Skocz do zawartości
Rosti

Wc I Auto Wyłącznik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zastanawiam się w jaki sposób zrobić coś w rodzaju auto wyłącznika bezpieczeństwa w razie jakby pompka przestała pracować. Ponoć można to w łatwy sposób zrobić systemowo tzn podłączyć sygnał rpm do mobo i użyć do tego jakiegoś programu lub ustawić coś w biosie. Nie mam pojęcia jak to zrobić pomógł by mi ktoś ? :wink: Pompka to laing DDC a mobo to Asus P5K Deluxe.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolny kabelek lainga (ten bez molexa) podpinasz pod gniazdo cpufan (albo jakoś tak) na płycie głównej- w biosie musisz aktywować funkcję wyłączania kompa w przypadku awarii wentylatora cpu- szukaj czegoś w stylu "Disable when cpufan fail", "CPU FAN Fail Warning", itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszukałem caluśki BIOS i nie znalazłem tej opcji :sad: Jedyne co mam powiązane z wentylatorami to proste menu Q-Fan w którym mogę włączyć tą funkcję ale nie ma ona nic wspólnego z tym czego szukam. Na striker II formula w biosie od razu widać tą opcję i wybiera się w niej po przekroczeniu jakiej wartości komputer ma zostać "shut down". Chyba jednak co mnie bardzo dziwi Oo bios p5k dlx takiej opcji nie posiada chociaż starsze mobo ją mają a moja nie ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

... ale CPU Temperature Warning to chyba masz w biosie? Ustaw sobie bezpieczną wartość i po sprawie.

Wersja hard/simplest: załóż bimetal na blok CPU i podłącz w szereg z przewodem zielonym zasiłki - komp się wyłączy po przegrzaniu, nie włączysz go też, dopuki nie ostygnie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja hard/simplest: załóż bimetal na blok CPU i podłącz w szereg z przewodem zielonym zasiłki - komp się wyłączy po przegrzaniu, nie włączysz go też, dopuki nie ostygnie :lol:

Ech... genialne w prostocie i pewność niemal 100%.

Sam zastanawiałem się jak taki hard wyłącznik zrobić na bazie czujnika temperatury w panelu do regulacji wentylatorów, który po przekroczeniu zadeklarowanej wartości temperatury daje tylko sygnał dźwiękowy.

Zastanawiałem się jak zrobić moda, żeby zamiast tego jakże "wartościowego" dźwięku (Bii..ip) system po prostu został brutalnie i natychmiastowo wyłączony

Rozważałem żeby sygnał z głośniczka w panelu podpiąć pod przekaźnik i dalej to połączyć ze zworką POWER ON/OFF na mobo.

Niektóre płyty główne nie mają w biosie funkcji wyłączania komputera po przekroczeniu zadeklarowanej temperatury - niedbalstwo lub porażka konstruktorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi