem filmy, zdjęcia i próbki w rozdzielczości HD. Jednak do normalnej pracy ten tryb z pewnością się nie nadaje. Kontrast statyczny jest zupełnie wystarczający. Dostępne są w menu takie tryby pracy: Film, tekst, normalny, użytkownika.

Kąty.

Widoczność monitora w poziomie jest przynajmniej bardzo dobra pod każdym kątem. Nieco gorzej tu z kątami pionowymi. Z góry widać do około 30 stopni, z niezauważalną stratą jakości obrazu. Od dołu widać do około 20, może 25 stopni. Oczywiście wyniki podaję przybliżone, ale z pewnością nie odbiegają one mocno od rzeczywistości.

Pochylanie.

Monitor można pochylić zarówno do przodu jaki do tyłu. Regulacja nie jest nieograniczona. Ale myślę, że do domowego użytku w zupełności wystarczająca.

Design.

Kwestia gustu; mi ten monitor bardzo się podoba. Posiada błyszczącą ramkę dookoła ekranu. Niestety przyciąga ona kurz jak magnes. Fotki robiłem 5-6h po czyszczeniu monitora (wczoraj do mnie doszedł, dzisiaj już się przykurzył) i już widać że zaczyna zbierać się syf. Włącznik - jest to fragment ramki mający chyba przypominać szkło. Rzeczywiście wygląda podobnie. Niebieskie podświetlenie tego elementu jest bardzo ładne. Oczywiście jeśli komuś nie przypadnie do gustu można je wyłączyć z poziomu menu albo oprogramowania monitora. Od siebie dodam tyle że zupełnie nie przeszkadza ono w dzień, jednak wieczorem jeśli chcemy pograć w coś, czy pooglądać filmy bez zewnętrznego oswietlania to ta niebieska dioda bywa irytująca. Zdaje się świecić o połowę za mocno.

Podświetlana jest również podstawka; z dołu - świeci ona białym delikatnym światłem - ale tylko gdy monitor jest wyłączony. I tutaj pewna uwaga co do podstawki - owszem jest ona stabilna i zapewnia wystarczające "trzymanie" monitora, ale... Posiada z tyłu jakieś gumki mające zapobiegać jej przesuwaniu. To działa, tylko że w 1 stronę; monitor ciężko jest popchnąć dalej, ale trzymanie na boki jest kiepskie i do przodu Przyciśnięcie jakiegokolwiek przycisku z boku obudowy powoduje że monitor obraca się. Nie wiem na ile to zasługa mojego śliskiego blatu biurka, ale jest to co najmniej dziwne.

Po wyłączeniu komputera monitor przechodzi w tryb oszczędny. Niebieski włącznik naprzemiennie przez sekundę świeci, potem przez sekundę nie. Podstawka podświetlana jest na biało. Miga ona z 2x rzadszą częstotliwością niż niebieski led ;) W nocy jest to trochę wkurzające; ale wystarczy dotknąć przycisku power i wszystkie te świetlne bajery się wyłączają (wraz z wyłączeniem monitora).

Oprogramowanie

Na pochwałę zasługuje dołączone oprogramowanie forteManager dające możliwość regulacji wielu parametrów monitora bez potrzeby zdejmowania ręki z myszki. W komplecie dostajemy też sterowniki do monitora, jednak te można bez problemu pobrać ze strony www LG. Poniżej 2 screeny przedstawiające okno programu

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dostępne są też opcje takie jak tryb klasyczny na ekranie panoramicznym, po jego włączeniu ekran zmienia proporce na 4:3 a po bokach wyświetlają się czarne pasy:

Dołączona grafikaDołączona grafika - przy robieniu pierwszego foto jakiś inny taksówkarz świecił mi lampami w oczy :)

Jest też opcja pozwalająca zmienić "w locie" natywną rozdzielczość monitora na 1440x900. Nie używałem jej

Stosunek cena/jakość.

Moim zdaniem jest on na chwilę obecną na poziomie 4+. Cena w wielu sklepach przekracza jeszcze ~820zł, jednak mi udało się kupić ten monitorek w agito za 749zł + koszty przesyłki. Na pewno nie jest to mało w porównaniu z popularnym modelem W2252TQ-PF (czy też V-PF) - 585 vs. przynajmniej 749zł. Ale należy zauważyć, że jest to w chwili obecnej jeden z flagowych modeli LG, dostępnych na rynku od(z tego co mi wiadomo) końca listopada. Uważam, że ten monitor w niedługim czasie wyprze, obecnego na rynku już dość długo, W2252TQ-PF. Jedyne wady jakie narazie dostrzegam to brak HDMI (ale ja na szczęście tego nie potrzebuję) i bardzo szybko brudząca się obudowa.

http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-22-lcd-w...352.335756.html

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, fajna recenzja dobrze że jest bo co chwilę ktoś pyta o monitor 22" i widzę że W2252TQ doczekał się godnego następcy :)

Parametry ma imponujące.

Trochę słaba jakość zdjęć ale trudno.

Jak kąty widzenia? Podświetlenie przycisku można wyłączyć w OSD jak jak w innych monitorach?

Ile zapłaciłeś? Pixeli nie ma uszkodzonych? Można pochylać go przód/tył?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna recenzja :) takze zastanawiam sie nad tym monitorem. Jednak martwi mnie sprawa tego oprogramowania, czy dostarcza ona dodatkowa funkcjonalnosc? Chodzi mi o to ze wiekszosc czasu spedzam na linuksie i pewnie te oprogramowanie nie bedzie tam obslugiwane, a nie chce tracic jakis dodatkowych opcji monitora. Czy istnieje mozliwosc pelnej regulacji i modyfikacji ustawien tylko i wylacznie za pomoca guzikow bocznych bez instalacji dodatkowego softu? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie... zapomniałem napisać o kątach, cenie i pochylaniu :) Zaraz coś dodam.

Na Twoje pytania odpowiedziałem w powyższym poście

spoko, dzieki za uzupełnienie moich wątpliwości :)

Cholera, niecałe 750zł i taki monitor, jak to potaniało... niedawno W2252TQ kosztował 1000zł szok!

jeszcze upewnie sie - pewno nie da sie go zamontowac na scianie tak jak wiekszosci obecnie sprzedawanych monitorow? Taką cene niestety płaci sie za ładny design :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje autorowi tematu za profesjonalny test.

Mam ten monitor od ok. dwóch miesięcy i potwierdzam wszystkie zalety tego monitorka, dla mnie jedyną wadą jest podświetlana "stopa" w trybie czuwania i to wszystko do czego mogę się przyczepić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już kwestia indywidualna, wg mnie nóżka tego monitora jest okropna :P

więc jak sam napisałeś to indywidualne upodobania.

Jednak nie o tym pisałem, kiedyś monitory miały płaski tył z taniego plastiku gdzie były otwory na śruby, teraz monitory są piękne z każdej strony także z tyłu i nikt nie "paskudzi" ich otworami na mocowanie do ściany itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za uznanie :)

Monitora najprawdopodobniej nie da się zawiesić na ścianie, z tyłu nie ma żadnych otworów, ani uchwytów z tego co widzę. Chyba że by go tak na rzep do ściany przyczepić :)

A co do podświetlenia podstawki - mi nie przeszkadza tak bardzo jak niebieska dioda która rozświetla cały pokój - i tak wyłączam całkowicie monitor więc nie jest to tak uciążliwe. Chociaż fakt faktem - trzeba dotknąć tego przycisku power. :)

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi