Danko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam wszystkich forumowiczów. Muszę 'za chwilę' kupić jedno z tych dwóch urządzeń i nie wiem które, tym bardziej, że ceny są zbliżone. Konkretnie zastanawiam się pomiędzy: http://www.allegro.pl/item515297950_hq_kon...ta150_bios.html i http://www.allegro.pl/item521553086_przejs...instrukcja.html Dysk będzie jako systemowy (640GB WD 16MB AAKS) i zastanawiam się, co lepiej się sprawdzi, będzie bardziej niezawodnie i po prostu pewniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Kontroler będzie lepszy, zwłaszcza że ma 3 sata i 1 pata. Poczytaj jeszcze testy jak ten kontroler sie sprawuje, żebyś lipy nie kupił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Ten kontroler jest na SATA 150 wiec nie wszystkie nowe dyski podejda np samsungi F1 Ale seria spinpoint bez problemu tak samo WD serii AAKS ( te dyski maja ograniczenie zworka do sata 150 ) Jesli chodzi o predkosc działania dysku to nie ma zadnej roznicy czy sata 150 czy 300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 A to nie jest tak, że przy kontrolerze płyta musi mieć też własny kontroler SATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Po to jest właśnie kontroler, jeśli płyta nie ma własnego. Poza tym nie jestem na 100% przekonany czy tamten kontroler ma własny BIOS; ma/miał ktoś jakieś doświadczenia z takimi kontrolerami (może nawet z tym modelem)? Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Danko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 LOL. Właśnie po to są kontrolery. Jak płyta nie ma obsługi S-ATA, to instalujesz kontroler i po sprawie. A co do tematu, to kontroler będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Pomyśl nad kontrolerem opartym o chip Adapteca. Np. http://www.allegro.pl/item520730362_kontro...express_x1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Niestety PCIE odpada. Czytałem o Adaptecach ale chyba nie stać mnie na nie. A konktrolery Xpower? Nie znam tej firmy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Tylko dobrze by było, żeby kontroler miał chipset inny niż VIA, bo te mogą sprawiać problemy.. E: Moja poprzednia wpowiedź musiała mieć związek z czymś innym w podobnej kwestii.. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 VIA nigdy mi nia pasowała i zawsze omijałem tą firmę z daleka. Mógłby ktoś jeszcze potwierdzić (ktoś jest w stanie) czy na tym kontrolerze Promise dysk zabootuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 mam cos podobnego z 3xSATA i PATA, jakos nie mialem odwagi tego uzywac :) Kiedys kumplowi modernizowalem kompa i stwierdzil ze mu to nie potrzebne, wiec lezy u mnie... Ja uzywam identycznego Adapteca jak podal w linku Hansu (-+)'', spisuje sie rewelacyjnie, choc troche musialem sie nameczyc z dobraniem odpowiedniego biosu do niego, bo na starej wersji przy RAID 0 viśta X64 potrafila nie wiadomo dla czego zwisa zaliczyc, po zmianie biosu smiga fajnie. Jak znajde ten kontroler dam znac, ale najwczesniej bede mial czas zeby go sprawdzic jakos jutro albo po jutrze. Mam tez starego Silicona z 2xsata, ktorego nie uzywalem tez praktycznie wcale ze wzgledu na brak sprzetowego RAID TU masz silicona na nieco nowszym chipie niz moj, choc jest to co prawda juz nieco zabytkowy SiI3114 i raczej nie warto kupowac go za ponad 100pln Moj Silicon bez problemu bootowal, mimo ze starszy chip jeszcze i strasznie slamazarny... TU masz go troche taniej, ale jak pisalem to zabytkowa seria... TU masz podobny kontroler do mojego starego Silicona, pewnie to nawet to samo, tanio, bootuje, ale wydajnosc marna... Ogolnie rzecz biorac unikaj Sil3114 i starszych, szukaj czegos w stylu minimum Sil3132, da sie jeszcze upolowac w znosnej cenie i niezle nawet to dziala (nie pamietam ktory z nich dokladnie wspolpracuje z magistrala PCI) TU Masz bardzo fajny kontroler, wprawdzie pod PCI-X 64 bit ale nie powinien robic problemow pod 32 bitowym PCI, pogrzeb po sieci coby sie jeszcze na wszelki wypadek upewnic, ale ciezko bedzie znalezc cos lepszego w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Tylko dobrze by było, żeby kontroler miał chipset inny niż VIA, bo te mogą sprawiać problemy.. EE pierniczenie miałem VT8237 ( 8237+ obsługuje S 300 ) i nie miałem zadnych problemów. Mało sie grzało i smigało. I nie było problemów z Ghostem i dyskami sata.. Zmieniłem w pracy mobo na MSI na I965 i Pa pa ghost zwiesza sie ... musiałem inaczej kombinowac.. No i zadnych problemów przy hot plugu pyk i dysk widoczny w windzie... Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Moze i tak, ale jak ktos kilkanascie razy sie na tym chipsecie przejechal to raczej nie poleci go juz wiecej... A co do I965 (czy raczej ICH7) to nie czepiaj sie chipsetu tylko raczej MSI, zreszta trzeba by zobaczyc jeszcze z czego to mobo korzysta do SATA, przy wiecej niz 4 potrach niekoniecznie musi korzystac z intelowskiego ICH7, tylko pewnie jakiegos silicona albo VIA. Do MSI jak i do VIA mam uraz jakis :) Za duzo mialem z tym klopotow i sprzetu mi napadalo, wiec wiecej nie kupuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Średnio dobry kontroler to wydatek ok. 100 zł jak widzę, a sam dysk to w tej chwili dla mnie spory wydatek; to może jednak przejściówka, jak to się sprawuje, ma ktoś doświadczenia z takim czymś? Z chęcią kupił bym jakiegoś Silicona, ale nie mam czasu polować na aukcję, bardzo zależy mi na czasie... @jedras77 - z tego co widzę, niestety ta karta na PCI-X nie pasuje do zwykłego PCI Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Danko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Jeśli wystarczy tobie obsługa Sata, Raid-0 i Raid-1, to zastanów się nad czymś takim. http://www.allegro.pl/item517027527_kontro..._wawa_fakt.html Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Hansu (-+)'' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 uwazaj z samungiem bo wbrew temu co kolezka wyzej napisal moze wogole nie dzialac na sata150.....zreszta na pci nie wiem czy uzyskasz nawet sata 150.....ale to juz inna kwestia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Uzyska spokojnie Sata 1.0. A co do kompatybilności, to wyraźnie napisał autor tematu, że posiada dysk WD 640GB 16MB AAKS, a nie Samsunga z serii F1 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Jeszcze jedna sprawa, jak z linuxem przy kontrolerze? Po przejścówce system będzie widział dysk jako ATA więc nie będzie problemu z kompatybilnością, a w przypadku kontrolera mogą być pewnie problemy. Spodobał mi się ten kontroler co proponuje @Hansu (-+)'', chyba się na niego zdecyduję. RAID nie jest mi potrzebny, ale za to potrzebuję obsługi kilku systemów plików (Ext2, Ext3, FAT16, NTFS). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Linux nie powinien mieć problemów z tym Silicon Image. A ten kontroler posiada Raid-1 i Raid-0, czyli tryby które do zastosowań domowych są w zupełności wystarczające. Co do samej ceny, to ciężko będzie znaleźć przyzwoity kontroler S-ATA 2.0 ceną poniżej 100zł. Dobry kontroler S-ATA 2.0 ty wydatek co najmniej 200zł niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Nie chce cudów za darmo bo wiem, że nigdzie nie ma tak dobrze, wystarczy żeby wszystko działało w zadowalającym stopniu. Dzięki za pomoc, kupię tego Silicona, mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Posiadam Sil3512 współpracował z Asus P4C800 Deluxe bezproblemowo w Raid 0, zero problemów z działaniem czy wykrywaniem go przez bios płyty głównej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Mam konktroler od kilkunastu godzin i na razie działa jak należy. Pojawił się tylko problem, może ktoś pomoże mi znaleźć rozwiązanie bo ja próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji; jak uruchamiać system z dysku SATA, z kontrolera, przy podłączonym jednocześnie dysku ATA do mobo (Epox EP-8RDA3I) :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Normalnie powinno wystarczyć odpowiednie ustawienie boot_sequence, gdzie powinien być widoczny albo od razu dysk, albo kontroler. Jednak na pewno nie będzie to działać dobrze jeśli system to winxp oraz zainstalowałeś go z podłączonym dyskiem ATA. Najlepiej dysk ATA fizycznie odłączyć podczas instalacji XP (późniejsze podłączenie już nie szkodzi). Jeśli pomimo to nadal pierwszy botuje się ATA, to napewno pomoże usunięcie z niego bootsectora, albo walka z paroma ustawieniami w biosie - jednak najpierw powiedz jak dokładnie wygląda sytuacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 w sekcji boot ustaw bootowanie z kontrolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Normalnie powinno wystarczyć odpowiednie ustawienie boot_sequence, gdzie powinien być widoczny albo od razu dysk, albo kontroler. Jednak na pewno nie będzie to działać dobrze jeśli system to winxp oraz zainstalowałeś go z podłączonym dyskiem ATA. Najlepiej dysk ATA fizycznie odłączyć podczas instalacji XP (późniejsze podłączenie już nie szkodzi). Jeśli pomimo to nadal pierwszy botuje się ATA, to napewno pomoże usunięcie z niego bootsectora, albo walka z paroma ustawieniami w biosie - jednak najpierw powiedz jak dokładnie wygląda sytuacja. Sytuacja wygląda tak: First boot: disabled Second boot: disabled Third boot: disabled Boot other device: enabled Z dostępnych urządzeń do bootowania próbowałem wszystkiego i nic. System (win 2k) postawiłem na samotnym dysku SATA. Jak przeniosę wszystkie dane ze starego dysku to wyczyszczę go dokumentie, łącznie z bootsectorem, może to faktycznie ma wpływ. w sekcji boot ustaw bootowanie z kontroleraNie mam dostępnej takiej opcji. Dzięki za kolejne podpowiedzi, dam znać jak sytuacja się rozwinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Podstawowe sprawy: - czy kontroler pojawia się na liście urządzeń wyświetlanej przez bios? (jeśli ekran się nie pojawia zazwyczaj trzeba nacisnąć Esc lub ustawić "full screen logo" = off/disabled). "Pause" wstrzymuje proces bootowania i pozwala spokojnie przyjrzeć się sytuacji. - jakie przerwanie ma kontroler? - jeśli jest "NA" tzn. że prawdopodobnie bios nie potrafi wynegocjować zasobów drogą pnp - trzeba to zrobić poprzez ręczną rezerwację irq. - czy pojawia się dysk na tym screenie? - co ustawiłeś w biosie kontrolera? (czasami trzeba stworzyć "macierz" jednodyskową /bootowalną ofc/ aby dysk był widoczny dla biosu mb - dokumentacja) - czy wyświetla się napis "please insert bootable media..." czy też poprostu jest ciemno/mruga kursor? - czy w biosie masz opcję INT13/INT19 capture? - jeśli tak, sprubuj jej użyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danko Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 (edytowane) Normalnie powinno wystarczyć odpowiednie ustawienie boot_sequence, gdzie powinien być widoczny albo od razu dysk, albo kontroler. Jednak na pewno nie będzie to działać dobrze jeśli system to winxp oraz zainstalowałeś go z podłączonym dyskiem ATA. Najlepiej dysk ATA fizycznie odłączyć podczas instalacji XP (późniejsze podłączenie już nie szkodzi). Jeśli pomimo to nadal pierwszy botuje się ATA, to napewno pomoże usunięcie z niego bootsectora, albo walka z paroma ustawieniami w biosie - jednak najpierw powiedz jak dokładnie wygląda sytuacja. (...) Jak przeniosę wszystkie dane ze starego dysku to wyczyszczę go dokumentie, łącznie z bootsectorem, może to faktycznie ma wpływ. To pomogło. - czy kontroler pojawia się na liście urządzeń wyświetlanej przez bios? (jeśli ekran się nie pojawia zazwyczaj trzeba nacisnąć Esc lub ustawić "full screen logo" = off/disabled). "Pause" wstrzymuje proces bootowania i pozwala spokojnie przyjrzeć się sytuacji.Kontroler jest na liscie urządzeń, a "pause" nic nie zatrzymuje. - jakie przerwanie ma kontroler? - jeśli jest "NA" tzn. że prawdopodobnie bios nie potrafi wynegocjować zasobów drogą pnp - trzeba to zrobić poprzez ręczną rezerwację irq.Dostał IRQ 14 a kontroler mobo ma IRQ 11 - czy pojawia się dysk na tym screenie?pojawia się dysk na ekranie od kontrolera, który pojawia się pomiędzy pierwszym a drugim ekranem biosu. - co ustawiłeś w biosie kontrolera? (czasami trzeba stworzyć "macierz" jednodyskową /bootowalną ofc/ aby dysk był widoczny dla biosu mb - dokumentacja)Nie mogę utworzyć macierzy dla jednego hdd, także tam nic nie ustawiałem. - czy wyświetla się napis "please insert bootable media..." czy też poprostu jest ciemno/mruga kursor?Nie miga kursor, pokazuje się ekran kontrolera z listą dysków i dalej nie rusza. - czy w biosie masz opcję INT13/INT19 capture? - jeśli tak, sprubuj jej użyć.Nie mam, z podobnych znalazłem tylko "INT Pin 1 Assigment" (Pin 1-4). Ale jak napisałem wyżej usunięcie systemu ze starego dysku pomogło i teraz bootuje się już SATA przy podłączonym ATA. Dzięki wszystkim za pomoc! Edytowane 13 Stycznia 2009 przez Danko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...