Beereq Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Witajcie! Wczoraj dostałem paczuszkę z monitorkiem. Po kilkunastu godzinach użytkowania piszę tą recenzję... Monitor: LG W2284F-PF Dane techniczne: Przekątna: 22" Rozdzielczość: 1680x1050 Format: 16:10 Plamka: 0,282mm Jasność: 300cd/m^2 Kontrast: 30 000:1 Kąty: 170/170 Złącza: DVI, D-Sub Pobór mocy: 45/1W Zaczynamy. To moja pierwsza recka więc proszę o wyrozumiałość ;] Monitor był dobrze zabezpieczony w pudełku. W komplecie dostajemy: maskownicę na gniazda z tyłu kabel DVI kabel D-Sub kabel zasilający do zasilacza zasilacz wraz z kablem do monitora Instrukcję (+bardzo skrócona inst. instalacji monitora po Polsku) Płytę CD z oprogramowaniem forte manager i sterownikiem monitora. Monitor na początku sprawia wrażenie dużego, (przesiadłem się z 17" 5:4 LCD), jednak to wrażenie mija już po kilku godzinach. Od razu rzuca się w oczy ten świecący na niebiesko dotykowy przycisk POWER :) Zdjęcia W2284F-F ze strony LG: Własne fotki: (Przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Robiłem je bez lampy) Foto po lewej - tryb użytkownika- po prawej tryb tekstowy Pokaz slajdów w trybie użytkownika (jasność 70/100, kontrast 65/100) Tutaj pokaz slajdów w trybie film (dynamiczny kontrast) Jeszcze kilka fotek. Wszystkie w trybie użytkownika. Chciałem zrobić zdjęcia, jak ten monitor wyświetla podstawowe barwy; czerwony, zielony, niebieski, a także czarny i biały - niestety program Nokia Monitor Test 2.0 nie chciał działać na 64-bitowej Viście. Jako rekompensatę dorzucam, to co udało mi się zrobić :) w nieśmiertelnym paincie Mała uwaga - na powyższych fotkach te jaśniejsze pola poniżej połowy ekranu to moje odbicie, a nie kiepskie podświetlenie. Gameplay GTA 4: Ogólne odczucia. Na pewno jedną z wielu zalet tego monitora jest absolutnie niewyczuwalny input lag, co bardzo dokuczało mi na moim poprzednim monitorze. Wszelkie ruchy myszką itp. pokazują się na ekranie w czasie rzeczywistym. Niestety nie byłem w stanie zmierzyć opóźnienia tego monitora, jednak twierdzę że jest ono bardzo małe. Potwierdza to wiele serwisów, gdzie ten monitor był testowany, a także użytkownicy. Input lag wg. jednej ze stron wynosi 12ms, podczas gdy dla W2252TQ-PF podają 18ms. Jakość obrazu w porównaniu z przed chwilą wymienionym monitorem jest zauważalnie lepsza. Kolory są takie żywsze, głębsze i pełniejsze. Wisienką na torcie z pewnością jest nowoczesny design. Smużenie. W tym monitorze na pewno nie jest to problemem - smużenie po prostu nie występuje. Przy włączonej opcji RTC czas reakcji pixela GtG wynosi 2ms, bez tej opcji 5ms, grałem z włączoną tą opcją (tak jest fabrycznie ustawiona) w Enemy Territory - smużenia nie stwierdziłem. Kolory. Bardzo żywe, wydają się być naturalne, ich nasycenie jest bardzo dobre. Przy oglądaniu próbek w HD byłem zachwycony. Niestety zdjęcia nie odzwierciedlają nawet w połowie głębi kolorów na tym monitorze :( Jasność i podświetlenie. Tutaj mała uwaga, fabrycznie ustawiono jasność na 100. Jest to zdecydowanie za dużo, bo już po kilku minutach przeglądania www oczy pieką. Wszystkie zdjęcia robiłem z jasnością ustawioną na 70. Co do podświetlenia - jest ona równomierne, za wyjątkiem górnego i dolnego fragmentu matrycy. Delikatnie zauważalne są ok. 1,5 cm jaśniejsze paski na górze i na dole ekranu. Kontrast. Po włączeniu trybu filmowego jest on imponujący. Włącza się wtedy oczywiście kontrasty dynamiczny i monitor zarządza jasnością świetlówek w zależności od wyświetlanego obrazu. W tym trybie bardzo komfortowo oglądałem filmy, zdjęcia i próbki w rozdzielczości HD. Jednak do normalnej pracy ten tryb z pewnością się nie nadaje. Kontrast statyczny jest zupełnie wystarczający. Dostępne są w menu takie tryby pracy: Film, tekst, normalny, użytkownika. Kąty. Widoczność monitora w poziomie jest przynajmniej bardzo dobra pod każdym kątem. Nieco gorzej tu z kątami pionowymi. Z góry widać do około 30 stopni, z niezauważalną stratą jakości obrazu. Od dołu widać do około 20, może 25 stopni. Oczywiście wyniki podaję przybliżone, ale z pewnością nie odbiegają one mocno od rzeczywistości. Pochylanie. Monitor można pochylić zarówno do przodu jaki do tyłu. Regulacja nie jest nieograniczona. Ale myślę, że do domowego użytku w zupełności wystarczająca. Design. Kwestia gustu; mi ten monitor bardzo się podoba. Posiada błyszczącą ramkę dookoła ekranu. Niestety przyciąga ona kurz jak magnes. Fotki robiłem 5-6h po czyszczeniu monitora (wczoraj do mnie doszedł, dzisiaj już się przykurzył) i już widać że zaczyna zbierać się syf. Włącznik - jest to fragment ramki mający chyba przypominać szkło. Rzeczywiście wygląda podobnie. Niebieskie podświetlenie tego elementu jest bardzo ładne. Oczywiście jeśli komuś nie przypadnie do gustu można je wyłączyć z poziomu menu albo oprogramowania monitora. Od siebie dodam tyle że zupełnie nie przeszkadza ono w dzień, jednak wieczorem jeśli chcemy pograć w coś, czy pooglądać filmy bez zewnętrznego oswietlania to ta niebieska dioda bywa irytująca. Zdaje się świecić o połowę za mocno. Podświetlana jest również podstawka; z dołu - świeci ona białym delikatnym światłem - ale tylko gdy monitor jest wyłączony. I tutaj pewna uwaga co do podstawki - owszem jest ona stabilna i zapewnia wystarczające "trzymanie" monitora, ale... Posiada z tyłu jakieś gumki mające zapobiegać jej przesuwaniu. To działa, tylko że w 1 stronę; monitor ciężko jest popchnąć dalej, ale trzymanie na boki jest kiepskie i do przodu Przyciśnięcie jakiegokolwiek przycisku z boku obudowy powoduje że monitor obraca się. Nie wiem na ile to zasługa mojego śliskiego blatu biurka, ale jest to co najmniej dziwne. Po wyłączeniu komputera monitor przechodzi w tryb oszczędny. Niebieski włącznik naprzemiennie przez sekundę świeci, potem przez sekundę nie. Podstawka podświetlana jest na biało. Miga ona z 2x rzadszą częstotliwością niż niebieski led ;) W nocy jest to trochę wkurzające; ale wystarczy dotknąć przycisku power i wszystkie te świetlne bajery się wyłączają (wraz z wyłączeniem monitora). Oprogramowanie Na pochwałę zasługuje dołączone oprogramowanie forteManager dające możliwość regulacji wielu parametrów monitora bez potrzeby zdejmowania ręki z myszki. W komplecie dostajemy też sterowniki do monitora, jednak te można bez problemu pobrać ze strony www LG. Poniżej 2 screeny przedstawiające okno programu Dostępne są też opcje takie jak tryb klasyczny na ekranie panoramicznym, po jego włączeniu ekran zmienia proporce na 4:3 a po bokach wyświetlają się czarne pasy: - przy robieniu pierwszego foto jakiś inny taksówkarz świecił mi lampami w oczy :) Jest też opcja pozwalająca zmienić "w locie" natywną rozdzielczość monitora na 1440x900. Nie używałem jej Stosunek cena/jakość. Moim zdaniem jest on na chwilę obecną na poziomie 4+. Cena w wielu sklepach przekracza jeszcze ~820zł, jednak mi udało się kupić ten monitorek w agito za 749zł + koszty przesyłki. Na pewno nie jest to mało w porównaniu z popularnym modelem W2252TQ-PF (czy też V-PF) - 585 vs. przynajmniej 749zł. Ale należy zauważyć, że jest to w chwili obecnej jeden z flagowych modeli LG, dostępnych na rynku od(z tego co mi wiadomo) końca listopada. Uważam, że ten monitor w niedługim czasie wyprze, obecnego na rynku już dość długo, W2252TQ-PF. Jedyne wady jakie narazie dostrzegam to brak HDMI (ale ja na szczęście tego nie potrzebuję) i bardzo szybko brudząca się obudowa. http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-22-lcd-w...352.335756.html Edytowane 6 Stycznia 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Super, fajna recenzja dobrze że jest bo co chwilę ktoś pyta o monitor 22" i widzę że W2252TQ doczekał się godnego następcy :) Parametry ma imponujące. Trochę słaba jakość zdjęć ale trudno. Jak kąty widzenia? Podświetlenie przycisku można wyłączyć w OSD jak jak w innych monitorach? Ile zapłaciłeś? Pixeli nie ma uszkodzonych? Można pochylać go przód/tył? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Właśnie... zapomniałem napisać o kątach, cenie i pochylaniu :) Zaraz coś dodam. Na Twoje pytania odpowiedziałem w powyższym poście Edytowane 31 Grudnia 2008 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
templik Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Fajna recenzja :) takze zastanawiam sie nad tym monitorem. Jednak martwi mnie sprawa tego oprogramowania, czy dostarcza ona dodatkowa funkcjonalnosc? Chodzi mi o to ze wiekszosc czasu spedzam na linuksie i pewnie te oprogramowanie nie bedzie tam obslugiwane, a nie chce tracic jakis dodatkowych opcji monitora. Czy istnieje mozliwosc pelnej regulacji i modyfikacji ustawien tylko i wylacznie za pomoca guzikow bocznych bez instalacji dodatkowego softu? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Oprogramowanie nie wprowadza nic nowego. Dokładnie to samo jest dostępne w OSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Właśnie... zapomniałem napisać o kątach, cenie i pochylaniu :) Zaraz coś dodam. Na Twoje pytania odpowiedziałem w powyższym poście spoko, dzieki za uzupełnienie moich wątpliwości :) Cholera, niecałe 750zł i taki monitor, jak to potaniało... niedawno W2252TQ kosztował 1000zł szok! jeszcze upewnie sie - pewno nie da sie go zamontowac na scianie tak jak wiekszosci obecnie sprzedawanych monitorow? Taką cene niestety płaci sie za ładny design :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 (edytowane) Taką cene niestety płaci sie za ładny design :(To już kwestia indywidualna, wg mnie nóżka tego monitora jest okropna :P Edytowane 4 Stycznia 2009 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irmo Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Gratuluje autorowi tematu za profesjonalny test. Mam ten monitor od ok. dwóch miesięcy i potwierdzam wszystkie zalety tego monitorka, dla mnie jedyną wadą jest podświetlana "stopa" w trybie czuwania i to wszystko do czego mogę się przyczepić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 To już kwestia indywidualna, wg mnie nóżka tego monitora jest okropna :P więc jak sam napisałeś to indywidualne upodobania. Jednak nie o tym pisałem, kiedyś monitory miały płaski tył z taniego plastiku gdzie były otwory na śruby, teraz monitory są piękne z każdej strony także z tyłu i nikt nie "paskudzi" ich otworami na mocowanie do ściany itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 (edytowane) Dziękuję za uznanie :) Monitora najprawdopodobniej nie da się zawiesić na ścianie, z tyłu nie ma żadnych otworów, ani uchwytów z tego co widzę. Chyba że by go tak na rzep do ściany przyczepić :) A co do podświetlenia podstawki - mi nie przeszkadza tak bardzo jak niebieska dioda która rozświetla cały pokój - i tak wyłączam całkowicie monitor więc nie jest to tak uciążliwe. Chociaż fakt faktem - trzeba dotknąć tego przycisku power. :) Edytowane 4 Stycznia 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...